tarkusz 31.01.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Witam.Potrzebuję porad jak tu porządnie i zgodnie z prawem odkupić od współwłaściciela jego małą (ok 3m kw) część mieszkania pod oddzielne wejście do swojego mieszkania na piętrze.Do właściciela mieszkania na parterze należy pomieszczenie z którego są schody na piętro do mojego mieszkania, a pod tymi schodami wejście do piwnicy.Pomyślałem, że zrobię sobie swoje niezależne wejście, w ten sposób że z okna przy schodach zrobię drzwi i wstawię ściankę oddzielając się od reszty pomieszczenia. Wydaje mi się, nie wspominajac o odkupieniu części pomieszczenia, że najsensowniej byłoby ustanowienie części wspólnej. Ja z tej części korzystałbym do wchodzenia do swojego mieszkania, natomiast sąsiad miałby pod spodem zejście do piwnicy. Po proszę o porady jak to najlepiej formalnie zrobić, żeby w przyszłości nie było różnych dziwnych sytuacji. Mam nadzieję, że opis jest w miarę jasny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Budynek jest podzielony na lokale (czyli KW gruntowa + każdy lokal z osobną KW)? Czy to jedna nieruchomość?Ten fragment, który chcesz odkupić jest wymieniony w powierzchni i opisie w KW lokalowej sąsiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarkusz 31.01.2018 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Tak, budynek jest podzielony na lokale. Czyli jest KW gruntowa i osobna. W księgach jest tak zapisanie, że do lokalu na parterze należą wszystkie powierzchnie na tym poziomie, w tym aktualne i jedyne wejście składające się z podcien, sień i przedpokój.W przedpokoju są te schody do mijego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarkusz 31.01.2018 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Tak, budynek jest podzielony na lokale. Czyli jest KW gruntowa i osobna. W księgach jest tak zapisanie, że do lokalu na parterze należą wszystkie powierzchnie na tym poziomie, w tym aktualne i jedyne wejście składające się z podcien, sień i przedpokój.W przedpokoju są te schody do mojego mieszkania i kawałek tego pomieszczenia chcę odkupić.Przedpokój jest wymieniony w KW gruntuwce sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 To dziwne, bo taki lokal nie powinien dostać zaświadczenia o samodzielności lokalu, skoro trzeba jedyne dojście do niego jest przez inny lokal.Chyba dobry prawnik od nieruchomości musi się nad dokumentami pochylić. Takie schody, które nie służą wyłącznie właścicielowi lokalu z definicji nie mogą być jego częścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarkusz 31.01.2018 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Tak to wygląda.Tak naprawdę to na początku budynek zaprojektowany był na trzy mieszkania. Na parterze, piętrze i poddaszu.Z piętra i poddasza wyodrębniono jedno mieszkanie. No i bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarkusz 31.01.2018 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Tak to wygląda.Tak naprawdę to na początku budynek zaprojektowany był na trzy mieszkania. Na parterze, piętrze i poddaszu.Była taka klatka schodowa i powierzchnie również były przypisane do poziomów tak jak z parterem.Z piętra i poddasza wyodrębniono jedno mieszkanie. Poprzedni właściciele zrobili remont czego skutkiem uniemożliwienie swobodnego dojścia sąsiadów z parteru do komina na poddaszu. Dziwne ale prawdziwe.Uprzedzając, dach jest z nachyleniem 100% z dachówki i zgodnie z przepisami nie ma wejścia na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarkusz 31.01.2018 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Ale oczywiście powinno być stale wejście na dach z zabezpieczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarkusz 31.01.2018 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Przyznam, że nie byłem świadomy takiej sytuacji z moim mieszkaniem.Mieszkanie zakupilem rok temu.Kto ponosi odpowiedzialności za taką sytuację?Czy rzeczoznawca nie powinien w pierwszej kolejności sprawdzić czy lokal spełnia warunki samodzielności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts