Marek.M 30.01.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Chciałbym się poradzić w kwestii pompy ciepła woda-woda. Mam działkę, na której wody gruntowe są bardzo wysoko, ok. 0,5m pod powierzchnią. Wobec tego pomyślałem, że może warto by było zrobić PC woda-woda. Zakładam, że dom wybuduje ciepły, a PC miałby służyć do grzania CO+CWU. Obciążenie cieplne zakładam małe w związku z tym PC nie musi mieć dużej mocy. Pytania moje są nst.:- jaka PC polecacie?- jaka jest jej orientacyjna cena?- jaki ma COP SCOP?- ile wody musi przepompować taka PC np. w ciągu dnia?- jak wykonać studnie do takiej pompy? ile to może kosztować?- co oprócz samej PC jest jeszcze potrzebne?Póki co znalazłem PC Meeting MDS20D, ale wyczytałem, że to kiepski pomysł, a i jej efektywność znacznie odbiega od tej deklarowanej.Pod taką PC planowałbym bufor + do tego wężownica do CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.01.2018 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Zakładam, że dom wybuduje ciepły, W takim wypadku PC PW Ci się nigdy nie zwróci a gruntowa tym bardziej. Zresztą - Policz sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 30.01.2018 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 W takim wypadku PC PW Ci się nigdy nie zwróci a gruntowa tym bardziej. Zresztą - Policz sam No ale jak mam policzyć skoro w sumie nie wiem ile kosztuje sensowna PC WW. PC woda-woda to nie do końca to samo co gruntowa, przynajmniej z tego co wyczytałem. Zakładam z 6000 kWh na CO+CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 30.01.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Zawsze możesz kupić używkę bo to proste urządzenie , jedyne co to w razie czego wymienisz sprężarkę za 1,5 tysiaka , używki latają po ok 4-6 tys , więc po co od razu bogacić wszystkich w koło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 02.02.2018 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Co do reszty pytań ktoś pomoże? Sam mogę dopisać, że chyba u mnie jest zbyt wysoki poziom wód gruntowych na taką pompę. Nie miałbym gdzie jej oddawać, ciężko byłoby zrobić studnię chłonną. Z drugiej jednak strony mam w pobliżu rów melioracyjny do którego mógłbym wody się pozbyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 13.03.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Witam, W sprawie odpowiedzi na wszystkie Pana pytania oraz pomocy w ewentualnym doborze pompy ciepła zachęcam do kontaktu z naszym Autoryzowanym Instalatorem. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania, którzy pomogą z doborem odpowiedniego urządzenia oraz wykonają instalację. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła z rodziny Supraeco oraz Bosch Compress: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts