Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szlifować czy nie szlifować?

swierol

Recommended Posts

Witam,

Dużo szukam, czytam, liczę, obserwuję. Mam zamiar postawić dom letniskowy, może kiedyś w nim zamieszkam, lecz na chwile obecną ma być rekreacyjny całoroczny. Na działce póki co mam postawiony drewniany garaż o konstrukcji szkieletowej z deską elewacyjną pionową składaną na tzw "zakładkę". Garaż był zakupiony i zmontowany rok temu wczesną wiosną. Deski nie były szlifowane (prawdopodobnie świerkowe, bo bardzo jasne), prosto z traka taśmowego na moją elewację. Ja je trochę wyszlifował i pomalowałem impregnatem. Narazie jest dobrze żeby nie czepiać się za bardzo.

Dzisiaj rozmawiałem z właścicielem firmy, która mi to stawiała bo chciałbym u nich zamówić również prosty domek ok 60m2. Zapytałem czy można zamówic domek w tej samej konstrukcji ale żeby deski były szlifowane. Przy garażu to była ciekawa zabawa ale żeby wyszlifować dokładnie kilkadziesiąt m2 ścian to juz będzie żmudna pracochłonna robota. Pan ku mojemu zdziwieniu powiedział, że nie potrzebnie szlifowałem te deski. Niby impregnat lepiej wchłaniał by się na desce "szorstkiej" i, że moja robota była w ogóle nie potrzebna.

I teraz Moi Drodzy Państwo kogo mam słuchać?

Dodam, że elewacja na istniejącym garażu była z w miarę świeżego drewna, deski napewno nie miały kilka naście % wilgotności tylko sporo więcej. Po lekkim wyschnięciu je szlifowałem i malowałem.

Jak podejść do tego tematu, czy w ogóle budować domek w takie konstrukcji? :confused:

jeżeli chcesz mieć trwałą powłokę malarską na elewacji ( tzn. by po kilku malowaniach farba nie odpryskiwała ) nie szlifuj ! , jeżeli chcesz mieć fajną strukturę lakiero-bejcy to szlifuj ale wzdłuż . Lepiej zwróć uwagę by drewno było suche i impregnowane ! Ja polecam nie szlifowane a szczotkowane .

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=406067

37850-e0b08a03b0a8571fe1c5a620142f4da9.jpg

Hmm albo nie rozumiem albo nadinterpretuje. Tzn jak drewno na elewacji rzeczywiscie byłoby zbyt wilgotne to dać mu spokojnie wyschnąć a później kilkukrotnie pomalować? Garaż malowałem impregnatem Sadoli, krzywdy nie ma ale du.. też nie urywa, kolor jasny dąb. Czym według Ciebie najlepiej malowac nie szlifowane drewno?

A co w ogóle myślicie o tym "systemie" desek pionowym na zakład. Do tej pory stoją stare drewniane domy właśnie z taka elewacją z tym, że te deski najczęściej są przybijane do bali drewnianych nie mocowane do szkieletu.

jak chcesz żeby rysunek drewna był widoczny to szlifujesz . Co do impregnacji mam na myśli środki które stosowane są do impregnacji np. łat dachowych , drewna budowlanego - tak zaimpregnowane drewno malujesz podkładem lub pierwszą warstwą farby przed montażem, a po roku malujesz drugi raz na domu lub jak zaleca producent farby..Elewacja pionowa powinna być na ruszcie drewnianym ( poziomym ) z zapewnionym przepływem powietrza z tyłu i zabezpieczeniami przed gryzoniami .

IMG_0300.jpg Tak wygląda mój garaż od wewnatrz (innego zdjęcie nie mam) i w taki też sposób ma wyglądać ten dom z tą różnica, że pomiędzy tymi głównymi belkami a deskami elewacyjnymi ma być jeszcze folia paroprzepuszczalna. Między belki oczywiście izolacja z wełny, płyta osb i płyta gips karton.

Deska z traka to spora wilgotność i zbyt efektownie nie wygląda a pan doradzający zostawienie takiej na elewacji to lepiej by nie doradzał. Impregnaty powłokotwórcze jak i lakerobejce i tak kiedyś popęka itp. Szlifować, szlifować, do tego świeżą albo impregnować ciśnieniowa albo jak najszybciej zabezpieczyć wodnym impregnatem by uchronić przed sinizną. po jakimś czasie kolejna warstwa impregnatu już nie wodnego, głębokopenetrujący na to olej. Dach sporo wysunięty i brak kontaktu z glebą to kolejna rada.

Nie powiem, że to szczotkowanie nie jest ładne ale widzę, ze będę musiał sie zaopatrzyć w jakąś konkretną szlifierkę bo ta którą szlifowałem garaż (40 zł z marketu) jest dobra do... garażu. Decyzji jeszcze nie podjąłem ale ta opcja mi sie bardzo podoba. Impregnatów tyle, że się półki w sklepach uginają.

Oleje są bardzo ładne tzn drzewo po malowaniu nim. Nie zdecydowałem się malowac olejem garażu ponieważ właśnie deski elewacyjne nie były super wyszlifowane więc szkoda mi było ładować kasy na olej a wiemy, że nie są tanie. Podobno jeszcze pokost i domieszką zwykłej farby olejnej wygląda rewelacyjnie.Ale to takie domowe sposoby na małe powierzchnie :)

Oleje są bardzo ładne tzn drzewo po malowaniu nim. Nie zdecydowałem się malowac olejem garażu ponieważ właśnie deski elewacyjne nie były super wyszlifowane więc szkoda mi było ładować kasy na olej a wiemy, że nie są tanie. Podobno jeszcze pokost i domieszką zwykłej farby olejnej wygląda rewelacyjnie.Ale to takie domowe sposoby na małe powierzchnie :)

A Ty co z tymi farbami olejnymi, powłoka na drewnie zaraz zacznie pękać i się łuszczyć pod wpływem warunków atmosferycznych. Co do ceny oleju to mam inne zdanie. Pokost lniany to olej lniany z utwardzaczami, tylko po co.

Pokost z domieszką( minimalną) farby olejnej bardzo ładnie uwydatnia słoje drewna i nadaje ładny kolor na meblach ogrodywych, jakiejś ławce itp. Podałbym producenta ale nie wypada.Patent sprawdzony, widziałem efekty. To tylko taka wrzutka bo nie o tym temat.

Idę narysować ten swój domek. Zobaczymy w ogóle czy Pan budowniczy konstrukcji drewnianych sprosta moim fantazjom.