Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa woda-woda

Marek.M

Recommended Posts

Chciałbym się poradzić w kwestii pompy ciepła woda-woda. Mam działkę, na której wody gruntowe są bardzo wysoko, ok. 0,5m pod powierzchnią. Wobec tego pomyślałem, że może warto by było zrobić PC woda-woda. Zakładam, że dom wybuduje ciepły, a PC miałby służyć do grzania CO+CWU. Obciążenie cieplne zakładam małe w związku z tym PC nie musi mieć dużej mocy. Pytania moje są nst.:

- jaka PC polecacie?

- jaka jest jej orientacyjna cena?

- jaki ma COP SCOP?

- ile wody musi przepompować taka PC np. w ciągu dnia?

- jak wykonać studnie do takiej pompy? ile to może kosztować?

- co oprócz samej PC jest jeszcze potrzebne?

Póki co znalazłem PC Meeting MDS20D, ale wyczytałem, że to kiepski pomysł, a i jej efektywność znacznie odbiega od tej deklarowanej.

Pod taką PC planowałbym bufor + do tego wężownica do CWU.

Gość Konto usunięte_1*
Zawsze możesz kupić używkę bo to proste urządzenie , jedyne co to w razie czego wymienisz sprężarkę za 1,5 tysiaka , używki latają po ok 4-6 tys , więc po co od razu bogacić wszystkich w koło

Co do reszty pytań ktoś pomoże?

Sam mogę dopisać, że chyba u mnie jest zbyt wysoki poziom wód gruntowych na taką pompę. Nie miałbym gdzie jej oddawać, ciężko byłoby zrobić studnię chłonną. Z drugiej jednak strony mam w pobliżu rów melioracyjny do którego mógłbym wody się pozbyć.

• 1 month później...

Witam,

W sprawie odpowiedzi na wszystkie Pana pytania oraz pomocy w ewentualnym doborze pompy ciepła zachęcam do kontaktu z naszym Autoryzowanym Instalatorem. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania, którzy pomogą z doborem odpowiedniego urządzenia oraz wykonają instalację. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła z rodziny Supraeco oraz Bosch Compress: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch