MD. 07.02.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Na wstępie dodam, że jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o kwestie techniczne związane z elektryką i elektroniką. Niedawno zakończyłem budowę domu i mam wstępnie zrobioną rozdzielnicę, niestety mam straszny bałagan. System jaki mam zainstalowany we wstępnej wersji to nexwell w swoje podstawowej postaci (płyta główna i parę modułów do podstawowego zarządzania domem). W każdym razie na ten moment jest to może ze 30% całości, w związku z czym mam sporo przewodów (w tym przede wszystkim skrętki), które kończą swój bieg w rozdzielni i na ten moment nie są nigdzie podłączone. Chciałbym zabrać się za zrobienie porządków. Całość zrobiona jest w gwiazdę, więc od każdego punktu idzie osobna skrętka. Jest tego sporo i chciałbym zrobić z tymi przewodami porządek rozszywając każdy kabelek skrętki osobno. Mam w związku z tym pytanie jak to najlepiej zrobić? Ponieważ w obecnej rozdzielni mam do tego celu za mało miejsca, chciałbym te wszystkie skrętki zakończyć w jakiejś "mini rozdzielni", żeby to miało ręce i nogi i żeby mi nieużywane kable skrętki (których obecnie jest większość) nie wisiały w rozdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 08.02.2018 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Całość zrobiona jest w gwiazdę, więc od każdego punktu idzie osobna skrętka. Jest tego sporo i chciałbym zrobić z tymi przewodami porządek rozszywając każdy kabelek skrętki osobno. Mam w związku z tym pytanie jak to najlepiej zrobić? Ponieważ w obecnej rozdzielni mam do tego celu za mało miejsca, chciałbym te wszystkie skrętki zakończyć w jakiejś "mini rozdzielni", żeby to miało ręce i nogi i żeby mi nieużywane kable skrętki (których obecnie jest większość) nie wisiały w rozdzielni. Kwestia tego po co Ci ta skrętka. Jeśli po to żeby podłączyć wyłączniki mechaniczne pod wejścia to OK, ale jeśli chcesz ją wykorzystać jako magistrala do włączników sensorowych bądź jakichkolwiek innych urządzeń magistralnych to gwiazda jest bardzo złym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 08.02.2018 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 (edytowane) Szczerze mówiąc to wolałbym uniknąć rozmowy nad wyższością magistrali nad gwiazda. Nie o to mi chodziło. Okablowanie jest położone wiec dyskusja tego typu jest zbędna. Poza tym jak narazie nie zauważyłem jakichś minusów gwiazdy poza koniecznością uporządkowania kabli. Jeśli miałbyś pomysł na rozszycie skrętki to będę wdzięczny. Dyskusji czy gwiazda to dobry czy zły pomysł chciałbym uniknąć. Poza tym część skrętek to rzeczywiście włączniki mechaniczne do oświetlenia (często zdarza się tak, że ta sama skrętka służy do włącznika mechanicznego i do włącznika, który ma wykonywać określone logiki). Edytowane 8 Lutego 2018 przez MD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 08.02.2018 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 rozszywasz na czyms takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.02.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Chyba lepiej łączówek? Bo co da podpięcie się do patch panela? Potem trzeba to dziwnymi, specjalnie spreparowanymi, patchcordami łączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 08.02.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Chyba lepiej łączówek? Bo co da podpięcie się do patch panela? Potem trzeba to dziwnymi, specjalnie spreparowanymi, patchcordami łączyć? Potwierdzam, najlepiej łączówki LSA. Potrzeba miejsca i jest z tym dłubanina, ale jak chcemy ładnie to inaczej się nie da. Na patchcordach sobie tego nie wyobrażam, szczególnie że poszczególne żyły mogą iść potem na zupełnie inne gniazda. To samo się tyczy wspólnego zasilania czy masy potrzebnej do aktywacji danego sygnału binarnego. http://homelogic.pl/zalaczniki/homelogic_skretki_rozszycie_LSA.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 08.02.2018 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 macie racje, te LSA będą zdecydowanie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 08.02.2018 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 (edytowane) Dzięki wszystkim za naprowadzenie czego w ogóle mam szukać. Poczytałem trochę i mam kolejne pytania 1. Wstępnie obliczyłem, że u mnie potrzebne będzie rozszycie 200 par. Więc potrzebuję 20 szt. łączówek. Ceny są mocno rozbieżne od kilku złotych za łączówkę produkcji chyba polskiej do kilkudziesięciu złotych za oryginał. Warto przepłacać czy można swobodnie inwestować w tańsze odpowiedniki? 2. Jak rozumiem na jednej łączówce rozszywam 20 żył, czyli 2,5 skrętki. Czy ma znaczenie czy te żyły rozszyję od dołu czy od góry? 3. U mnie skrętki są ekranowane (oprócz żył jest ekran i drucik). Wszystkie łączówki umieszczę w osobnym boxie. Czy gdzieś ten drucik podpinam? 4. Łączówki są z uziemieniem i bez uziemienia. Ma to jakieś znaczenie np. w kontekście ekranowania skrętki? 5. Łączówki są rozpinane i nierozpinane. Na chłopski rozum lepiej wybrać te rozpinane? To chyba tyle Edytowane 8 Lutego 2018 przez MD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 08.02.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Dzięki wszystkim za naprowadzenie czego w ogóle mam szukać. Poczytałem trochę i mam kolejne pytania 1. Wstępnie obliczyłem, że u mnie potrzebne będzie rozszycie 200 par. Więc potrzebuję 20 szt. łączówek. Ceny są mocno rozbieżne od kilku złotych za łączówkę produkcji chyba polskiej do kilkudziesięciu złotych za oryginał. Warto przepłacać czy można swobodnie inwestować w tańsze odpowiedniki? 2. Jak rozumiem na jednej łączówce rozszywam 20 żył, czyli 2,5 skrętki. Czy ma znaczenie czy te żyły rozszyję od dołu czy od góry? 3. U mnie skrętki są ekranowane (oprócz żył jest ekran i drucik). Wszystkie łączówki umieszczę w osobnym boxie. Czy gdzieś ten drucik podpinam? 4. Łączówki są z uziemieniem i bez uziemienia. Ma to jakieś znaczenie np. w kontekście ekranowania skrętki? To chyba tyle 1 Moim zdaniem nie ma co przepłacać. Do domowych zastosowań wystarczą tańsze. 2 Można zakupić łączówki 2/8 i będzie po dwa kable. Łatwiej jest rozszyć pełną liczbę kabli na łączówce. Kable rozszywa się od dołu u góry krosujesz. 3 Druciki w przełącznicy łączymy razem i podłączamy do uziemienia. 4 Nie ma to znaczenia w Twoim przypadku. Uziemienia (grzebienie) są wykorzystywane, gdy stosuje się specjalne ochronniki, które wkładane są w łączówki a grzebień uziemia elementy w tym zabezpieczeniu (odgromniki, warystory). Łączówki mogą być rozłączne i nierozłączne zwróć na to uwagę przy zakupie. Rozłączne umożliwiają przez włożenie "kołeczka" rozłączenie obwodów. Nierozłączne wyglądają tak samo ale nie dają takiej możliwości a jedynie możliwość włożenie wtyczki celem równoległego podłączenia się do przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 08.02.2018 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Dzięki wielkie. Wszystkie moje wątpliwości zostały rozwiane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 08.02.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Chyba lepiej łączówek? Bo co da podpięcie się do patch panela? Potem trzeba to dziwnymi, specjalnie spreparowanymi, patchcordami łączyć? Można użyć patchpanela ale odwrotnie, tzn. skrętki zarabiamy końcówkami RJ45 i podłączamy do patchpanela zamontowanego odwrotnie a z przodu możemy sobie krosować na LSA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 08.02.2018 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Jeszcze mam pytanie o różnicę w oznaczeniu łączówek: te z nadrukiem 0..9 są droższe od tych z nadrukiem 1..0. Zakładam, że różnica w cenie nie wynika z samego nadruku cyferek. Trochę nie kumam tutaj różnicy więc będę wdzięczny za podpowiedź, który wariant kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 10.02.2018 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Z chińskimi łączówkami jest tak, że są tanie a potem przez pół dnia kombinujesz czemu po kilku miesiącach czy latach coś nie działa lub co gorsza raz działa a raz nie. Ja bym się nie zastanawiał i wziął markowe. Te kilkaset złotych które zaoszczędzisz może po jakimś czasie przyprawić Cię o ból głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts