Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ubytki / szczeliny w podłosze drewnianej na ogrzewaniu podłogowym

ferrera

Recommended Posts

Hej,

Zauważyłem, że w kilku miejscach na podlodze drewnianej pojawiły się minimetrowe szczeliny / ubytki między deskami.

Podłoga w całym domu ułożona była w okolicach marca / kwietnia zeszłego roku, po okresie około 7-8 miesięcy od wylewk (wygrzewanej zgodnie z protoołem)i. Wilgotność wylewki sprawdzana CMką przed ułożeniem - wartośc w najwilgotniejszym miejscu około 1.2 - ale nawet w tym miejscu ubytek nie występuje.

Czy jest to normalny proces w podłodze drewnianej, czy oznaka wadu materiału, błędu przy układaniu? Ubytki zaczeły być widoczne po uruchomieniu ogrzewania podłogowego na jesieni. W jaki sposób można uzupełnić ubytki? Jakieś polecane pasty lub szpachle do tego?

IMG_2472.jpg

IMG_2474.jpg

Edytowane przez ferrera

normalny proces.

Dlatego na podłogówki często poleca się mniej pracująca deskę warstwową lub parkiety o małych elementach (przemysłowe, mozaiki).

Klepki zaleca się układać w jodełkę, która lepiej pracuje.

Są też elementy duże, specjalnie przygotowywane pod podłogówki (np. w ofercie firmy "Marchewa"), ale drogie.

W domach z parkietem trzeba dbać o stabilną wilgotność powietrza.

Hej,

Zauważyłem, że w kilku miejscach na podlodze drewnianej pojawiły się minimetrowe szczeliny / ubytki między deskami.

Podłoga w całym domu ułożona była w okolicach marca / kwietnia zeszłego roku, po okresie około 7-8 miesięcy od wylewk (wygrzewanej zgodnie z protoołem)i. Wilgotność wylewki sprawdzana CMką przed ułożeniem - wartośc w najwilgotniejszym miejscu około 1.2 - ale nawet w tym miejscu ubytek nie występuje.

Czy jest to normalny proces w podłodze drewnianej, czy oznaka wadu materiału, błędu przy układaniu? Ubytki zaczeły być widoczne po uruchomieniu ogrzewania podłogowego na jesieni. W jaki sposób można uzupełnić ubytki? Jakieś polecane pasty lub szpachle do tego?

[ATTACH=CONFIG]406216[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]406217[/ATTACH]

Dwa w jednym - podłoga i grzejnik.

Nie zawsze problemem jest drewno, dosyć często przyczyną jest źle funkcjonujący grzejnik.

To że sąsiad lub znajomy położył drewno na podłogówce nie oznacza, że wszędzie tak można.

Jest przynajmniej kilka zależności, które należy uwzględnić przy wyborze drewna na ogrzewaniu podłogowym.