Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe, a izolacja podłogi

krzysiek87

Recommended Posts

Cześć,

mam chyba problem, którego nie uwzględniłem podczas budowania domu.

Mam dom w SSO, planuję tam zrobić wodne ogrzewanie podłogowe na całości. Dom nie jest podpiwniczony. Pod betonem (płyta 15cm) jest piach zasypowy.

Luzu od chudego betonu do posadzki mam około 19cm, tego już się nie da zmienić, bo okna już się robią.

Według projektu warstwy (od góry) są takie:

1. Płytki/gres - 2cm

2. Wylewka/jastrych cementowy - 7cm

3. Styropian - 2x5cm

4. Papa x2

Wszystko daje ~19cm.

Czytałem tutaj na forum, że 10cm styropianu pod ogrzewanie podłogowe to za mało. Ponoć zmniejszanie grubości wylewki też nie jest zalecane.

Planuję dać na beton najlepszy styropian jaki uda mi się kupić, lambda <30.

Czy możecie coś doradzić? Może zrobić chudszą wylewkę o 2cm i dodać 2cm styropianu? A może się nie przejmować tym w ogóle i da radę te 10cm styropianu?

No i jeszcze pytanie o papę, czy ona coś daje więcej niż folia?

Zaś na poddaszu mam tylko 5cm styropianu i 5cm wylewki.

Edytowane przez krzysiek87

Jak będziesz grzał gazem (czy innym rodzajem paliwa, które ma stałą cenę przez całą dobę) i zbędna będzie akumulacja, to pomyślałbym o anhydrycie - ze 2 cm do zyskania.

Do izolacji najlepiej (ale koszmarnie drogo) wychodzi pianka zamkniętokomórkowa natryskowo. Robi też za dobrą hydroizolację, więc z papy mógłbyś zrezygnować. Jakimś kompromisem są płyty np. Thermano.

Tak, papa jest nie do przebicia. Ale po co dwie warstwy, to nie wiem - jedna przyzwoita zgrzana na zakładach jest w zupełności wystarczająca.

Też miałem 19cm od chudziaka, z tym że u mnie to był juz twardy beton. I też dałem 10cm styro, miejscami udało sie 12cm. Grzeje już rok i rachunki sa bardzo niskei. Na pewno nie opłaca się dokładać do bajecznie drogich płyt PIR czy anhydrytu, który też nie jest tani. To się nigdy nie zwroci. Płacę za ogrzewanie ok 200zł miesiecznie (grudzien/styczeń), jakbym dał drogie płyty PIR to pewnie płaciłbym 190zł. Ile lat potrzebuje żeby się to zwrociło. Dziesiątki....

No to po prostu przestanę się tym martwić i zobaczymy jak wyjdzie.

2 warstwy papy ktoś sobie w projekcie uwidział, może faktycznie niepotrzebnie aż tyle.

Oczywiście , że to przesada, daj jedną dobrą, termozgrzewalną na fabryczny zakład i będzie idealnie. Co do izolacji od gruntu , ja dałem 2x10cm nie wiem jakby było dają mniej ale u mnie za rok płacę za gaz 3200-3400 zł(CO,CWU i gotowanie). Myślę, że warto jest dołożyć jej więcej lub zastosować dobrej jakości.

Czym grzejesz i jaki masz dom, że tak niskie rachunki płacisz? Czyli z tego by wychodziło, że na sezon grzewczy (7 miesięcy) płacisz maksymalnie 1400 zł,

Pompa PW, ale ja mam mały domek 108m2, tyle że pełne piętro. Nie spoedziewam się że przekrocze 1200zł za sezon z CWU, w pazdzierniku i listopadzie mialem rachunki mniejsze niż 150zł.

• 1 month później...

Uda mi się zmieścić styropian pod wylewką, będą to warstwy 1x5cm i 1x8cm.

Jednak zastanawia mnie kolejna rzecz - mój instalator od ogrzewania podłogowego zaproponował takie rozwiązanie, jak opiszę poniżej.

Dom mam połączony z garażem (w bryle) i tam będzie skrzynia/rozdzielacz do podłogówki na parterze (nie da się już nigdzie indziej go dać w samym domu).

Wszystkie pętle będą przechodzić przez jedno pomieszczenie - wtedy ten pokój zdecydowanie przegrzewałby się.

Instalator zaproponował, że rurki od podłogówki, z garażu do innych pomieszczeń - puści na warstwie styropianu (5cm). Dalej, podniesie się je na wysokość 13cm (styropian 5cm + druga warstwa 8cm). Wtedy to w/w pomieszczenie, przez które biegną wszystkie rury, nie przegrzeje się.

Czy to jest według Was dobry pomysł żeby tak zrobić? Czy przy tylko 5cm warstwie ocieplenia, nie stracę energii (która pójdzie w ziemię) w rurkach? To będzie odcinek 3cm.

Po drugie, czy rozdzielacz w garażu to w ogóle dobry pomysł?

Cześć,

mam chyba problem, którego nie uwzględniłem podczas budowania domu.

Mam dom w SSO, planuję tam zrobić wodne ogrzewanie podłogowe na całości. Dom nie jest podpiwniczony. Pod betonem (płyta 15cm) jest piach zasypowy.

Luzu od chudego betonu do posadzki mam około 19cm, tego już się nie da zmienić, bo okna już się robią.

Według projektu warstwy (od góry) są takie:

1. Płytki/gres - 2cm

2. Wylewka/jastrych cementowy - 7cm

3. Styropian - 2x5cm

4. Papa x2

Wszystko daje ~19cm.

Czytałem tutaj na forum, że 10cm styropianu pod ogrzewanie podłogowe to za mało. Ponoć zmniejszanie grubości wylewki też nie jest zalecane.

Planuję dać na beton najlepszy styropian jaki uda mi się kupić, lambda <30.

Czy możecie coś doradzić? Może zrobić chudszą wylewkę o 2cm i dodać 2cm styropianu? A może się nie przejmować tym w ogóle i da radę te 10cm styropianu?

No i jeszcze pytanie o papę, czy ona coś daje więcej niż folia?

Zaś na poddaszu mam tylko 5cm styropianu i 5cm wylewki.

Jedna warstwa z płyt PIR np. Thermano a druga styro i nie będzie super drogo a na pewno cieplej. I nie patrz kiedy się to zwróci, bo skoro tak to może w ogóle nie dawać izolacji i dawać do pieca. Może wyjdzie taniej.