Pistolero 05.02.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Witam Pytanie niby dość powszechne (np dzieci vs. rodzice) a jednak nie znalazłem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi. Taka sytuacja Jestem inwestorem chcącym wybudować dom na działce, której prawnym właścicielem jest ojciec. Docelowo obszar na którym realizowana będzie budowa zostanie wydzielony pod nowy nr działki i przeniesione zostanie prawo własności. Mam wydaną decyzję WZ na MNIE. Warunki przyłączy (prąd i woda) są wydane na ojca, gdyż na obecna chwilę on posiada tytuł prawny do nieruchomości i dostawcy nie byli w stanie przeskoczyć tego nawet mimp propozycji notarialnej zgody użyczenia nieruchomości ("musi właściciel i już..." ) Prawo budowlane mówi, że wniosek o pozwolenie na budowę może złożyć osoba posiadająca prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane 1. czy forma użyczenia nieruchomości na cele budowlane ze zgodą właściciela na budowę na jego gruncie sporządzona notarialnie jest tu akceptowalna czy też nie? 2. Czy inwestor nie będący właścicielem nieruchomości (przy założeniu, że może złożyć wniosek o pozwolenie) może do wniosku załączyć warunki przyłączy wydane na właściciela (wiem, że na pewno musi być zgodność z wnioskiem o pozwolenie oraz adresatem decyzji WZ) Opcją rezerwową wydaje się być jeszcze przeniesienie decyzji WZ na właściciela, wystąpienie o pozwolenie na budowę przez WLAŚCICIELA i po uzyskaniu PnB, podział nieruchomości i przeniesienie PnB wraz z własnością gruntu na Inwestora. Składanie nowego wniosku o WZ nie wchodzi w grę - obecne WZ są niemal idealne Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.02.2018 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 (edytowane) Na cito chyba wystarczy notariusz, ojciec dopuszcza cię do współwłasności, plus ewentualnie upoważnienie aby nie ciagać staruszka po urzędach i z aktem notarialnym biegasz aby wszystko pozałatwiać. W księdze wieczystej nowy stan ukaże sie za kilka tygodni. Masz WZ czyli tak musisz wybudować. Gdy stoi budynek (ściany, dach i elementarne wykończenie, media) robisz odbiór, ujawniasz w EGiB (geodezja) i dopiero możesz zamówić podział. Musisz mieć skonsumowane WZ, bo są na konkretną działkę - numer i powierzchnia czyli wskaźniki zabudowy itp. Edytowane 5 Lutego 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts