baumi 28.01.2018 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Witam, Szybkie pytanie do znawców tematu - w projekcie miałem 12cm XPSa + 6cm wylewki betonowej + 2cm wykończenia. Zmieniłem na wylewke anchydrytową, jednka nie zauważyłem, że wykonawca zmienił grubość w tym momencie na 4cm. Właśnie to zauwazyłem i powoli zbliża mi się etap wylewek. Wszystko bylo by ok, tyle, że mam juz zamontowane drzwi tarasowe na bloczkach 20cm oraz zamówione drzwi wejściowe z założeniem 20cm do stanu gotowego. Co waszym zdaniem powienienem teraz zrobic? 1. Olać i zostawić jak jest a pod drzwi tarasowe i główne dać jakies wykończenie?2. Dodac styropianu by podnieść o te 2cm?3. Dodać wylewki? Dodam, że jako wykończenie planuję deski Jawor Deska (14mm) bądź Jawor Deska Luxury (15mm), wszędzie ogrzewanie podłogowe. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez baumi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.01.2018 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Jak robisz podłogówkę, to 14cm EPS 0,030 to ciągle mało. XPS nie ma tu sensu - chyba robisz hydroizolację na chudziaku?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baumi 28.01.2018 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Tak podłogówka będzie na całej powierzchni. jeśli chodzi o posadzki oto co mam w ofercie, którą zaakceptowałem (po wcześniejszej konsultacji ze znajomym architektem): Izolacja przeciwwilgociowa: 2x folia budowlana 0,3mm,Styropian austrotherm xps top 30 o grubości 12cm (5+6cm), Wylewka anhydrytowa wolplan ca-c25-f5 o grubości 4cm, W tym momencie najbardziej interesuje mnie teraz sprawa brakującej wysokosci i jak najlepiej ja rozwiązać. Myslisz, że warto dodać kilka cm XPSa? no i najważniejsze - dlaczego twoim zdaniem to nie ma sensu? Edytowane 28 Stycznia 2018 przez baumi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.01.2018 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Folia to nie hydroizolacja - to złudzenie hydroizolacji http://images22.fotosik.pl/1/5758fe37a55ced60.jpg XPS na chudziaka to wyrzucanie kasy i marne U. Żadnych zalet. Ale Twoja decyzja. Tak czy inaczej z poziomem docelowym trzymaj się projektu. Edyta, Skoro anhydryt, to nie dajesz kabli grzejnych, tylko rury? To chyba za cienką Ci chcą zrobić wylewkę - 3,5cm otuliny AFAIK to minimum. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baumi 28.01.2018 23:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Kurczę, coraz bardziej mnie martwisz... Wylewki robi wykonawca, natomiast ogrzewanie robi inna firma i tak, będą rury 16mm. Jutro będę rozmawiał z obiema firmami na ten temat. Wracając jednak do tematu podniesienia posadzki yo wybralbys wiecej styropianu czy wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.01.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Kolega ma rację, ja bym dodał wiecej styro. Tylko nie xps. Bo niby po co? Weż styropian na podłogę (są sprzedawana jako podłogowe) , jest twardszy ale nie aż tak drogi jak xps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baumi 29.01.2018 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Jestem już po rozmowie z wykonawcą oraz firmą od ogrzewania podłogowego. Ci drudzy twierdzą, że powinienem mieć min. 5cm wylewki (zalecają 6cm). Wykonawca twierdzi, że nie trzeba aż tyle, że jak mi zalezy to może dać... Teraz musimy dobrać deskę na podłogę i w tym momencie będziemy wiedzieć dokładnie dokąd ma sięgać wylewka. Załozymy wtedy 5.5cm achdrytu a resztę wypełnimy dodatkowym XPSem. Brzmi sensownie? @Kaizen - zarówno wykonawca jak i kierownik budowy twierdzą, że nie potrzeba nam na parterze hydroizolacji, ponieważ "woda nie będzie napierć od spodu w górę (budynek mamy trochę podniesiony). Mamy natomiast zaizolowane dobrze ściany fundamentów. Dodatkowo stosujemy XPS, który nie jest może hydroizolacją, ale pomaga chronić przed wodą. Dla mnie ma to sens, jak dla Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.01.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 (edytowane) Dla mnie XPS nie ma tu sensu - strata kasy i U. XPS w żaden sposób nie chroni przed wodą. Szybciej bym myślał nad czymś o lepszym U, np. Thermano, bo miejsca na izolację termiczną masz mało jak pod podłogówkę.Ja poziom zero mam pół metra nad poziomem terenu. Woda gruntowa na 4m. Dałem papę termozgrzewalną. Warunki wodne nie są dane raz na zawsze. Hydroizolacja fundamentów to zazwyczaj śmiech na sali (dysperbit często kładziony na jeszcze mokrą zaprawę). To, że wilgoć będzie śmigała sobie po ścianie fundamentowej i chudziaku jak zechce to praktycznie pewne. A dzięki papie śpię spokojnie, że tylko tam - nie wyżej. Robiąc anhydryt tym bardziej bałbym się marnej hydroizolacji. Edytowane 29 Stycznia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baumi 29.01.2018 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Dzięki, przekażę Twoje uwagi kierownikowi budowy - zobaczymy co na to odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piao 14.04.2020 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Odświeżę temat. Jaką papę termozgrzewalną polecacie? Planuję dać podkład z papy, a na to folię budowlaną.Jaka grubość wylewki anhydrytowej to minimum, a jaka maksimum zalecana ze względu na wytrzymałość i sprawność działania podłogówki? Mam różnicę poziomów na piętrze do 3,5cm i się zastanawiam czy dać 10cm styro + wylewka od 7cm do 10,5cm czy jednak 12cm styro i wylewka od 5 do 8,5cm? A może 13cm styro?Dodam, że najwyższy poziom wychodzi w łazience. Dzięki z góry za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts