Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wełnę wybrać i jak poprawnie wykonać ocieplenie poddasza ? ( kilka pytań )

Gwiazdoor

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do ocieplenia poddasza i chciałbym zrobić rozeznanie jaką wełnę najlepiej wybrać. Ogólnie w okolicy wybór jest niewielki bo zazwyczaj jest to Neowool 0,39 W/mK lub Isover - przy tej drugiej jest opcja na 0,39 jak i na 0,35 / 0,33 jak i 0,32 W/mK. Ogólnie z tego co się orientowałem firma Isover robi przyzwoite produkty i produkują wełnę nie od dziś - pytanie tylko czy jest sens dopłacania do tej o lepszym współczynniku i jeśli tak to którą najlepiej wybrać ?

Kolejna sprawa - na dachy mam położoną blachę trapezową, membrana dachowa STROTEX 1300V o wysokiej przepuszczalności (≥1700g/m2/24 h) producent pisze, że izolacja termiczna może się stykać z folią. Krokwie mam 16cm ale nad nimi jest jeszcze nabita deseczka o grubości ok 2cm. a na niej dopiero jest membrana dachowa. Daje mi to łącznie do membrany od dołu krokwi ok. 18cm, miejscami jest 17,5cm. I tu pytanie - zastosować wełnę 18cm czy 15cm ? Wiadomo wolałbym grubszą :) dach nie jest deskowany, na foli jest jeszcze kolejna taka cieniutka deseczka ( kontrłata ) nabita tak jak lecą krokwie i potem w poprzek są łaty i blacha.

Kwestia docieplenia skosów w pomieszczeniach i sufitu: Między jętkami na suficie mam 16cm do podłogi na strychu więc tutaj raczej zastosuję 15cm i pytanie ile opuścić sufit by między profile dać jeszcze wełnę ? Np jak dam na skosach 8-10cm a na suficie 5cm to będzie wystarczające ? Oczywiście cały strych do szczytu też będzie ocieplony tylko wełnę dam między krokwie i na nie nabiję od razu płytę OSB lub deseczki tak więc będzie tylko jedna warstwa wełny na strychu nieogrzewanym.

Co do kwestii wełny na suficie pod strychem - mogę dać normalnie wełnę i od spodu folię paroizolacyjną a od góry podłogę strychu zabić deskami i nie dawać już żadnej foli nad wełną ?

Czy zastosowanie foli paroizolacyjnej z ekranem aluminiowym jest warte uwagi według was ? Koszt przykładowy 1m zwykłej najtańszej żółtej foli to ok. 1zł za metr a tej z aluminium to ok 2zł za metr - czyli raz tyle...

Podsumowując, aby łatwiej się odpowiadało pozwolę sobie ponumerować wyżej wymienione pytania:

1. Jaką wełnę wybrać, o jakim współczynniku i czy firma Isover będzie dobrym wyborem ?

2. Czy wełna między krokwiami może mi się stykać z moją membraną czy dać jej 3 cm mniej ? ( szczegółowy opis wyżej w temacie )

3. 18cm + 8cm lub 15+10cm na skosach w poddaszu użytkowym będzie wystarczającą grubością ?

4. 15cm + 5cm na suficie w poddaszu użytkowym będzie ok ? ( Nieogrzewany strych nad poddaszem użytkowym do samego szczytu będzie również ocieplony wełną między krokwiami )

5. Na suficie dać wełnę i folię paroizolacyjną, a nad sufitem mogę nabić na jętki bezpośrednio nad wełną deski podłogowe na strychu czy zastosować jakąś folię pod tymi deskami jeszcze ?

6. Warto zastosować folię paroizolacyjną z ekranem aluminiowym ?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

1. Ja odrzuciłem opcje wełny, wybrałem pianę. 2. Było setki razy na forum, 3. Im więcej tym lepiej, ja mam miejscami 40cm izolacji i nie uważam tego za przesadę. Jeśli dla ciebie to przesada to pomysl ile chcesz wydawać na ogrzewanie, podpowiem ci że u mnie jest 1750zl za cały rok z ciepła wodą, ale izolacji nie żałowałem, a teraz dorzucilbym jeszcze pare cm. Poczytaj trochę forum bo nie zadałeś żadnego pytania które by już nie padło na forum.

1. Jaką wełnę wybrać, o jakim współczynniku i czy firma Isover będzie dobrym wyborem ?

2. Czy wełna między krokwiami może mi się stykać z moją membraną czy dać jej 3 cm mniej ? ( szczegółowy opis wyżej w temacie )

3. 18cm + 8cm lub 15+10cm na skosach w poddaszu użytkowym będzie wystarczającą grubością ?

4. 15cm + 5cm na suficie w poddaszu użytkowym będzie ok ? ( Nieogrzewany strych nad poddaszem użytkowym do samego szczytu będzie również ocieplony wełną między krokwiami )

5. Na suficie dać wełnę i folię paroizolacyjną, a nad sufitem mogę nabić na jętki bezpośrednio nad wełną deski podłogowe na strychu czy zastosować jakąś folię pod tymi deskami jeszcze ?

6. Warto zastosować folię paroizolacyjną z ekranem aluminiowym ?

Ad1. Weź też pod uwagę wełnę skalną. Przed ocieplaniem poddasza porównywałem różne wełny szklane i skalne. Skalna zrobiła na mnie dużo lepsze wrażenie niż szklana.

Ad2. Może się stykać. Ważne żeby wełna nie wypchała membranę środkiem, po to żeby woda spływająca po membranie nie ściekała w okolicę kontrłat.

Ad3. Wełna jest stosunkowo tania. Wg mnie 18+10 to takie rozsądne minimum. Pamiętaj, że ważniejsze od grubości izolacji jest poprawne jej ułożenie. Jak chcesz ułożyć wełnę dobrze, to niestety będziesz musiał zrobić to sam. Cieżko będzie ci znaleźć fachowca, który zrobi to dokłądnie.

Ad4. Jak wyżej. Jak brakuje miejsca, to możesz rozważyć wersję luksusową i pod krokwie/jętki dać płyty PIR.

Ad5. Paroizolację od środka. Co do stryszku, to mam podobny temat do rozwiązania. Ja będę przybijał płyty OSB robiąc szczeliny, po to, żeby ewentualna wilgoć w wełnie pod spodem mogła swobodnie wylecieć. Szczeliny mam zamiar osłonić pasami membrany dachowej.

Ad6. Nie wiem czy warto. Też rozważam taką folię.

Mam takie pytanie jeszcze, bo nie wiem czy dobrze rozumie,

Stosując np. wełnę Isover Profi-mata lambda 0,035 przy grubości 10cm uzyskam opór R=2,85 gdzie cena to przykładowo 17,30zł za metr.

W drugim przypadku stosują wełnę Uni-Mata 0,039 przy grubości 12cm uzyskam opór R=3,05 przy cenie 15,20zł za metr.

Czyli w drugim przypadku, dając 2cm grubszą wełnę, zostaje 2,10zł w kieszeni i do tego uzyskuję jeszcze lepsze parametry cieplne tak ?

Mam takie pytanie jeszcze, bo nie wiem czy dobrze rozumie,

Stosując np. wełnę Isover Profi-mata lambda 0,035 przy grubości 10cm uzyskam opór R=2,85 gdzie cena to przykładowo 17,30zł za metr.

W drugim przypadku stosują wełnę Uni-Mata 0,039 przy grubości 12cm uzyskam opór R=3,05 przy cenie 15,20zł za metr.

Czyli w drugim przypadku, dając 2cm grubszą wełnę, zostaje 2,10zł w kieszeni i do tego uzyskuję jeszcze lepsze parametry cieplne tak ?

tak

Jeszcze chyba ostatnie pytanie - czytałem na ten temat sporo ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi po za tym każdy twierdzi inaczej.

Zakładam taką opcję: Ocieplenie między krokwie 15cm + 10cm między stelaż. I teraz pytanie co ze strychem, nad pomieszczeniami użytkowymi ? Chciałbym tam trzymać różne graty i na pewno jakieś urządzenia od instalacji sieci router itp. myślę, żeby ocieplić to tylko wełną między krokwie 15cm dać foli paroizolacyjną i zabić płytami osb lub zadeskować, bo mam dostęp do cieniutkich deseczek. Czy będę miał jakieś problemy przez to jeśli tak zrobię ?

Chciałbym uniknąć wysokich temperatur na strychu w lecie i dużych różnic temperatur zimą.

• 4 weeks później...
Na strychu daj koniecznie ocieplenie między krokwiami. W lecie nie bedziesz miała takiego piekarnika, a w zimie będzie cieplej. Jedna warstwa tj. między krokwiami powinna wystarczyć zakładając że masz również ocieplone sufity na poddaszu. Zanim obijesz to np płytami OSB, to poczekaj jeden sezon i poobserwuj jaka się strych zachowuje tzn jaka jest temp lato/zimo. Potem możesz dołożyć jeden pas poziomy wełny np 5 cm.

Zastanów się na pianką, wełna z czasem zaczyna osiadać i będą robiły się przestrzenie między dachem a wykończeniem poddasza, przy piance nie ma takiej możliwości. Gdy ja zastanawiałem nad ociepleniem to znalazłem taki filmik na Yotube
i nie było już wątpliwości co jest lepsze a co do firmy to podam Ci tel. 660-719-208 a firma to Hermetik System.

Wełna ma lepszą dźwiękochłonność.

Podstawa to zrobić to dobrze. Robiłem ostatnio badanie termowizyjne, i tam, gdzie ekipa zaczęła (przed moimi uwagami) widać miejsca widocznie zimniejsze niż w pozostałych pokojach.

Wszystko oczywiście na koniec sam jeszcze sprawdzałem i uszczelniałem, żeby nie było pustych przestrzeni.

Wełna ma lepszą dźwiękochłonność.

Podstawa to zrobić to dobrze. Robiłem ostatnio badanie termowizyjne, i tam, gdzie ekipa zaczęła (przed moimi uwagami) widać miejsca widocznie zimniejsze niż w pozostałych pokojach.

Wszystko oczywiście na koniec sam jeszcze sprawdzałem i uszczelniałem, żeby nie było pustych przestrzeni.

@Gwiazdoor zastanów się, czy nie zrobić 15cm + 15 cm. Nie popłyniesz na tym za bardzo a będziesz miał lepszy komfort latem / zimą.

Zastanów się na pianką, wełna z czasem zaczyna osiadać i będą robiły się przestrzenie między dachem a wykończeniem poddasza, przy piance nie ma takiej możliwości. Gdy ja zastanawiałem nad ociepleniem to znalazłem taki filmik na Yotube
i nie było już wątpliwości co jest lepsze a co do firmy to podam Ci tel. 660-719-208 a firma to Hermetik System.

Dlaczego ten użytkownik z jednym postem i nachalnie promujący swoją firmę, nie został jeszcze zbanowany? Poza tym jakie osiadanie wełny? Jak wełna jest poprawnie ułożona to nic nie osiada.