Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu o niskim zapotrzebowaniu na moc

maciejos36

Recommended Posts

Ja za 10 lat będę już na +.

Owszem. Będziesz. Jak nic nie padnie w tym czasie i jak nie ubezpieczysz (czyli nie poniesiesz żadnych dodatkowych kosztów) i będziesz miał standardowe ceny prądu. Bo jak weźmiesz ceny z faktury, którą wrzucałem to nigdy nie zwróci się. A promocje na prąd bywają, na PV dopłaty też bywają.

Założysz się, że jak ja kupię za 5 lat płacąc mniej, to sumarycznie za 10 lat nie będę na większym plusie? Bo kupię taniej sprawniejszy sprzęt albo jeszcze dotację dostanę i kupię za pół ceny?

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdybym miał ofertę na podłogówkę z kotłownią za 20K to bym się zastanawiał. Ale miałem grubo ponad 30K zł (i jak patrzę na oferty podawane na FM to też nie było specjalnie drogo - a pomijam tu Viessmanna, który złożył mi ofertę na 36914,40zł za kotłownię czyli razem z 45K by wyszło). A za 25K zł różnicy w cenie to można zainstalować ponad 6kWp i kupować tylko prąd w taniej strefie. Więc zakładając, że ze 3MWh trzeba dokupić po 35gr to wychodzi koszt prądu łącznie z bytowym podobny, co Ciebie kosztuje samo ogrzewanie + serwis PC.

Do tego ciągle przyjmujesz błędne założenie, że PC jest wieczne i serwisu potrzebuje jedynie do gwarancji. A były na forum opisy awarii PC. Net przegrzebałem przed położeniem kabli w mieszkaniu (z 8 lat temu) i znalazłem jeden opis awarii i naprawy gwarancyjnej. Teraz tego już nie mogę znaleźć. Znajdź mi proszę choć jeden opis awarii kabli.

.

Kaizen już było o tym ..

Cena jaką inwestor płaci / zapłaci zależy od jego zaangażowania , wiedzy i świadomości ...

Dla wielu firm taki "świadomy inwestor" nie jest pożądany , bo nie da się na nim mocno "zarobić".

Ja "szanuję" swoje pieniądze i starałem się kupować świadomie.

Co do żywotności to dużo zależy co się wybierze.

Ja chciałem pompę na silnikach BLDC i taką kupiłem. Dodatkowo okazało się że sprężarka jest dwurotacyjna BLDC co jeszcze powinno gwarantować żywotność. Sama konstrukcja pompy też jest przemyslana i na dobrej jakości materiałach i częściach.

Co do elektroniki to nie jest to jakaś technologia kosmiczna i sądzę że elektronik ją naprawi , tym bardziej że zdaje mi się że w książce serwisowej są schematy.

Co do elektroniki to nie jest to jakaś technologia kosmiczna i sądzę że elektronik ją naprawi , tym bardziej że zdaje mi się że w książce serwisowej są schematy.

Widzę że kolega na elektronice się nie zna. Schemat najcześciej nic nie pomoże. Schematy są dostepne prawie do wszystkich urządzeń, ale jakos nikt nie naprawia wszystkiego.

Widzę że kolega na elektronice się nie zna. Schemat najcześciej nic nie pomoże. Schematy są dostepne prawie do wszystkich urządzeń, ale jakos nikt nie naprawia wszystkiego.

Powiedzmy że trochę się na tym znam ;-)

Nie naprawia się bo taka jest polityka firm. Ceny usług szybują a często serwisy nie naprawiają niczego a jedynie wymieniają w całości moduły.

Ceny po gwarancji tych modułów są tak ustalone aby zniechęcić do naprawy i aby klient kupił sobie produkt nowszy , lepszy ,ładniejszy a stary sprzęt poszedł do utylizacji ..

Sam pamiętam jak kiedyś uszkodziła mi się płyta w komputerze. Szybko znalazłem przyczynę (uszkodzone kondensatory) i wymienił i płyta dalej działała.

To samo stało się z kartą graficzną ...

Po prostu producenci stosują pewne "triki" aby sprzęt po pewnym czasie uległ uszkodzeniu. Jak się wie od czego zacząć szukać i diagnozować to bardzo często można naprawić dany produkt za grosze ...