Daro1983 29.01.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Witam jestem nowy na forum i potrzebuje porady w ważnej dla mnie kwestii.Na mojej działce jeszcze rok temu był las i wtedy mój ojciec będąc jej właścicielem podpisał zgodę aby na niej umieścić przepompownię ścieków dla budowanej w tym roku sieci kanalizacji w obrębie naszej gminy.Sytuacja się zmieniła gdyż udało mi się otrzymać decyzje zmieniająca ten skrawek lasu na działkę rolna i pojawiła się szansa na wybudowanie domku na tej działce.Moje pytanie brzmi czy postawienie takiej przepompowni(gotowy zestaw z armatura i układem sterowania zainstalowany pod ziemia w zbiornikach z polimerobetonu o średnicach od 1,2 do 1,5) będą szkodliwie lub negatywnie oddziaływać na moja działkę? Bo z tego co mi wiadomo mają być głęboko pod ziemia i ich działanie ma być niezauważalne. Dodam ze dom chciał bym postawić w odległości około 10m od tej przepompowni gdyż tak mi pozwalają warunki zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 30.01.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Z tego co się dowiedziałem w MPWiK Kraków, są 2 rozwiązania przepompowni ścieków: klasyczne, wtedy jest wywiew kanalizacji nad powierzchnię gruntu. To jest niedobre.nowsze, całkowiecie zamknięte. Wtedy na powierzchni nie ma nic, a wywiew kanalizacji jest daleko gdzieś, gdzie kanalizacja uchodzi do odbiornika. Według tego co mówił przez telefon pracownik MPWiK, przy tym drugim rozwiązaniu uciążliwość jest taka sama jak gdyby pod ziemią przechodziła kanalizacja, czyli prawie żadna. Upewnij się (wymuś na nich), że będzie to drugie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.01.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Po pierwsze przepompownia obniży wartość waszej działki po drugie musi być do niej dostęp co jakiś czas może wymagać konserwacji musicie się liczyć z tym że będziecie musieli udostępniać działkę obcym ludziom którzy będą przeprowadzać jej konserwację. Co do smrodu to się nie wypowiem ale przy zmianach pogody może okresowo być odczuwalny smrodek. Zaletą może być to że możecie sobie wynegocjować darmowe przyłącze kanalizacyjne, bez przepompowni możne się okazać ze nie będzie u was kanalizacji i będziecie musieli zainstalować szambo. Również bym się starał o darmowe odprowadzanie ścieków z waszej przyszłej posiadłości w zamian za służebność która zapewne będziecie musieli podpisać udzielając im zgodę na tą przepompownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro1983 30.01.2018 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 W tym tygodniu wybiorę się jeszcze raz do urzędu gminy i dopytam szczegóły jak ma być rozwiązana sprawa tego wywiewu. bladyy78 niestety mój ojciec się na to zgodzi,ł nie ja i muszę się z tym pogodzić.Napisałem wniosek o podłączenie do tej kanalizacji ale urzędnik twierdzi ze muszą go rozpatrzeć bo budżet inwestycji jest już zapięty.Darmowe odprowadzenie ścieków to świetna opcja tylko nie wiem czy nie jest już pozamiatane gdyż ojciec już podpisał tą zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro1983 02.02.2018 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Witam ponownie własnie wracam z urzędu gminy i sprawa wygląda następująco.Zbiornik przepompowni będzie pod ziemią lecz te wywietrzniki niestety będą nad ziemią.Wokół ma powstać ogrodzenie ok 25m2 co uważam za zbyt dużo.Jest takich przepompowni 8 w ciągach kanalizacji,5 jest położonych w pasach drogowych a 3 w tym moja są na działkach które będą ogrodzone.Postanowiłem zwolnic z planami budowy domu do czasu powstania tych przepompowni żeby ocenić czy faktycznie będzie brzydko pachnieć.Lecz ma pytanie czy da się wpłynąć na usytuowanie tej przepompowni by ja przybliżyć do drogi mimo zatwierdzonej inwestycji,oraz czy lepiej sprzedać im ten skrawek ziemi w zamian jakiś ustępstw czy lepiej jakaś służebność.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 03.02.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Wywietrzniki nad powierzchnią ziemi to już raczej pobudowałeś dom. Powiem tak z życia mam wzięte. Co prawda działka rekreacyjna ale jak wszystkie w tym rejonie skanalizowana. W odległości 100 do 120m w lesie jest taka właśnie przepompownia. Na działce nie odczuwam nic ( być może ze względu na las) ale jak się tylko zbliża na bliższą odległość do tego obiektu np. 20 m w momencie startu pomp to już trzeba zawracać z tego spaceru. O ile masz możliwość jeszcze zadziałania w tym urzędzie to działaj, bo problemy będą a już latem gdy nie będzie wiatru przy temp. otoczenia plus 30 to będzie prawdziwy SAJGON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 03.02.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Zbiornik przepompowni będzie pod ziemią lecz te wywietrzniki niestety będą nad ziemią. Za wszelką cenę spróbuj załatwić, żeby tych wywietrzników nie było! Niech będą z 1 km dalej (idąc wzdłuż kanalizacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro1983 22.02.2018 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Kilka dni temu rozmawiałem z projektantem tej kanalizacji, ustaliłem ze jest możliwość wybudowania tej przepompowni w formie najazdowej lecz nie ma możliwości przeprowadzenia tych wywietrzników dalej i musza być obok przepompowni.Lecz będą one wyposażone w biofiltry które maja praktycznie wyeliminować brzydki zapach.Czy ktoś z forumowiczów ma wiedzę na temat takich filtrów i jaka jest różnica miedzy filtrami węglowymi a biofiltrami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 02.03.2018 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Tak jak wyżej zostało napisane. Będzie problem z brzydkim zapachem. Z doświadczenia jako zarządca małej sieci kanalizacji w miasteczku gminnym powiem tak. Było, jest nadal kilku obywateli którzy co jakiś czas nielegalnie opróżniają swoje szamba do kanalizacji. Chyba nie muszę mówić jaki zapach mają stare ścieki bytowe. Skutki tego są takie, że te ścieki zbierały się przez jakiś czas w przepompowni i ich zapach uciekał na zewnątrz. Obecnie nie pracuję już w UG od paru lat natomiast problem pozostał, bo nikt tych ludzi nie namierzył.Co do filtrów to w projekcie to wygląda pięknie i problemu nie ma, natomiast życie to zweryfikuje. Moim zdaniem nie ma co wierzyć w takie projekty tylko wycofać zgodę na budowę przepompowni. Nie wiem jakie były by odległości od domu ale zakładam że w granicach 10m. Uwierz mi nie chciałbyś mieszkać przy takim smrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiktor1990 16.04.2019 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Witam Czy warto kupić działkę obok której jest taka mała przepompownia ścieków? Proszę o opinie osób które mają obok siebie podobne obiekty lub miały kiedykolwiek do czynienia z czymś takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agentx 04.07.2019 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Witam,Czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z tymi przepompowniami najazdowymi? Obecnie sam robię 'wizję lokalną' jednej działki przy której granicy stoi taka właśnie oczyszczalnia. Na miejscu byłem póki co kilkukrotnie, z czego raz czułem delikatny zapach w odległości max ~1-2m od siatki (na pewno nie był jakiś mocno wyczuwalny w tamtym miejscu). Gdyby tylko tak było, to pewnie brał bym, ale czekam na bardziej parne i bezwietrzne dni dla porównania, bo ponoć te są najgorsze. Nie udało mi się jeszcze jednak trafić na moment w którym pracowała by pompa, więc nie umiem ocenić hałasu. Dodatkowo zastanawiam się, czy stawiając w miarę wysokie ogrodzenie + sadząc gęsty żywopłot (np. tuja) jestem w stanie potencjalny zapach ograniczyć, czy raczej i tak z pełną mocą będzie się przedostawał przy niekorzystnym wietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts