Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żółknięcie trawnika- prośba o porade

Recommended Posts

Chciałbym poprosić o poradę przy przywróceniu trawnikowi zdrowego wyglądu, ponieważ obecnie wygląda dość marnie.

IMG_2824.jpg

IMG_2825.jpg

IMG_2826.jpg

IMG_2827.jpg

Ale od początku: trawnik z rolki został położony w maju zeszłego roku, w sezonie letnim podlewany automatem 3 lub 4 razy na dobę. W okresie letnim nie został absolutnie przesuszony. Natomiast aż do jesieni nie był w ogóle nawożony (nie wiem z jakiego względu ogrodnik nie zalecił tego), pierwsze ślady żółknięcia pojawiły się końcówką sierpnia/ początek września. Ogrodnik zastosował wówczas nawóz jesienny multicote classic ferro i kilka tygodni później zastosował humus na trawniku, żeby poprawić jakość podłoża, uznając zabiegi pielęgnacyjne za kompletne.

Niestety na trawie w międzyczasie pojawiło się wiele żółtych plam, co jest widoczne na zdjęciu. Wykluczyliśmy larwy robaków, które mogłyby pogryzać korzenie, więc wg mnie przyczyną może być brak odpowiedniego nawożenia w okresie letnim – szczególnie, że trawnik z rolki jest bardzo gęsty?

Chciałbym wczesną wiosną sam zając się przywróceniem trawnika do zdrowego wyglądu – dlatego prośba o poradę od czego zacząć? Czy wertykulacja / aeracja trawnika jest wskazana na młodym trawniku z rolki?

Zdaję sobie sprawę, że czynników wpływających na wybarwienie trawy może być całe mnóstwo, ale jakie zabiegi pielęgnacyjne byłby wskazane wraz z nadejściem pierwszych cieplejszych dni?

Edytowane przez ferrera

podlewanie 3-4 razy na dobę? Chyba go zalaliscie i zgnił.

Trawnik, po ukorzenieniu się, podlewa się średnio 2-4 razy w tygodniu (zależnie od temperatury, naturalnych opadów i nasłonecznienia).

Chyba trzeba będzie zrobić wertykulację i dosiewki, ale najlepiej tą samą mieszanką, którą wykorzystano do produkcji tego trawnika.

Do tego nawóz i bardziej zorientowany w kwestiach systemów nawodnień ogrodnik, by prawidłowo ustawił zegar.

Edytowane przez Elfir

Może z tym 3-4 razy na dobe to przesadziłem, bo już nie pamiętam na 100% - chociaż wydaje mi się, że zaraz po rozłożeniu trawnika było gorąco i rzeczywiście automat podlewał 3-4 razy na dobe. Po jakichs 2-3 tyg. na pewno było to zmienione na 2 razy na dobe 15 min rano i 15 min wieczorem. Biorąc pod uwagę, że lato było deszczowe....

Sugerowałem się tym, co usłyszałem od ogrodnika wówczas i tak też się trzymałem wytycznych - niestety ;)

Kiedy najlepiej rozpocząć pracę z wertykulacją i dosiewkami / nawożeniem?

Kiedy ruszy wegetacja trawnika.

W normalnych warunkach tej wertykulacji się nie robi na tak młodych trawnikach, ale jakoś trzeba wygrabić te zaschnięte place , by zrobić miejsce na nasiona.

Napisałeś, że ogrodnik zalecił humus by poprawić jakość podłoża. Nie uzdatniał podłoża przez rozłożeniem trawnika? Masz piaszczystą glebę?

Czy to na pewno ogrodnik, a nie przypadkowy koleś, który uznał zakładanie ogrodów za świetny biznes?

brak nawożenia od maja to troszkę długo zwłaszcza że składniki zostały wypłukane intensywnym podlewaniem. Wiosną, skoś krótko i dobrze wyczesz trawnik ze wszystkiego co martwe. Nawóz, spokojnie Yara Mila wystarczy. Ja bym nie dosiewał jeśli nie masz mieszanki od producenta trawy. Trawniki z rolki zazwyczaj zakładane są na dobrych mieszankach (skąd przyjechała trawa?) i bardzo dobrze się regenerują. Jeśli jednak uda Ci się taką zdobyć to możesz dosiać ok. 10-15% normalnej dawki wysiewu.