schuey 06.02.2018 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Obecnie jestem na etapie końcówki SSO i rozmawiam z potencjalnym wykonawcą do wodkan i ogrzewania. Zdecydowaliśmy się na podłogówkę we wszystkich pomieszczeniach na parterze i piętrze, zależy mi na niskiej pracy kotła i uniknięciu komplikacji mieszaczy, sprzęgieł itd. Mam pytanie jednak, czy w takim rozwiązaniu jak poradzić sobie z grzejnikami na ręczniki w łazienkach bo z takich nie chcę rezygnować. Czy mogą być nadal stosowane i po prostu sobie powoli grzać na tych 30 stopniach? Podobnie zastanawia mnie poddasze ok. 40m2, tam mam mieć rekuperator i w przyszłości może jakieś pomieszczenie typu siłownia. Wykonawca mi sugeruje robienie mieszanej tylko dla tego niegdyś użytkowanego poddasza i łazienek i nie upieranie się przy uniknięciu mieszanej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.02.2018 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Nie ma sensu mieszać. Drabinki daj elektryczne. A na stryszej klimę (choć IMO to bez sensu robienie z tego pomieszczenia użytkowego, bo izolacja połaci będzie droga i zabierze wiele miejsca, więc wyjdzie drogo za m2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schuey 07.02.2018 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Podobno są drabinbki elektryczne z czasowym grzaniem np. 30 minut po kąpieli aby dosuszyć ręczniki i to chyba jedyna opcja. Czyli nie łączyć ich z podłogówką. Dach planuję ocieplić w całości, ale to chyba nadal nie zapewni tam dobrych temperatur. Czy może dać podłączenie pod elektryczne podłogowe tylko na strych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz19029 07.02.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Chciałbym zapytać, dlaczego dawać elektryczne drabinki zamiast normalnych? W czym to przeszkadza, że będzie mieszany układ? Mógłbym prosić o wyjaśnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 07.02.2018 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 W niczym nie przeszkadza, ale to bez sensu. Podłogówka zasilana jest w nowym domu temperaturą 25-35 stopni (i te 35 to już w jakieś gigantyczne mrozy). Drabinka o takiej temperaturze nie wysuszy niczego lepiej niż jakikolwiek wieszak. Dlatego w zasadzie można sobie odpuścić ciągnięcie do nich zasilania z CO (dodatkowe koszta - większy rozdzielacz, rurka, zaworki - kilkaset zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schuey 07.02.2018 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Chciałbym zapytać, dlaczego dawać elektryczne drabinki zamiast normalnych? W czym to przeszkadza, że będzie mieszany układ? Mógłbym prosić o wyjaśnienie? Przy mieszanym musiałby kocioł pracować na 60C do zasilania grzejników i na powrocie podłogówkę, to zwiększa koszty eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majjjlenka 09.02.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Nie ma sensu mieszać. Drabinki daj elektryczne. A na stryszej klimę (choć IMO to bez sensu robienie z tego pomieszczenia użytkowego, bo izolacja połaci będzie droga i zabierze wiele miejsca, więc wyjdzie drogo za m2). Odnośnie powyższego i poniższej odpowiedzi o koszcie ekspolatacji - czy koszy prądu wykorzystany na te elektryczne drabinki będzie niższy niż koszt mieszacza itp i eksploatacji grzejników tradycyjnych na te ręczniki? Czy to informacja sprawdzona w praktyce? Kaizen masz wszędzie podłogówkę? Jestem za takim rozwiażaniem i szukam wszędzie informacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 09.02.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Odnośnie powyższego i poniższej odpowiedzi o koszcie ekspolatacji - czy koszy prądu wykorzystany na te elektryczne drabinki będzie niższy niż koszt mieszacza itp i eksploatacji grzejników tradycyjnych na te ręczniki? Czy to informacja sprawdzona w praktyce? Kaizen masz wszędzie podłogówkę? Jestem za takim rozwiażaniem i szukam wszędzie informacji... Nie komplikuj całej instalacji CO w domu tylko dlatego, żeby zrobić podgrzewany wieszaczek na ręczniki. Mając homogeniczną instalację niskotemperaturową masz wiele zalet - jest bardziej efektywna, możesz zasilać ją niskotemperaturowymi źródłami ciepła, łatwiej wysterować podłogówkę na samoregulację... Ile tych ręczników suszysz zimą, żeby liczyć koszta prądu - nie warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.02.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 (edytowane) Odnośnie powyższego i poniższej odpowiedzi o koszcie ekspolatacji - czy koszy prądu wykorzystany na te elektryczne drabinki będzie niższy niż koszt mieszacza itp i eksploatacji grzejników tradycyjnych na te ręczniki? Mieszacz nie podniesie Ci temperatury. Więc drabinki będą ledwo ciepłe nawet w największe mrozy. A grzanie do wyższych temperatur, co zwiększa straty a przy wielu kotłach zmniejsza sprawność tylko dla ciepłych drabinek jest IMO bez sensu. A latem przecież CO nie działa. A wygodnie mieć ciepły i suchy ręcznik (przynajmniej niektórzy tak lubią) - i drabinka elektryczna zadziała kiedy zechcesz i z jaką temperaturą zechcesz. Kaizen masz wszędzie podłogówkę? Jestem za takim rozwiażaniem i szukam wszędzie informacji... W domu położyłem kable w wylewce. Prawdopodobnie w łazience dam jeszcze maty pod płytki i drabinki zupełnie niezależne. Wylewka w dobrze izolowanym domu nie będzie odczuwalnie ciepła nawet w największe mrozy - a w warstwie kleju sobie dogrzeję tę godzinę czy dwie na dobę, żeby była przyjemnie ciepła. Ale jeszcze nie mieszkam. Edytowane 9 Lutego 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 10.02.2018 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Drabinek nie posiadam, z rozmów z e znajomymi którzy je maja stwierdziłem że nie ma sensu ich montaż. O ile w zimę mogą podnieść trochę temp w łazienkach to w okresie wiosna jesień wg mnie są nie przydatne. Zdarza się że nawet latem są niskie temperatury i dla komfortu chce się podnieść temperaturę w łazienkach, taką drabinką elektryczna trwa to godzinę? Dwie? Bez sensu Dużo lepiej zainwestować w grzejnik z nadmuchem ciepłego powietrza. Zresztą nawet zwykła farelka za 50zl będzie lepsza od drabinki. Teraz przy noworodku u mnie takowa podnosząc temp do 24*C średnio zużywa poniżej 1kwh. Czyli poniżej 50gr na dzien. Ostatnio przykrecilem pętle w łazience i utrzymuje w nich taka sama temp co w pokojach, na czas kąpieli odpalam farelke:rolleyes:Chodzi mi po głowie grzejnik Atlantic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 10.02.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Obecnie jestem na etapie końcówki SSO i rozmawiam z potencjalnym wykonawcą do wodkan i ogrzewania. Jestem na podobnym etapie i przygotowałem sobie instalacje tak iż do drabinek w łazienkach mam poprowadzone osobne zasilanie prosto z pieca przed mieszaczami oraz zawory że jak nie chce nimi grzać to je po prostu zakręcam i grzeje sama podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majjjlenka 10.02.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Mieszacz nie podniesie Ci temperatury. Więc drabinki będą ledwo ciepłe nawet w największe mrozy. A grzanie do wyższych temperatur, co zwiększa straty a przy wielu kotłach zmniejsza sprawność tylko dla ciepłych drabinek jest IMO bez sensu. A latem przecież CO nie działa. A wygodnie mieć ciepły i suchy ręcznik (przynajmniej niektórzy tak lubią) - i drabinka elektryczna zadziała kiedy zechcesz i z jaką temperaturą zechcesz. W domu położyłem kable w wylewce. Prawdopodobnie w łazience dam jeszcze maty pod płytki i drabinki zupełnie niezależne. Wylewka w dobrze izolowanym domu nie będzie odczuwalnie ciepła nawet w największe mrozy - a w warstwie kleju sobie dogrzeję tę godzinę czy dwie na dobę, żeby była przyjemnie ciepła. Ale jeszcze nie mieszkam. Wielkie dzięki za odpowiedź, wiele mi wyjaśnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majjjlenka 10.02.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Nie komplikuj całej instalacji CO w domu tylko dlatego, żeby zrobić podgrzewany wieszaczek na ręczniki. Mając homogeniczną instalację niskotemperaturową masz wiele zalet - jest bardziej efektywna, możesz zasilać ją niskotemperaturowymi źródłami ciepła, łatwiej wysterować podłogówkę na samoregulację... Ile tych ręczników suszysz zimą, żeby liczyć koszta prądu - nie warto... No właśnie... z kim się nie rozmawia to zaznaczają że ten gorący kaloryfer tak bardzo jest potrzebny w łazience z kolei na jednym z blogów dziewczyna zrobiła taką atrapę grzejnika DIY z rurek metalowych, pomalowała na złoto i jest piękny dekoracyjny grzejnik wiesza na nim ręczniki po kąpieli, ma podłogówkę oczywiście w całym domu i podobno daje radę mi bardziej zależy na mniejszych rachunkach za ogrzewanie niż za szybko wysuszonym ręcznikiem... jak nie wyschnie to wezmę kolejny z szafki a wiszących i leżących rzeczy na wierzchu nie cierpię... ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majjjlenka 10.02.2018 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 To jeszcze mam pytanie odnośnie podłogówki - w załączniku kawałek mojej łazienki narysowany prowizorycznie Wszystko opisane i moje pytanie - co lepsze: 1. tak jak na rysunku czyli brodzik i po wyjściu z brodzika płytki z podłogówką - będzie ciepło w stopy 2. zamiast brodzika, płytki z odpływem liniowym - czy wówczas na całości mogłaby być podłogówka? i czy to ma sens? żeby podczas kąpieli grzalo w stopy? skoro woda i tak ciepła leci Nasłuchałam się że bardziej praktyczny jest niski brodzik niż odpływ liniowy - szybko się zanieczyszcza, ciężko go umyć itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.02.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Problemem w łazience jest to, że ma zazwyczaj duże obciążenie cieplne ze względu na wyższą temperaturę. To powoduje, że daje się tam jak najgęściej rurki, a i tak powierzchnia podłogi do grzania jest mała (zwłaszcza, jak jeszcze odpadnie coś przez wannę czy brodzik). A to z kolei wymusza wyższą temperaturę zasilania, żeby uzyskać potrzebną moc grzewczą. Z drugiej strony teraz większość inwestorów chce, żeby podłogówka była dopasowana do PC (jak nie teraz, to w przyszłości myślą o takim "kotle") albo do kotła kondensacyjnego. A takie rozwiązania mają większą sprawność przy niższej temperaturze zasilania. Żeby to było zgrane, to trzeba dać w łazience jak najgęściej rury i odpowiednio dopasowany do mniejszego obciążenia cieplnego, większy rozstaw w pozostałych pomieszczeniach. Drabinka niby nie dostarcza znaczących ilości ciepła (miłośnikom ich chodzi o ciepły i suchy ręcznik bardziej, niż o ciepło). Ale trochę pomoże nadrobić braki w powierzchni posadzki do grzania co pozwoli odrobinę obniżyć temperaturę zasilania. Ale na dobrą sprawę to żadna oszczędność i różnicy nie zauważysz, jak nie zamontujesz drabinek. Więc tym bardziej IMO ma sens montaż zupełnie niezależnej od głównego systemu ogrzewania, elektrycznej drabinki - najwyżej będziesz korzystał z zimnej jako wieszak na ręczniki. Zawsze możesz włączyć, albo wyłączyć. Jak masz dobrze ocieplony dom, to nie poczujesz, że posadzka jest ciepła. Bo ma w łazience ze 2 czy góra 3* wyższą temperaturę, niż powietrze. Czy zrobisz brodzik, czy płytki i odpływ liniowy - to pod samym prysznicem lepiej na chwilę puścić gorącą wodę i masz wtedy faktycznie ciepło pod nogami. Druga opcja, to dodatkowo maty/kable grzewcze w kleju pod płytkami, których celem będzie uzyskanie efektu ciepłej podłogi, które ustawisz na grzanie tylko w okienkach, kiedy zazwyczaj korzystasz z prysznica/wanny. Są w stanie na tyle szybko i wysoko ogrzać płytki, że masz przyjemne ciepło. A że robisz to tylko z godzinę czy dwie dziennie, to nie przegrzeją łazienki i koszt prądu będzie akceptowalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemWas 10.02.2018 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Też stałem przed podobnym problemem i rzeczywiście elektryczne drabinki w łazienkach to super rozwiązanie przy podłogówce. Ale co z garażem? Większość ludzi zaleca aby jednak dać tam grzejnik i używać w razie mrozów. Wodny też zakłóci układ a elektryczny to jednak dużo drożej wyjdzie w eksploatacji... Co radzicie? Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.02.2018 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Też stałem przed podobnym problemem i rzeczywiście elektryczne drabinki w łazienkach to super rozwiązanie przy podłogówce. Ale co z garażem? Większość ludzi zaleca aby jednak dać tam grzejnik i używać w razie mrozów. Wodny też zakłóci układ a elektryczny to jednak dużo drożej wyjdzie w eksploatacji... Co radzicie? IMO nie ma sensu grzać garażu. Nie izolujesz go wtedy od gruntu i nie grzejesz - a zawsze masz tam na plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.02.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Hm, chciałem coś napisać ale kolega Kaizen mnie uprzedził. Oczywiście się zgadzam w całej rozciągłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 10.02.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 [ATTACH=CONFIG]406954[/ATTACH] To jeszcze mam pytanie odnośnie podłogówki - w załączniku kawałek mojej łazienki narysowany prowizorycznie Wszystko opisane i moje pytanie - co lepsze: 1. tak jak na rysunku czyli brodzik i po wyjściu z brodzika płytki z podłogówką - będzie ciepło w stopy 2. zamiast brodzika, płytki z odpływem liniowym - czy wówczas na całości mogłaby być podłogówka? i czy to ma sens? żeby podczas kąpieli grzalo w stopy? skoro woda i tak ciepła leci Nasłuchałam się że bardziej praktyczny jest niski brodzik niż odpływ liniowy - szybko się zanieczyszcza, ciężko go umyć itp... Śmiało możesz w łazience dać podłogówkę po całości (pod wanną i pod brodzikiem także - oczywiście,jeśli nie planujesz takich z piankową izolacją, w kabinie z płytkami tym bardziej), jeśli tylko nie koliduje z kanalizą (nie dawaj tylko pętli zbyt blisko wejść odpływów w podłogę, w razie potrzeby późniejszych korekt). Im większa powierzchnia grzanej podłogi w łazience, tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.02.2018 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Martwiłem się, że nie dałem ogrzewania pod prysznicem. Bo miała być zimniejsza podłoga. Ale obecnie tego nie zauważam. Bo zanim wejdę pod prysznic puszczam wodę i widocznie ciepła woda nagrzewa płytki, że nie czuć dyskomfortu. Drabinki mam podłączone pod podłogówkę. A do nich grzałki elektryczne. Czy bym tak zrobił jeszcze raz trudno powiedzieć. Możliwe, że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts