Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką pompę ciepła wybrać?

editt2

Recommended Posts

Witam, wiele już wątków było w tym temacie, jednak analizując nie można podjąć konkretnej decyzji :) proszę o pomoc znawców. Do wyboru trzy pompy kompaktowe od znanego instalatora w PL.

1.SMARTHEAT Bravour 008 i INWERTER 42 tys zl

2. Buderus WPS 8 k-1 on off 40 tys

3. Stiebel eltron wpc 7 on off 38 tys

Instalator twierdzi że najlepszym rozwiązaniem i najmniej awaryjnym jest Buderus. Różnica w cenie jest niewielka. Tylko co jakościowo będzie najlepsze? Pompę chce ustawić na taryfe g12w.

• 1 month później...

Witam,

Wybór pompy ciepła Logatherm WPS K-1 marki Buderus będzie bardzo dobrym rozwiązaniem. Urządzenie cechuje się wysokim współczynnikiem efektywności grzewczej COP 4,8 dzięki zastosowaniu wysokiej jakości sprężarki. Pompa ciepła posiada dobrą izolacje akustyczną, wbudowany zasobnik cwu o pojemności 185 litrów oraz regulator HMC10-1 z prostym i czytelnym menu w języku polskim

Warto dodać, że na pompy ciepła marki Buderus może być przyznana gwarancja nawet do 5 lat. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji polecam odwiedzić stronę internetową: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Fajnie, jakbyście jeszcze podali jakieś argumenty stojące za wyborem :)

Bo taki wybór oparty (być może) na marketingu, znajomości marki, itd. to raczej wiele do tematu nie wnosi.

Może powiedzcie coś o komponentach tych pomp i ich wyższości nad pozostałymi? :)

Gdzieś wyczytałem, że Buderus nie ma możliwości ustawiania okienek grzewczych (np. dzienne pod T2), czy to prawda?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173570-Pompa-ciepla-BUDERUS-WPS-7-K-(-lub-6-8-9-11-K)-moja-opinia/page14

Edytowane przez kerad85

jako użytkownik SMartHeata nie porównam Ci jej z innymi... bo ich nie mam

to nie jest model butów, ze masz ich kilka i możesz sobie je porównać :)

handlarze zawsze zachwalają tą co mają w ofercie, a serwisanci najczęściej taką, jaką serwisują :)

a jeśli ktoś ma w ofercie wszystkie 3, często proponuje tą, na której zarabia najwięcej :)

Witam, wiele już wątków było w tym temacie, jednak analizując nie można podjąć konkretnej decyzji :) proszę o pomoc znawców. Do wyboru trzy pompy kompaktowe od znanego instalatora w PL.

Tylko co jakościowo będzie najlepsze? Pompę chce ustawić na taryfe g12w.

Witaj, a rozważałeś może, lub przeglądałeś ofertę pomp ciepła firmy Viessmann? Mamy w ofercie ciekawe produkty, a co więcej - teraz mamy wart rozważenia program - Ciepło z Zimna!

Ty kupujesz pompę ciepła w Programie, a my zamontujemy i uruchomimy ją GRATIS. W standardzie zapewniamy moduł Vitoconnect 100 OPTO1. Umożliwi Ci on nadzór i sterowanie instalacją grzewczą przez aplikację na Twoim smartfonie.

Korzyści:

- Gwarancja ceny wraz z montażem

- Praca nawet do -20 stopni

- Najcichsza pompa ciepła na rynku

- Bezobsługowa praca

- Niskie koszty eksploatacji

Szczegóły programu: TUTAJ

Masz pytania - służę pomocą!

Nie chcę zakładać osobnego wątku o tej samej nazwie. Mam problem z wyborem pompy (czy raczej instalatorem). W moim projekcie mam 6,7kW zapotrzebowania na moc, ale po zmianach (styropian 20 cm, lepsze okna niż WT2017, itd) szacuję na 5kW. Zaproponowałem by wycenił mi pompę gruntową 6kW, jednak odmówił tłumacząc, że przy większych mrozach może nie wydolić, szczególnie CWU proponując 8kW. Pompa ma grzałki itp, więc mnie to zdziwiło, bo pompa i markowa i itd... Czy to możliwe? Czy też marketing? Jeśli możliwe, to czy dołożenie metrów do wymiennika coś poprawi?

• 6 months później...

a jeśli ktoś ma w ofercie wszystkie 3, często proponuje tą, na której zarabia najwięcej :)

Tutaj nie do końca bym się zgodził chociaż pewnie w większości przypadków jest tak jak piszesz.

Powiem Ci na swoim przykładzie że nie mam 3 producentów kotłów a 6-ciu, ile propozycji współpracy dostawałem i dostaję nadal nie potrafię napisać, ale dużo.

Na niektórych kotłach mam prawie 100% większą marżę jak nad tym który polecam, wybieram mniejszy zarobek w zamian za coś co zwie się "świętym spokojem" :)