editt2 05.02.2018 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Witam, wiele już wątków było w tym temacie, jednak analizując nie można podjąć konkretnej decyzji proszę o pomoc znawców. Do wyboru trzy pompy kompaktowe od znanego instalatora w PL. 1.SMARTHEAT Bravour 008 i INWERTER 42 tys zl 2. Buderus WPS 8 k-1 on off 40 tys 3. Stiebel eltron wpc 7 on off 38 tys Instalator twierdzi że najlepszym rozwiązaniem i najmniej awaryjnym jest Buderus. Różnica w cenie jest niewielka. Tylko co jakościowo będzie najlepsze? Pompę chce ustawić na taryfe g12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 05.02.2018 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Z tych trzech ja bym wolał Buderusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.02.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Jakie OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editt2 05.02.2018 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 150m2. Na podłodze 20 cm styro, ściany, 22 cm styro, poddasze 30 cm. Chyba 90kwh, kiedyś wyliczalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 13.03.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Witam, Wybór pompy ciepła Logatherm WPS K-1 marki Buderus będzie bardzo dobrym rozwiązaniem. Urządzenie cechuje się wysokim współczynnikiem efektywności grzewczej COP 4,8 dzięki zastosowaniu wysokiej jakości sprężarki. Pompa ciepła posiada dobrą izolacje akustyczną, wbudowany zasobnik cwu o pojemności 185 litrów oraz regulator HMC10-1 z prostym i czytelnym menu w języku polskim Warto dodać, że na pompy ciepła marki Buderus może być przyznana gwarancja nawet do 5 lat. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji polecam odwiedzić stronę internetową: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/ Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 13.03.2018 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 z tych trzech Smartheat bo mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.03.2018 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 150m2. Na podłodze 20 cm styro, ściany, 22 cm styro, poddasze 30 cm. Chyba 90kwh, kiedyś wyliczalem. Sam wyliczałeś czy dałeś komuś do wyliczenia? Przy takiej inwestycji aktualny OZC to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 14.03.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 (edytowane) Fajnie, jakbyście jeszcze podali jakieś argumenty stojące za wyborem Bo taki wybór oparty (być może) na marketingu, znajomości marki, itd. to raczej wiele do tematu nie wnosi. Może powiedzcie coś o komponentach tych pomp i ich wyższości nad pozostałymi? Gdzieś wyczytałem, że Buderus nie ma możliwości ustawiania okienek grzewczych (np. dzienne pod T2), czy to prawda? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173570-Pompa-ciepla-BUDERUS-WPS-7-K-(-lub-6-8-9-11-K)-moja-opinia/page14 Edytowane 14 Marca 2018 przez kerad85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 14.03.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 jako użytkownik SMartHeata nie porównam Ci jej z innymi... bo ich nie mam to nie jest model butów, ze masz ich kilka i możesz sobie je porównać handlarze zawsze zachwalają tą co mają w ofercie, a serwisanci najczęściej taką, jaką serwisują a jeśli ktoś ma w ofercie wszystkie 3, często proponuje tą, na której zarabia najwięcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.03.2018 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Witam, wiele już wątków było w tym temacie, jednak analizując nie można podjąć konkretnej decyzji proszę o pomoc znawców. Do wyboru trzy pompy kompaktowe od znanego instalatora w PL. Tylko co jakościowo będzie najlepsze? Pompę chce ustawić na taryfe g12w. Witaj, a rozważałeś może, lub przeglądałeś ofertę pomp ciepła firmy Viessmann? Mamy w ofercie ciekawe produkty, a co więcej - teraz mamy wart rozważenia program - Ciepło z Zimna! Ty kupujesz pompę ciepła w Programie, a my zamontujemy i uruchomimy ją GRATIS. W standardzie zapewniamy moduł Vitoconnect 100 OPTO1. Umożliwi Ci on nadzór i sterowanie instalacją grzewczą przez aplikację na Twoim smartfonie. Korzyści: - Gwarancja ceny wraz z montażem - Praca nawet do -20 stopni - Najcichsza pompa ciepła na rynku - Bezobsługowa praca - Niskie koszty eksploatacji Szczegóły programu: TUTAJ Masz pytania - służę pomocą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 14.03.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Nie chcę zakładać osobnego wątku o tej samej nazwie. Mam problem z wyborem pompy (czy raczej instalatorem). W moim projekcie mam 6,7kW zapotrzebowania na moc, ale po zmianach (styropian 20 cm, lepsze okna niż WT2017, itd) szacuję na 5kW. Zaproponowałem by wycenił mi pompę gruntową 6kW, jednak odmówił tłumacząc, że przy większych mrozach może nie wydolić, szczególnie CWU proponując 8kW. Pompa ma grzałki itp, więc mnie to zdziwiło, bo pompa i markowa i itd... Czy to możliwe? Czy też marketing? Jeśli możliwe, to czy dołożenie metrów do wymiennika coś poprawi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.03.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Zupełnie bez sensu, ta szóstka i tak będzie miała więcej niż 6kW bo temperatury raczej powinny być wyższe niż zero na zasilaniu.Przewymiarować wymiennik możesz, nie zaszkodzi, o ile koszty nie wzrosną o jakąś nieracjonalną wartość.Twój instalator w tym przypadku nie ma racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 14.03.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Dzięki. A ty za ile na gotowo mógłbyś zaproponować taką pompę? Wszyscy mnie cisną w powietrzną, ale się trochę waham. Może być priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.09.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 a jeśli ktoś ma w ofercie wszystkie 3, często proponuje tą, na której zarabia najwięcej Tutaj nie do końca bym się zgodził chociaż pewnie w większości przypadków jest tak jak piszesz. Powiem Ci na swoim przykładzie że nie mam 3 producentów kotłów a 6-ciu, ile propozycji współpracy dostawałem i dostaję nadal nie potrafię napisać, ale dużo. Na niektórych kotłach mam prawie 100% większą marżę jak nad tym który polecam, wybieram mniejszy zarobek w zamian za coś co zwie się "świętym spokojem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts