Orsonn 01.02.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Witam forumowiczów Pytanie mam odnośnie ewentualnego pokoju w piwnicy. Wiem, że wysokość pomieszczenia powinna wynosić 2,5m dla pomieszczenia użytkowanego powyżej 4 godzin (chyba 4) w ciągu doby. Jednak dla gabinetu powinno wystarczyć minimum 2,2m. O ile trzeba wynieść budynek aby okna piwniczne były powyżej poziomu gruntu? Interesuje mnie projekt małego, parterowego domku. Jednak w dopuszczalnych zmianach w projekcie jest zapis, który mówi, że posadzka parteru nie powinna być wyżej niż 50cm ponad poziom zero. Wydaje mi się, że to trochę za mało na okna - chyba, że się mylę?? Czy tańszym rozwiązaniem jest osadzenie okien poniżej poziomu gruntu i wykonanie "studzienki"? Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.02.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Chyba coś pokręciłeś bo poziom zero to poziom posadzki parteru - więc o co pytasz? par 73 WT piszą ze poziom posadzki w pomieszczeniu mieszkalnym nie powinien znajdować się poniżej poziomu terenu przyległego do budynku Czyli oficjalnie pokoju nie możesz w piwnicy zrobić, co rozumiesz przez gabinet ? Chcesz tam pracować - ty sam u siebie? - Możesz jak chcesz tam mieć firmę i zatrudniać ludzi na etet podlegasz pod inne przepisy i nie możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.02.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Okna poniżej poziomu gruntu na pewno nie są tańszym rozwiązaniem. U mnie poziom 0 będzie 66cm ponad otaczającym gruntem, a mimo to okna piwnicy i tak są prawie całe pod ziemią.Jeśli zamierzasz siedzieć sobie sam w pokoju 2,20cm, to nikt Ci tego nie zabroni ani nie zweryfikuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts