aaron21 04.02.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Witam, Z racji tego, że będę budował parterówkę z poddaszem nieużytkowym zdecyduję się raczej na strop drewniany. Ostatnio wymyśliłem sobię jednak, że może zrobiłbym sobie na strychu mini siłownię i ewentualnie małą majsterkownię. Dom będzie ogrzewany pompą ciepła PW i 100% ogrzewanie podłogowe.Zastanawiam się jak dogrzać strych zimą. Nie chciałbym montować tam grzejników bo w końcu zdecydowałem się na 100% podłogówki.. Ogrzewanie podłogowe na stropie drewnianym? Z tego co wyczytałem to jest możliwe - pytanie czy przy tym przeznaczeniu strychu opłacalne (w sensie inwestycji) ? Może macie jakieś pomysły lub doświadczenia w tej materii? Dom ma powierzchnię ok 130m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 05.02.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Wtedy musisz też docieplić dach dodatkowo + np dać klimakonwektor, albo jakies nadmuchowe ogrzewanie tylko wtedy kiedy będziesz chciał korzystać ze strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 05.02.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Witam, Z racji tego, że będę budował parterówkę z poddaszem nieużytkowym zdecyduję się raczej na strop drewniany. Ostatnio wymyśliłem sobię jednak, że może zrobiłbym sobie na strychu mini siłownię i ewentualnie małą majsterkownię. Dom będzie ogrzewany pompą ciepła PW i 100% ogrzewanie podłogowe. Zastanawiam się jak dogrzać strych zimą. Nie chciałbym montować tam grzejników bo w końcu zdecydowałem się na 100% podłogówki.. Ogrzewanie podłogowe na stropie drewnianym? Z tego co wyczytałem to jest możliwe - pytanie czy przy tym przeznaczeniu strychu opłacalne (w sensie inwestycji) ? Może macie jakieś pomysły lub doświadczenia w tej materii? Dom ma powierzchnię ok 130m2 zdecyduj się na strop betonowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaron21 05.02.2018 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 zdecyduj się na strop betonowy. no to mi podpowiedziałeś.. W projekcie mam betonowy.. ale skoro nie planuje poddasza użytkowego to czy jest sens płacić więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 05.02.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 no to mi podpowiedziałeś.. W projekcie mam betonowy.. ale skoro nie planuje poddasza użytkowego to czy jest sens płacić więcej? Moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Ja bym na strychu zamontował pompę powietrze powietrze. Za 3-4 tysie są już konkretne modele które bez problemu będą ci ogrzewać pomieszczenie w miare szybko wtedy kiedy potrzebujesz. Podłogówka to mimo wszystko bardzo wolna reakcja. Skoro ty będziesz chciał okazjonalnie korzystać z tego pomieszczenia to w.g mnie najlepszą opcja będzie ogrzewanie bezpośrednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.02.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Koszt zagospodarowania poddasza powoduje, że nie ma to sensu ekonomicznego. To rozbudowa instalacji, izolacja dużo droższa i o gorszych parametrach (bo więcej mostków i większa powierzchnia a roboty dużo więcej z upychaniem między krokwiami, niż rozwinięciem rolki na stropie), koszt ogrzewania cały sezon jest nieproporcjonanie większy do przyrostu powierzchni nawet licząc po podłogach. I jeszcze wspinanie się po drabinie (czy tam schodach strychowych co schodami są tylko z nazwy). Zostaw graciarnię nieużytkową. Do przechowywania rzeczy nie bojących się mrozu i upału nadaje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaron21 06.02.2018 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Koszt zagospodarowania poddasza powoduje, że nie ma to sensu ekonomicznego. To rozbudowa instalacji, izolacja dużo droższa i o gorszych parametrach (bo więcej mostków i większa powierzchnia a roboty dużo więcej z upychaniem między krokwiami, niż rozwinięciem rolki na stropie), koszt ogrzewania cały sezon jest nieproporcjonanie większy do przyrostu powierzchni nawet licząc po podłogach. I jeszcze wspinanie się po drabinie (czy tam schodach strychowych co schodami są tylko z nazwy). Zostaw graciarnię nieużytkową. Do przechowywania rzeczy nie bojących się mrozu i upału nadaje się. Dziękuję za radę ale nie pytałem czy lepsze poddasze użytkowe czy nie użytkowe. Szukam raczej optymalnego rozwiązania do ogrzania tego poddasza w przypadku o którym napisałem w poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts