Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja salonu z aneksem ,co z tymi ścianami

Przemopole

Recommended Posts

Witam ,

Aktualnie aranżuje salon z aneksem właściwie kuchnia jest już prawie zatwierdzona ale jeśli macie jakieś uwagi, pomysły to piszcie wszystko wezmę pod uwagę .

Założenia kuchni to biała bez uchwytów akryl oraz białe agd(indukcja oraz piekarnik) reszta w opisach zdjęcia.

Komputer szafka musi tam być bo nie mam gdzie go wcisnąć(monitor jest wysuwany ).

Do salonu zaprojektowałem regał narożny z barkiem ,natomiast sofa stolik kawowy oraz szafka rtf jest już na stanie wiec pozostaje wybrać stół ,krzesła ,zatwierdzić regał oraz kuchnie ,dobrać tapety lub pomalować oraz dywan.

Jakie macie koncepcje co do ścian w tym salonie,myślałem o tapecie ale czy do samego końca przedpokoju jedna tapeta ma sens ?

Czy może pomalować wszystko a tapetę rzucić tylko na kawałek ściany za tv.

Zależy mi żeby ładnie wszystko kontrastowało ,którą ścianę zrobić ciemniejszą?

Pod oknem kuchennym rownież jestem trochę w kropce żeby to estetycznie wyglądało ,zostawić biel ?

Wszelka pomoc mile widziana

Pozdrawiam

bdb888753db8c99dm.png

d7aadd77cd0be707m.png

ad24105027fe054dm.jpg

ea21c0164d51d1c8m.jpg

e8c337a3ee6c036am.png

Developer jutro udostępnij wgląd do mieszkań , wiec będę miał dokładny obraz gdzie są gniazdka ,przyłącza wody ,kaloryfer oraz kable przyłącza oświetlenia.

Myśle ,że w jakimś stopniu to też decyduje o aranżacji .

Na rzucie poniżej jest projekt uwzględniający jeszcze skośna ścianę której nie będzie i dodam ,że krótsza ściana z dołu ma 250cm.

płytę będziesz miał tuż przy głowie siedzących na kanapie.

Na dodatek prawie w oknie, więc okno trzeba będzie non stop myć.

Płyta została przesunięta do wysokości okapu tj. między oknami i chyba nie będzie lepszego miejsca na nią.

Tak abstrahując bez wymiarów.

Może warto trochę zmienić koncepcję?

Widziałem takie rozwiazanie wielokrotnie i jest naprawdę fajne natomiast umiejscowienie telewizora będzie na kupionej już wcześniej szafce RTV z montowanym wysięgnikiem na TV który dodatkowo jest vis a vis balkonu i okien w położeniu na zachód.

[ATTACH=CONFIG]406541[/ATTACH]

Piekarnik pod płytą, komputer w płytkim regale (jeśli obudowa głęboka to postawiona bokiem a monitor np. w barku), regał prosty wychodzący do przedpokoju, stół na środku.

Podoba mi się ta zmiana i wyłączenie komputera z aneksu kuchennego , już zacząłem modyfikować regał co pozwoli oszczędzić koszty na systemie wysuwanego monitora który kosztuje ok.900zł do samodzielnego montażu.

Piekarnik został celowo umiejscowiony na wyższej kondygnacji ze względów bezpieczeństwa biorąc pod uwagę dwójkę małych dzieci o których nie wspomniałem :)

23cf797727a7d587m.jpg

Ja bym nie chciała rezygnować z blatu roboczego na rzecz słupka z piekarnikiem.

Piekarniki mają teraz "zimne drzwi" i montaż pod blatem nie jest już tak niebezpieczny.

Ale jak już naprawdę nie widzisz innej opcji jak słupek, to może tak rozbudowany blat roboczy?

6c35820a7559.jpg

Natomiast rozwiązanie alicyja na pewno jest bardzo funkcjonalne.

I zlikwidowanie słupka z piekarnikiem na pewno wiele tutaj daje.

Ja bym nie chciała rezygnować z blatu roboczego na rzecz słupka z piekarnikiem.

Piekarniki mają teraz "zimne drzwi" i montaż pod blatem nie jest już tak niebezpieczny.

Ale jak już naprawdę nie widzisz innej opcji jak słupek, to może tak rozbudowany blat roboczy?

6c35820a7559.jpg

Natomiast rozwiązanie alicyja na pewno jest bardzo funkcjonalne.

I zlikwidowanie słupka z piekarnikiem na pewno wiele tutaj daje.

Jest fajnie dużo blatu roboczego ale w realiach wymiary mnie gniotą i nie ma jak umieścić tego małego rozkładanego stolika 90x90 .

Od lewej koło zlewu jest zmywarka która musi mieć dostęp do wody więc ciężko skrócić tą stronę .

Biorąc pod uwagę kolor sofy paneli ,białe meble kuchenne oraz RTV szafkę ,biały regał oraz szary dywan jak dobrać odpowiednie kolory?

Macie jakieś koncepcje ?

74d8b8315d67af84m.jpg

• 2 weeks później...

Proponujemy płytę grzejną zainstalować obok lodówki na ścianie „łazienkowej”, a piekarnik umieścić klasycznie pod blatem. Rzeczywiście mała powierzchnia blatu kuchennego zmusza do oszczędności miejsca. Zlew lepiej jest zostawić w świetle okna (jak jest proponowane w jednym z projektów). Natomiast jeśli chodzi o kolorystykę ścian to proponowana w projekcie tapeta o dużych wzorach pomniejsza optycznie wnętrze. Najlepiej utrzymać pomieszczenie w jasnej kolorystyce, bez względu na to czy zapadnie decyzja o tapecie czy pozostaniecie Państwo przy klasycznym malowaniu ścian. Złamane biele, delikatne szarości, beże i błękity to kolory, które dodadzą wnętrzu objętości i światła. Jeśli zdecydują się Państwo na tapetę to także doradzamy w jasnej kolorystyce w delikatne/drobne desenie.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka