Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Balustrada do schodów - mocowanie

Recommended Posts

Jest sobie (znaczy robi się) mała balustrada do schodów, profile stalowe 40x40 (ścianka chyba 1,5) oraz 15x15, trzy słupki w rozstawie 77cm (co 3 stopnie) + poręcz i poprzeczki. Poglądowo na rys. niżej/

Mocowane to będzie do schodów betonowych od boku, pręt gwintowany M10 na kotwie chemicznej.

Beton "wypionowany", balustrada do niego będzie mocowana pośredno poprzez "dystans" z profila stalowego 20x40 (wysoki na 12cm, dystans będzie częściowo "zatopiony" w tynku).

Czy starczy jak dam łącznie 3 takie połączenia, po jednym na słupek? Z kilku względów by mi to pasowało (nie z oszczędności).

Wydaje mi się że będzie to stabilne, tj. solidnie dociśnięte (płaszczyzną 12x4cm) i "ściągnięte" długą nakrętką (złączną). Macie jakąś opinię lub doświadczenie w tym temacie?

http://grzesiek.info/balustrada-mocowanie-1a.jpg

Edytowane przez grzeniu666

Moim zdaniem to za mało. Ja dawałem 3 sztuki/słupek na kotwie chemicznej. Ważne jest, aby balustrada na całej długości była połączona, co usztywni konstrukcję.

Jest to spawane (w jednym kawałku), tylko "dystanse" są osobno. Rozważam jeszcze większą średnicę szpilek (na pewno mam pręt fi 12, a wiertło fi 14 mają w sklepie, muszę tylko sprawdzić bo na ściankach profili od czoła muszą się zmieścić otwory pod klucz nasadowy).

To daj (przynajmniej na pierwszym i ostatnim) po dwa mocowania na słupek.

Chyba zaczynacie mnie przekonywać.

Osobną sprawą jest, że ciężko (mi) może być to z milimetrową dokładnością (względem projktu) + prostopadle powiercić w betonie i później przenieść (wraz z niedoskonałościami) na konstrukcję. Pewnie skończy się na szablonie...

Przyjąłem że najpierw wiercę i osadzam pręty, a nie wiercę przez otwory w konstrukcji (jeszcze by na zbrojenie trafiło, choć teoretycznie wiem gdzie powinno być).