Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ocieplić podłogę strychu?

Martineezz

Recommended Posts

Dzień Dobry

Czytałem trochę na wspomniany temat, ale opinie są tak różne, że chciałbym uściślić pewne rzeczy. Zacznę od opisu sytuacji. Mam dom, gdzie jeden pokój nie jest w bryle domu i nie ma termoizolacji od sufitu. To skutkuje wilgocią i grzybem. Póki co z grzybem poradziliśmy sobie, ale i tak trzeba wyeliminować problem. Poddasze nie jest ocieplone, jedynie podłoga poddasza nad resztą domu. Nad wspomnianym pokojem dach jest nisko, ale chciałbym zachować możliwość poruszania się po nim, chociaż w części.

Póki co planuję położyć na podłogę poddasza folię wysoko paraprzepuszczalną. Z desek zrobić korytka na wełnę mineralną i przykryć płytami osb. Czy przykrycie płytami osb może w czymś zaszkodzić? Czy nad wełnę a pod płyty kłaść jeszcze jakąś folię?

Proszę o porady w tym zakresie abym nie zrobił jakiejś głupoty. Nie chcę zostawiać wełny bez przykrycia bo mam wrażenie, że się szybciej zniszczy i łatwiej myszy zalęgną.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc.

A czy jak nie będzie folii, to nie ma ryzyka, że woda będzie się skraplać na wełnie? Chodzi o parowanie od dołu, bo dach jest szczelny i strych w tym miejscu suchy.

A co do tego perlitu, to jak się mają jego właściwości w porównaniu z wełną? Wydaje się to dość ciekawym rozwiązaniem i względnie łatwym do zastosowania. Czy perlit lepiej czymś przykrywać, zostawić luzem czy nie ma to znaczenia?

Gość Konto usunięte_1*
Para ma wychodzić a gdzie ona ci wyjdzie jak dasz folię ? a z drugiej strony masz mokre bo strop cienki i bez docieplenia więc tak zwany punkt rosy zrobił swoje , dasz ocieplenie bez jakich kolwiek foli i będziesz miał sucho jak pieprz

Mnie chodziło o membranę co by para wychodziła i nie wracała.

W sumie teraz rozważam ten perlit. Wcześniej nie wiedziałem o takim rozwiązaniu a myślę, że ma sporo plusów. Z tego co teraz wyczytałem, to rozumiem, że on stale jest sypki, więc można po nim chodzić czy też mieć łatwy dostęp do instalacji, które są na podłodze. Dobrze rozumuję?

Nie napisałeś jaki to strop. Zakładam że betonowy skoro przemarza i tworzy się wilgoć. Dwie opcje:

1) fachowo- sufit podwieszany, folia paroizolacyjna nad płytą gipsową i przynajmniej 10 cm wełny, czyli przyjmij, że sufit obniżysz jakieś 15 cm. Niefachowo z doświadczenia wiem, że równie dobrze możesz zastosować płyte gipsową na zwykłych łatach dachowych i styropian 5 cm pomiędzy nimi. Może i ciepła wiele nie zatrzyma ale wilgoć się nie pojawi.

2) wełna na stropie. Jeżeli chcesz po niej chodzić to legary 12cm, między nie wełna 10 cm i płyty osb. Zastanów się czy zewnętrzna izolacja domu zachodzi powyżej poziomu stropu, bo jeżeli nie to strop bedzie przemarzał od ścian i w narożach między sufitem a ścianą i tak wilgoć się skropli.

Mnie chodziło o membranę co by para wychodziła i nie wracała.

Membrana jeżeli jest położona "sama sobie" pod blachą faktycznie przepuści wilgoć i już jej nie cofnie w dół. Ale skoro wilgoć się skrapla to musi być w pomieszczeniu zimny (przemarznięty) element a skoro na nim skrapla się woda to faktycznie część wilgości przez strop i tę folię do góry przejdzie ale i tak będzie on nasiąknięty... Musisz go 'Ogrzać" odizolować od zimnego otoczenia

Gość Konto usunięte_1*
A najlepiej odizolować gdzie ? ,, od góry bo góra to 70% strat i jak strzelam ten strop ma 12 cm lub w lepszym wypadku 16cm to co tam ma izolować ? nic więc ogrzewane pomieszczenie na dole a zimne na górze i wilgoć murowana , napierd...l tego perlitu prosto z worka co najmniej ze 30cm to jest tanie ciepłe i może leżeć nie przykryte a chodzić jak najbardziej po tym idzie , perlit najmniej 150-ka lub 180-ka to granulacja bo 100-ka to taka prawie mąka i bardzo pyli

Strop betonowy. Zewnętrzne ocieplenie raczej powyżej linii stropu, przynajmniej tak to wygląda. Termometrem laserowym czy czymś takim mierzyłem temperaturę ścian i właśnie sufit miał najniższą. W sumie sprawdzę jeszcze na narożach. Przy czym to urządzenie za 50-100 zł, więc nie wiem jak bardzo miarodajne.

A tak na marginesie. W większości domu mam wentylację grawitacyjną, mechaniczną w łazience i kuchni, ale i tak chciałbym ją poprawić. Czy są wentylatory, które nawiewają i wywiewają? Oczywiście nie jednocześnie, ale którymi można stalować. Chodzi mi o poprawienie cyrkulacji powietrza.

Ja tylko koleżance dodam, że jeżeli chodzi o ocieplenie to spoko, ale jeżeli problem z wilgocią i grzybem również występuje, to może to być też problem wentylacji. Ja muszę działać dwutorowo, co by wilgoć z domu miała gdzieś ujście i w tym celu myślę nad poprawieniem cyrkulacji powietrza.

• 1 month później...

Nie chcę zakładać nowego tematu, bo dopiero zgłębiam temat i moje pytanie będzie bardzo ogólne. Mam graniczący z domem budynek gospodarczy, murowany. Chciałbym przerobić go na letniówkę z możliwością sporadycznego spania zimą, być może w przyszłości zamieszkania. Dlatego jeśli chodzi o parametry energetyczne, to nie muszą być najwyższe parametry, ale powinny być w miarę solidne. Zacznę od podłogi. Obecnie jest betonowa, ok 10 cm, ale nierówna, więc ciężko określić. Nie ja budowałem, więc nic więcej nie wiem, ale chyba pod spodem jest piach. Jak najlepiej zaizolować podłogę? Instalacji w niej nie planuję. Myślałem o wylewce z perlitem, bo to wydaje mi się względnie proste do wykonania. A może styropian lub wełnę skalną? Jakie wtedy ewentualnie kłaść warstwy? Kłaść jakieś folie?

Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi.