elpapiotr 06.02.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Jest różnica.Jeżeli jest jeden (wylaczony) wyłącznik samoczynny za załączonym 2-polowym RCD, zwarcie N z PE za tym RCD od strony zasilania nie spowoduje wyzwolenia RCD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.02.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 A jeśli są kolejne wyłączniki samoczynne załączone ale obwody nie są obciążone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.02.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 No nie mogę. Na egzaminie jestem. Stoję przed tablicą i z pokornie spuszczoną głową odpowiadam na pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.02.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Jest różnica. Jeżeli jest jeden (wylaczony) wyłącznik samoczynny za załączonym 2-polowym RCD, zwarcie N z PE za tym RCD od strony zasilania nie spowoduje wyzwolenia RCD.no to u mnie wyzwala. Niezależnie ile obwodów jest za 2-polowym RCD i niezależnie ile jest włączonych/wyłączonych wyłączników samoczynnych, kazde zwarcie N z PE powoduje wyzwolenie RCD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.02.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Wyłącz wszystkie. Powtórz doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 06.02.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 no to u mnie wyzwala. Niezależnie ile obwodów jest za 2-polowym RCD i niezależnie ile jest włączonych/wyłączonych wyłączników samoczynnych, kazde zwarcie N z PE powoduje wyzwolenie RCD Czyli masz różnicę potencjałów między tymi dwoma przewodami a dokładniej przewód N gdzieś "pracuje" znaczy się coś masz włączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.02.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 przecież napisałem, że wszystkie całe 2 wyłączniki samoczynne były rozłączone, mało tego, jak zwarte jest N i PE nie da sie załączyć RCD. Nie ma gniazdek, przewody wystają z puszek. Dopiero rozłączenie N i PE pozwala na załączenie RCD, ponowne zwarcie N z PE powoduje natychmiastowe wyzwolenie RCD. Wyłączniki samoczynne cały czas sa w stanie rozłączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 06.02.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Hm ciekawe jaką wartość prądu udałoby się zmierzyć pomiędzy tymi dwoma przewodami (N PE), skoro działa RCD to musi to być więcej niż te 30 mA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.02.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 No nie mogę. Na egzaminie jestem. Stoję przed tablicą i z pokornie spuszczoną głową odpowiadam na pytania. Nie pomyślałem że poczujesz się dotknięty pytaniami;-) Ps Jutro wydzielę sobie jeden obwód do doświadczenia ale nie chcesz poznać wyniku;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.02.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Czyli masz różnicę potencjałów między tymi dwoma przewodami a dokładniej przewód N gdzieś "pracuje" znaczy się coś masz włączone Przewód (żyła) to też odbiornik;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.02.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Hm ciekawe jaką wartość prądu udałoby się zmierzyć pomiędzy tymi dwoma przewodami (N PE), skoro działa RCD to musi to być więcej niż te 30 mA Jak między? Raczej w tym obwodzie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 06.02.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Hm ciekawe jaką wartość prądu udałoby się zmierzyć pomiędzy tymi dwoma przewodami (N PE), skoro działa RCD to musi to być więcej niż te 30 mA I tak się dzieje w układzie TT, gdzie PE nie jest połączone z N, a różnica napięcia pomiędzy PE a N może wynosić nawet kilka woltów. Aktualnie mam około 0,5V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.02.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 mam układ TN-C do złącza a od złącza TN-C-S, dodatkowo PE podłączone do uziomu fundamentowego w rozdzielni w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_gringo 07.02.2018 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Dla wyjaśnienia, u mnie wyłączone są bezpieczniki obwodów na ktorych pracuję, natomiast włączone są obwody np. oświetlenia i siłą rzeczy różnicówka. Obecność napięcia sprawdzam detektorem bezdotykowym oraz próbnikiem, napięcia brak. Jednak od czasu do czasu róznicówka wyłacza prąd, najczęściej jak pracuję na neutralnym i to jakimś grubszym śrubokrętem. Dziekuję za wszystkie odpowiedzi. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.02.2018 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 zwierasz Neutralny N z ochronnym PE i dlatego wywala Ci różnicówka. To jest prawidłowe,Natomiast nieprawidłowo masz zrobiona instalację. Masz jedną Róznicówke na cały dom, tak sie nie robi. Pewnie jeszcze 3fazową na wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_gringo 07.02.2018 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 zwierasz Neutralny N z ochronnym PE i dlatego wywala Ci różnicówka. To jest prawidłowe, Natomiast nieprawidłowo masz zrobiona instalację. Masz jedną Róznicówke na cały dom, tak sie nie robi. Pewnie jeszcze 3fazową na wszystko. Ze smutkiem przyznaję, że jest tak jak napisałeś. Czy to jest błąd w sztuce? Bo mogę reklamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.02.2018 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 niestety błąd w sztuce.Nie daje się jednej róznicówki na cały dom a w szczególności 4polowej(czytaj 3fazowej) na obwody jednofazowe. Powinieneś mieć co najmniej 3 róznicówki 2 polowe na każdą fazę oddzielnie i ewentualnie róznicówkę 4 polową na obwód 3fazowy. i to jest minimalne minimum. masz dom/mieszkanie? jak dom, to piętrowy/parterowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 17.02.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 (edytowane) niestety błąd w sztuce. Nie daje się jednej róznicówki na cały dom a w szczególności 4polowej(czytaj 3fazowej) na obwody jednofazowe. Czy można uzasadnić dlaczego. Niestety od kilkunastu lat mam RCD czteropolowe na wszystko. Edytowane 17 Lutego 2018 przez G69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.02.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Czy można uzasadnić dlaczego. Niestety od kilkunastu lat mam RCD czteropolowe na wszystko. to życzę powodzenia jak takie RCD zadziała i po ponownym załączeniu nie połączy styku N - to jedno, a komfort użytkowania to drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 18.02.2018 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 to życzę powodzenia jak takie RCD zadziała i po ponownym załączeniu nie połączy styku N - to jedno, a komfort użytkowania to drugie. Komfort pomijam.Mnie osobiście takie rozwiązanie pasuje.Bardziej niepokojące jest zniszczenie elektroniki.Czy w takim przypadku sprawy by nie załatwiły jakieś listwy przepięciowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts