Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szafa przesuwana ze starej meblościanki

aguusia88

Recommended Posts

Witam serdecznie,

przymierzam się do zmiany wystroju wnętrza. po przemeblowaniu pokoju szpeci mi wygląd meblościanka z prl.

niestety jest to kawalerka i nie mam możliwości zmiany lokalizacji szafy. wnęka na szafe jest wąska do 45 cm

ogólnie rzecz biorąc ściany mam krzywę i np górna częśc meblościanki jest przylegająca a na dole mogę deskę włożyć. za szafą też są luzy

meblościanka ma mniej więcej takie wymiary, nie wiem jak z wysokością, długość też mierzyłam mniej więcej (sumując moduły)

tak się kształtuje wygląd pomieszczenia (od strony okien mam przejście do kuchni)

meblościanka nie sięga do sufitu.może być z 50 cm luzu

I czesć : szafa - szafka nad nia

II czesc : szafka - wytryna z szyba - szafka

III czesc = czesc I

te części nie są równe np 1 jest krótsza od 3

w witrynie z szybą posiadamy książki i bibeloty

częśc 3 jest praktyczna na równi z progiem do pokój-przedpokój.więc szyny muszą być odpowiednio wąskie

jeśli nie drzwi przesuwane to jakie zastrosowanie?

1. warunek jest taki że do sufitu muszę mieć zabudowę aby wykorzystac max miejsce. obecnie na szafie mogę postawić pudła które też szpecą wyglądem

2. miejsce na dotychczasowe książki i bibeloty

orientacyjny wygląd meblościanki w załączniku

zamiast takiego koloru preferowalibyśmy jasne drewno jak reszta pokoju

Scan.jpg

mebloscianka-kultowy-mebel-z-prl-u-8.jpg

Ta druga meblościanka nie jest zła, serio. Spodziewałam się czegoś gorszego. Jak dasz drzwi przesuwne nie będzie to moim zdaniem ładne, poza tym na drzwi przesuwne trzeba mieć dodatkowo miejsce - ok. 10 cm na układ szyn. Ja bym poszła w kierunku zmiany frontów. Edytowane przez Sylw.

Dokładnie, drzwi przesuwne zabiorą ci cenne centymetry z głębokości. Są co prawda systemy przesuwne które nie wymagają dwóch szyn jezdnych (np. InLine firmy Hettich), ale to bardzo drogie rozwiązania. Ja też skałaniał bym się do wymiany frontów na jakieś nowoczesne.

Myślę o szynach przed szafa a nie w srodku

Drzwi beda sie trzymac na suficie w prowadnicach?

Najwazniejsze zeby pierwsze drzwi przylegaly do progu.

Wiem ze byly przymiarki przez kogos i da sie zrobic. Chyba 1 i 3 mialy by byc na jednej szynie a 2 wystwac na zewystwa? ale nie chce czekac az ta osoba znajdzie czas. W tym roku chce to zrobic.nie wiemy jaki budzet przeznaczyc. W 1 tys sie zmiescimy? Mamy problem z gablota. Zostaje montaz szyby w środowych drzwiach. Tylko jak otworzymy skrzydlo pokazemy np moje ubrania

Chce szafe w kolorze buku czy sosny. Wymiana samych frontow nie rozwiaze problemu bo zostana listwy w ciemnym kolorze

20180130_114455.jpg

Edytowane przez aguusia88