KotFyś 29.01.2018 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Witajcie. Architekci zaproponowali nam spiek kwarcowy jako blat kuchenny. Wygląda fajnie, ale w jakimś sklepie usłyszeliśmy, że podobno łatwo się kruszy (dali przykład, że baliby się tłuc kotlety na takim blacie, nawet na desce i przez ręcznik). Ma ktoś takie rozwiązanie w domu i może się na ten temat wypowiedzieć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 30.01.2018 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Zrób doświadczenie - spiek kwarcowy jest bardzo podobny do gresu (porównaj skład obu materiałów). Kup jedną płytkę gresową wielkoformatową, połóż w obecnej kuchni i zacznij używać przez jakiś czas jako blatu. Moim zdaniem uderzenie w krawędź jak najbardziej ją zniszczy, ale tak będzie dokładnie z każdym blatem, czy to drewninym, laminowanym czy solid surface. Oczywiście np. solid surface da się dość łatwo i tanio naprawić, taki ze spieku nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 30.01.2018 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Witajcie. Architekci zaproponowali nam spiek kwarcowy jako blat kuchenny. Wygląda fajnie, ale w jakimś sklepie usłyszeliśmy, że podobno łatwo się kruszy (dali przykład, że baliby się tłuc kotlety na takim blacie, nawet na desce i przez ręcznik). Ma ktoś takie rozwiązanie w domu i może się na ten temat wypowiedzieć? Pozdrawiam ja bym sie nie sugerowal w zadnym razie sugestiami architekta (zapytaj go co sam ma w domu) idz do studia kuchennego i sprawdz co Ci sie podoba i co najbardziej pasuje. Moim zdaniem spiek ceramiczny nadaje sie do kuchni ktora sluzy do ladnego wygladania a nie do gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 30.01.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Hmm, czyżby były różne spieki kwarcowe, jeśli brać pod uwagę twardość? Jak myśmy go oglądali, to w jednym z salonów sprzedawca dla pokazania jak jest twardy walił w pokazowy blat kuchenny młotkiem, aż iskry szły . Ostatecznie z niego zrezygnowaliśmy, ale tylko dlatego, że wycena do naszej kuchni wyszła 2x drożej niż jak za blat z granitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotFyś 13.02.2018 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Dziękuję za opinie. Stanie chyba na spieku. Wygląda super i podobno faktycznie jest trwały jak napisała Juniorka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 14.02.2018 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 (edytowane) Wygląda super i podobno faktycznie jest trwały jak napisała Juniorka. Opierasz swój wybór na jednej anonimowej opinii, czy raczej szukacie potwierdzenia do podjętej już decyzji ?! Jakie spiek ma mieć zalety względem granitu? Ten sam granit który może posłużyć na blat kruszysz a następnie łączysz w wysokiej temperaturze z chemicznymi żywicami i barwnikami. Dlatego jest tańszy od kamienia, mimo kosztów procesów technologicznych. Edytowane 14 Lutego 2018 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotFyś 14.02.2018 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Wybór opieram na kilku opiniach (tak tak, poza forum muratora istnieją inne źródła informacji ). Naszym pierwszym wyborem był spiek, ale w jednym ze sklepów z meblami kuchennymi powiedziano nam, że jest mało wytrzymały, stąd mój post tutaj. Spiek nam się po prostu podoba, m.in. jego grubość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 28.03.2020 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 (edytowane) Witam, ja również zastanawiam się nad spiekiem na blat kuchenny jednak zastanawiam się czy jego astronomiczna cena jest uzasadniona, czy rzeczywiście jest aż tak wytrzymały? Zaproponowano mi spiek firmy Dekton w cenie bagatela 2000zl/m2, grubość 12mm - czy to rzeczywiście tyle kosztuje? Edytowane 28 Marca 2020 przez corey10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allano 28.03.2020 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 Zdecydowanie cały kamień... Owszem, jest to znacznie wyższa cena, jednak zauważmy, że jest to inwestycja na lata a spiek jest jednak mniej trwały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 przy czym spiek jest droższy od tańszych gatunków kamienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.03.2020 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Witam, ja również zastanawiam się nad spiekiem na blat kuchenny jednak zastanawiam się czy jego astronomiczna cena jest uzasadniona, czy rzeczywiście jest aż tak wytrzymały? Zaproponowano mi spiek firmy Dekton w cenie bagatela 2000zl/m2, grubość 12mm - czy to rzeczywiście tyle kosztuje? Ja robiłem stoły do laboratorium , kupowałem jakiś bez wzorków i kosztował około 300 zł/m2 Sprawdź firmę Laminam - u nich to brałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 29.03.2020 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 W tej cenie kupiłeś grubość 12mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.03.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 8mm o ile kojarzę. Tylko mój był naprawdę brzydki:Dhttp://www.laminam.pl/stan-magazynu/wyprzedaz-koncowek-magazynowych Ta masz podane ceny przed obniżką. 2000 pln nie widziałem. Może chcesz cos kosmicznego. A może wykonawca to zwykły zdzierca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 30.03.2020 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Po rozmowach z kilkoma firmami-wykonawcami oraz sprawdzeniu cenników dystrybutorów okazało się że wykonawca kupując materiał od dystrybutora, nieważne czy jest to spiek czy np granit z założenia mnoży sobie cenę bazową x3. W przypadku spieku wychodzi to np. bazowo 700zł/m2 x3 = 2100zł/m2. W tej cenie x3 nie ma NIC wliczone poza podstawowym wycięciem do wymiarów z zamówienia, ale tylko do prostokątów. Następnie doliczają wszystko co się da, każde dotknięcie, nacięcie, transport do klienta, montaż, klejenie, pomiary, projekt i na gotowo wszystko razem cena końcowa za blat ze spieku w kuchni robi się już uwaga....4000zł/m2 Pytam skąd ta przebitka. Przedstawiciel dużej firmy kamieniarskiej mówi no wie Pan taką mamy po prostu politykę, no i mamy koszt transportu, odpadów no i jak coś pęknie to też nasz koszt, bo może pęknąć przy cięciu, rozładunku. Ja mówię że koszt transportu to chyba nie jest drugie tyle co koszt materiału, odpadów w moim przypadku też jest bardzo mało bo to przeliczałem i może chodzi o to że spieki są co prawda bardzo twarde ale przy tym kruche i łatwo pękają i stąd musicie cenę bazowa mnożyć x3? Na to pytanie pan przedstawiciel już się zaczął plątać, że niby nie, że są wytrzymałe, ale w sumie to trzeba uważać, szczególnie przy wycięciach pod zlew czy płytę. Nie ma mowy o jakimś większym obciążeniu, np wejściu na blat żeby umyć okno kuchenne. Tak więc podsumowując spieki to astronomicznie droga zabawa w uważanie żeby przypadkiem nie pękł, albo nie odprysnął jak spadnie na niego np tłuczek do mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.03.2020 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Tez myślałem nad spiekami, było tez drewno itp. Skończyłem na granicie. Na ta chwile jestem bardzo zadowolony. Obawiałem się ceny ale wyszło jak za dąb 40mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.