Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć.

Zastanawiam się nad dobudowaniem piętra do parterowego domu rodziców.

Chciałbym zrobić mieszkanie z osobnym wejściem.

Po wymierzeniu dachu wychodzi 48m2 (tak samo uwzględniając wymiary pomieszczeń) , lecz w planach z tego co się dowiedziałem brakuje kuchni i łazienki, więc zostaje jakoś 32m2.

Budować mieszkanie na 32m2 to zbyt mało, dlatego mam pytanie, czy możliwe jest uzupełnienie planów tak, by były zrobione jak to jest faktycznie? (Podobno kuchnia i łazienka to dobudówka z 20-25 lat temu).

Jeżeli jest to możliwe bez większego problemu, to jest ktoś w stanie -/+ stwierdzić ile pieniędzy potrzebowałbym by dotrzeć do stanu w którym mogę już zamieszkać (40-45m2) ? Na początku wystarczy pokój i łazienka, a resztę robiłbym sobie na bieżąco (chodzi o sprzęt, tynkowanie ścian itd).

Dowiedziałem się również, że dach MUSI być dwuspadowy (nie wiem dlaczego, tak słyszałem).

Myślicie, że 80 (-/+ 10) tysięcy to będzie odpowiednia kwota?

Mieszkam pod Warszawą, jak pisałem jakieś głupoty to sorrki, ale nigdy w życiu nie miałem z czymś takim do czynienia

Musisz zrobić:

- wynająć jakiegoś konstruktora na oględziny, by stwierdził, czy nadbudowa jest w ogóle możliwa (np. wystarczająco mocne fundamenty i ściany)

- Wystąpić o MPZP - co wolno zrobić na działce

- inwentaryzację stanu aktualnego (architekt)

- jeśli dom był rozbudowywany bez pozwolenia, to trzeba zrobić legalizację

- zlecić wykonanie projektu budowlanego, wystąpić o pozwolenie na budowę, wynająć kierbuda

Chyba prościej dobudować drugie mieszkanie do tego domu niż rozbudowywać w górę.

Działka jest spora, ale nie ma już na niej miejsca.

z Jednego domu są zrobione dwa mieszkania (około 48m2 i 25m2)

Sprawa wygląda tak, że są na niej połozone dwa domy. Jeden jest piętrowy i kawałek piętra wchodzi właśnie na tą część 25m2, dlatego tylko 48m2 na dachu jest nie zabudowane.

Dlatego nawet na rzut oka widać, że nic sie nie postawi.

Działka jest spora, ale nie ma już na niej miejsca.

z Jednego domu są zrobione dwa mieszkania (około 48m2 i 25m2)

Sprawa wygląda tak, że są na niej połozone dwa domy. Jeden jest piętrowy i kawałek piętra wchodzi właśnie na tą część 25m2, dlatego tylko 48m2 na dachu jest nie zabudowane.

Dlatego nawet na rzut oka widać, że nic sie nie postawi.

Spora ale nie ma na niej miejsca? Dla jednego spora to 7 ar dla innego 25 pojęcie względne. Też myślałem kiedyś na nadbudowie piętra ale jak policzyłem koszty i inne rzeczy to taniej mnie wyszło postawienie nowego budynku.

a kto jest właścicielem całej nieruchomości (w sensie działki, domów i mieszkań)?

Dziadek.

No niestety miejsca nie ma, ponieważ działka jest w kształcie prostokąta i poprzez całą długość postawione są 2 domy.

Wolałbym mieć domek na tej działce, a nie piętro nad rodzicami, ale nie ma możliwości.