Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głośna lodówka LG GBB60PZFZS, zamiast 37 mam 47dB

tom8228

Recommended Posts

Mija rok czasu od kiedy mam lodówkę LG GBB60PZFZS. Głośność lodówki oznaczona na etykiecie energetycznej to 37dB. W ostatnim czasie głośniej zaczął działać kompresor, a pod nim znajdowała się ciemnobrązowa zaschnięta ciecz. Zgłosiłem sprawę do serwisu, przyjechał serwisant i stwierdził, że ta ciecz to klej kapiący z naklejek/mat przyklejonych do kompresora. Zasugerowałęm, że są to prawdopodobnie naklejki antywibracyjne, ale nie zgodził się ze mną i doradził te naklejki zdjąć, a ja się zgodziłem. Od tego czasu lodówka w moim przekonaniu działała jeszcze głośniej, jednak nie wiem czy to wina tych naklejek, czy po prostu to pogarszający się*stan kompresora.

Kupiłem decybelomierz, który przy włączonym kompresorze pokazuje wartości między 46-47dB. To aż 10dB więcej niż na etykiecie! Pan serwisant stwierdził, że wartość podana na etykiecie to średnia dobowa (!sic). Zapytałem czy wie, gdzie mogę przeczytać o tym jak wykonuje się pomiary głośności chłodziarek. Nie mogę uwierzyć, że jest to średnia za cały dzień - czyli pomiar wykonywany jest również wtedy kiedy lodówka nie chodzi... Niestety nie potrafił odpowiedzieć na to pytanie

W poszukiwaniu opisu etykiet, norm europejskich itp znalazłem strony:

https://uokik.gov.pl/download.php?plik=14870

http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/artykuly/195-wydanie-032012/2150-nowe-etykiety-efektywnoci-energetycznej-urzdze-chodniczych-i-klimatyzacyjnych.html

Możemy tam przeczytać, że pole emisji hałasu na etykiecie to:

poziom emitowanego hałasu, podany w dB(A) re1 pW w zaokrągleniu do najbliższej liczby całkowitej.

poziom emitowanego hałasu w decybelach

Jakieś pomysły jak mogę rozwiązać ten problem? Różnica 10dB to naprawdę sporo biorąc pod uwagę fakt, że 3dB to 2 razy głośniej. Po głowie chodzi mi zgłoszenie sprawy do UOKIK

20180105_202426.jpg

Wypoziomowana ???

Gwarancji nie masz?

Jeśli dłuższy czas pracowała niewypoziomowana, to zostały wybite łozyska kompresora (do wymiany kompresor)

Fizyka ze szkoły średniej - ruch precesyjny (efekt bąka - nie pierda!), poczytaj .

Obejrzałem fotkę.

Plama to chyba wyciek oleju z kompresora czyli kompresor do wymiany.

Wprawdzie nie bardzo wiem czemu jeszcze chłodzi, ale to nie jest moja specjalność.

Edytowane przez Bertha

Na bank to wyciek oleju z kompresora a nie z naklejek.Rozszczelniona obudowa agregatu równa się wyciek plus wyższy hałas. A chłodzi dlatego, że czynnik chłodniczy jest w układzie( układ nie jest zależny od tego oleju) . Olej z kolei ma za zadanie smarować łożyska ślizgowe ruchomych części sprężarki .Jeżeli jest na gwarancji to wzywaj ponownie serwis i niech nie walą w bambuko tylko wymieniają agregat. Edytowane przez wiesiek6308