brencik 01.02.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Witam! W zeszłym roku nabyłem wraz z małżonką działkę o powierzchni równej 10 a (1000 m2). Geometria, przybliżone wymiary i orientacja w załączniku. Północ oczywiście skierowana na północ, jak to na mapkach Jesteśmy obecnie na etapie wyboru koncepcji projektu domu jednorodzinnego. Niestety wszelkie gotowce odpadają, no chyba że da się jeszcze w gąszczu tysięcy gotowych, masakrycznych rozwiązań pseudoarchitektonicznych, powstałych w większości metodą Pana Copypaste`a, wybrać coś co da się rozsądnie zaadaptować do działki i naszych potrzeb i wymagań. Trzeba będzie też zmienić WZ. Wymagania wstępne są następujące: - parterowy - pow. użytkowa max. ok. 130 - 140 m2 - dach skośny (czterospadowy?, WZ nie dopuszczają płaskiego, może da się to zmienić) - energooszczędny (pasywny?) - płyta fundamentowa - ogrzewanie prąd (kable grzejne, być może PC?, brak gazu w okolicy) - garaż jedno - lub dwustanowiskowy (dostawiany) z przejściem do części mieszkalnej Planowane pomieszczenia: - kuchnia - jadalnia - salon połączone w jedną funkcjonalną całość - sypialnia + garderoba - pokój dziecięcy x 2 - pokój dodatkowy (gabinet) - łazienka - ubikacja - pomieszczenie techniczne wraz z mini warsztatem - pralnia/suszarnia - spiżarka? - garaż wraz z pomieszczeniem magazynowo - gospodarczo - technicznym - wiatrołap Proponowane usytuowanie, przybliżone wymiary budynku na działce w załączniku. Czarny pogrubiony to obrys granicy działki, zielony linia zabudowy, czerwony bryła budynku wraz z garażem i niebieski taras. Oczywiście są to póki co pierwsze przymiarki, ale od czegoś trzeba zacząć. W kolejnych postach postaram się wrzucić proponowane rozplanowanie układu pomieszczeń w domu. Póki co czekam na odzew w postaci podpowiedzi, rad i krytyki (konstruktywnej) Edytowane 2 Lutego 2018 przez brencik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2018 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 a dlaczego pionowo a nie poziomo dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 02.02.2018 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) a dlaczego pionowo a nie poziomo dom? WZ. Obecnie szerokość zabudowy 16 m, w planie mam już 18 m na moich rysunkach. Nie sądzę że da radę zwiększyć do 24 m. Powierzchnia zabudowy też w WZ jest 200 m2, potrzebuję około 250 m2 No i na dodatek ściana północna, która ma być bez okien, dziwnie by wyglądała przy szerokości kilkunastu m. Trudno też zagospodarować we wnętrzu logicznie pomieszczenia w tym wypadku, jakiś pokój musiałby być bez okna Edytowane 2 Lutego 2018 przez brencik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 02.02.2018 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Jeżeli masz takie wymagania co do pomieszczeń w domu tak jak piszesz zabudowa pewnie będzie w okolicach 250m2, no chyba że chcesz pokoje po 10m2 to i 4 sypialnie się upchnie na 200m2 zabudowy.Ja projektu też szukałem kilka miesięcy i w końcu się udało.Oczywiście że najlepiej jest robić wszystko od nowa ale koszty raz, zawsze coś wyjdzie w trakcie budowy do poprawki dwa, trzy tylko sprawdzony architekt - ile tutaj na forum jest ludzi którzy robili indywidualny i później się okazało że sporo elementów było źle policzonych co trwało bardzo długo - to wszystko zależy od bardzo wielu czynników. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 02.02.2018 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Pokoje planuję około 12-15 m2, mniej to już typowe klitki.Powierzchnia wyjdzie około 250 m2 gdyż nie chcę piętrowego, to już w zasadzie przesądzone.Mam kilku architektów na oku, także z polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.02.2018 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Gdybym była na twoim miejscu celowałabym coś w tym kierunku: Żeby odciążyć nieco sypialnie dzieci, można szafy na rzadziej używane rzeczy (plecaki) i zabawki (np. używane wspólnie, jak gry planszowe) zrobić w ciągu korytarza (mogą mieć np. 40 cm głębokości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 02.02.2018 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) Gdybym była na twoim miejscu celowałabym coś w tym kierunku: Chyba proporcje wymiarów się troszkę rozjechały U mnie po rozpatrzeniu wielu różnych wariantów stanęło na koncepcji następującej: gdzie: 1 - pokój dziecięcy 2 - garderoba 3 - sypialnia 4 - pokój dziecięcy 5 - łazienka 6 - pralnia/suszarnia 7 - pokój (gabinet) 8 - WC 9 - spiżarka/schowek 10 - pomieszczenie techniczno - warsztatowe 11 - pokój dzienny zwany przez Januszy salonem 12 - jadalnia 13 - kuchnia 14 - wiatrołap 15 - garaż 16, 17 - pomieszczenia magazynowo - gospodarczo - techniczno -warsztatowe Edytowane 2 Lutego 2018 przez brencik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.02.2018 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 mój rysunek to szybki schemat w paincie a nie projekt. Kuchnia z bezpośrednim oknem na południe może być nieprzyjemna w użytkowaniu latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 03.02.2018 00:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 mój rysunek to szybki schemat w paincie a nie projekt. Kuchnia z bezpośrednim oknem na południe może być nieprzyjemna w użytkowaniu latem. Mój nawet nie jest w paincie a jednak udało mi się zachować proporcje realnych wymiarów nie tworząc "tramwaju" No i nigdzie nie pisałem że to projekt. To tylko "Wstępne założenia koncepcyjne do planowanego projektu domu jednorodzinnego" Na twoim rysunku kuchnia też jest od południa i w tej konfiguracji działki niestety inaczej się praktycznie nie da. Kombinuję jeszcze nad położeniem poziomym budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 19.02.2018 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Założyłem pokrewny temat dotyczący systemu ogrzewania http://forum.muratordom.pl/showthread.php?344660-Jakie-ogrzewanie-w-nowym-domu-parterowym-130-140-m2&p=7617175 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 19.02.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) zrób tak: https://ibb.co/eBWKi7 https://ibb.co/ee7s37 można zmniejszyć sypialnie o 0,5 metra każdą i zwiększyć salon o 2 metry Edytowane 19 Lutego 2018 przez MhUser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 19.02.2018 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Póki co mam w WZ szerokość zabudowy 16 m (co mam nadzieję uda się zmienić, tu by trzeba było pewnie do około 24 m) i garaż chciałbym odizolowany od budynku (dostawiony).No i gdzie wejście? Edytowane 19 Lutego 2018 przez brencik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 19.02.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 rzeczywiście nie ma wejścia dlaczego 'dostawiony' garaż i co to ma oznaczać? Jeśli cie stać to zrób garaż w piwnicy, będzie miejsce na wejście oraz zmieścisz się w 16 metrach zachowując dłuższą elewację w stronę słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 19.02.2018 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Dostawiony = nie w bryle, odizolowany od budynku. Oczywiście nieogrzewany.Piwnicy nie planuje, a tym bardziej robienia jej specjalnie do garażu. To ma być dom prosty, bez zbędnych udziwnień = stosunkowo tani w budowie i energooszczędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 19.02.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 https://images83.fotosik.pl/997/22e53a2052751b59.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 12.03.2018 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Dzisiaj przypadkowo zona przeglądając katalog Lipińskich zwróciła uwagę na https://lipinscy.pl/projekt/arosa-ii Czy można ten projekt w miarę bezboleśnie zaadaptować do koncepcji przedstawionej przeze mnie? https://lipinscy.pl/dopuszczalne-zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 19.04.2018 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Niestety adaptacja takiego budynku wychodzi drożej niż zrobienie projektu indywidualnego od zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymano 05.05.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Bezboleśnie się nie da, takie poprawki zawsze generują koszty. Zgadzam się z berencikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 27.06.2018 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Projekt będzie indywidualny. Mam już zmianę WZ na szerokość zabudowy 20m i powierzchnię zabudowy 250m2.Myśle nad płaskim dachem, ew. tylko nad garażem, ale to też wymaga kolejnej zmiany WZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 17.07.2018 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 tylko sprawdzony architekt Powodzenia Projekt będzie robiła Pani Iza z https://biuroprojektow.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts