KkrzysztofK 08.02.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Witam, W ubiegłym roku zakupiłem mieszkanie od dewelopera. W ostatnich dniach zauważyłem, że parapet pod oknem balkonowym dwuskrzydłowym jest wyraźnie chłodniejszy w stosunku do pozostałych. Parapet wykonany jest z konglomeratu marmurowego. Wykonałem pomiar temp. parapetu przy następujących warunkach:- temperatura na zewnątrz w zakresie od -8 do -6 st.C- temperatura podłogi 1 m od okna 21÷22 st. C- temperatura ściany ~21 st.C- temperatura powietrza wewnątrz pomieszczenia 22÷23 st.C. Jeżeli chodzi o temperaturę jaką uzyskałem to:- parapet okna balkonowego w miejscach najbardziej oddalonych od styku z ramą okna ma temperaturę 17÷18 st.C lecz im bliżej do ramy tym temperatura niższa. Przy samym styku temperatura wynosi 13÷15 st.C.- parapety pozostałych okien to temperatura odpowiednio ~19 st.C na krańcu parapetu i ~17st.C w pobliżu ramy okna. Czy takie różnice są normalne, czy raczej powinienem zwrócić się do dewelopera o poprawki? Jest jakiś mało inwazyjny sposób na rozwiązanie tego problemu?Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.02.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Małe różnice są czymś normalnym i mogą wynikać z rodzaju porównywanych okien .Z regóły należało by porównywać tylko okna tej samej wielkości oraz rodzaju a więc okna balkonowe np zespolone tylko z tymi samymi oknami balokonowymi zespolonymi. Jeśli przedstawione wyniki dotyczą takiego porównania to różnice będą prawdopodobnie wynikać z różnic w sposobie montażu oraz obróbki, jednak jakakolwiek mało inwazyjny sposób naprawy poza demontażem parapetów i uzupełnieniem ewentualnym ubytków tak naprawdę nie istnieje więc jeżeli deweloper będzie w ogóle chciał wziąć pod uwagę Twoje argumenty należy się raczej liczyć z jakimiś uniedogodnieniami w trakcie prac lub też co jest bardziej prawdopodobne deweloper w związku z taką usterką zastosuje jakiś upust. Nie wiem czy taka usterka będzie brana pod uwagę bo różnica temperatur rzędu 2 - 3 *C na jednym parapecie spowoduje zwiększenie rachunków za ogrzewanie w granicach kilkunastu zł rocznie, dlatego ewentualne jej zgłoszenia należało by wykonać tylko wtedy gdy znajdą się jeszcze inne usterki lub błędy w tym lokalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts