Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton komórkowy Solbet? ytong? TermoBet? co wybrać 2018?

Recommended Posts

Panowie mój wybór padł na BK tylko jaki?

Na forum znalazłem różne opinie ale z przed paru lat.

Jak sprawa sie ma na rok 2018?

Może macie sprawdzonych dostawców na Śląsku w dobrej cenie?

Przykład: u mnie w mieście różnica między Solbete'm a TermoBete'm to nawet ponad 1zł co polecacie?

Dostępność i cena. To powinno być wyznacznikiem.

Ja napalałem się na H+H, miał być tańszy niż Ytong. Wyszło drożej i nie był dostęny od ręki. Za Ytong płaciłem dokładnie miesiąc temu 7,24 brutto/szt.

Ale przeliczyłeś, na m2 muru? Bo Ytong jest mniejszy i trzeba więcej sztuk na m2.

Ale przeliczyłeś, na m2 muru? Bo Ytong jest mniejszy i trzeba więcej sztuk na m2.

Tak - 0,24zł na niekorzyść H+H.

Na pewno minusem H+H był fakt, że tylko jedna hurtownia oferowała H+H. Większość oferuje Ytong, tu różnice w cenie pomiędzy hurtowniami sięgają 0,86 zł na sztuce!

Dotyczy klasy 600, nie wiem jak wygląda sytuacja dla 500.

1 warstwową ścianę robisz? Jeśli 2W to jaki jest sens stosowania 400 skoro przykryjesz ją warstwą ocieplenia. Ja zamawiam PP4/06 gr 24.

400 nie za bardzo nadaje się na ściany nośne. Z tych dwóch wybierz 500.

https://www.solbet.pl/porady-eksperta/czy-solbet-400-na-sciany-dwuwarstwowe-nie-jest-za-slaby,jaka-klasa-gestosci-na-sciany-z-ociepleniem,advice,101,20,312.php

Edytowane przez mku7i

Im wyższa klasa tym niższy współczynnik przenikania ciepła U [W/(m2K)].

Odwrotnie - im wyższa klasa (cięższy bloczek) tym wyższe U.

1 warstwową ścianę robisz? Jeśli 2W to jaki jest sens stosowania 400 skoro przykryjesz ją warstwą ocieplenia.

Nie wszędzie przykrywasz warstwą ocieplenia. Do chudziaka/fundamentu to jedyna termoizolacja. A i zawsze można zaoszczędzić kilka stówek bo i tańsze są lżejsze bloczki, i styropianu można dać mniej uzyskując to samo U dla całej przegrody (albo z tą samą izolacją oszczędzać potem na ogrzewaniu).

• 2 weeks później...
Rozbudowuję dom, robię to po kawałku i dzięki temu mam porównanie Ytonga i Termobetu 24 cm kl.600 na pióro i wpust. Ytong był kupowany we wrześniu 2017 w niezbyt dużej ilości (4 palety na ganek) i bardzo mi się spieszyło. Cena z transportem i rozładunkiem - 7,80 za sztukę. W lutym tego roku zostało zamówione 7 palet Termobetu do dalszej rozbudowy. Jeden bloczek kosztował 8,56, ale 1m2 muru przy różnym zużyciu bloczków wyszedł taniej o 5zł na korzyść Termobetu. Każda oszczędność cieszy, do tego polska produkcja. Nic, tylko brać. Zwłaszcza, że wykonawca stwierdził, że wszystkie bloczki na klej są podobne. No i się pomylił. Jeśli chodzi o jakość to ekipa oceniła te bloczki jako fatalne. Murowało im się źle, bloczki nie trzymały rozmiarów., Firma Termobet deklaruje najwyższą możliwą dokładność. W rzeczywistości różnica potrafi dochodzić do 0,5cm. Do tego bywają pokrzywione w różnych płaszczyznach. Kontakt z firmą zerowy - napisałam do nich maila z załączonymi fotkami krzywizn i nierówności. Zapytałam, jak to się ma do ich deklaracji. No i zapadła martwa cisza. Krótko mówiąc - bloczków Termobet nie polecam. Sprawdzone osobiście.

Skąd takie ceny za beton komórkowy ( w Poznaniu ) mamy ok 7,3 netto kilka miesięcy temu było jeszcze 6,8 netto

Tym że masz cenę a raczej nie masz towaru, jak ktoś ma jakimś cudem to teraz chce zarobić, ja o Solbecie, Termalika czy termobecie mogę pomarzyć, za to mam Leiera i to jedyny w okolicy.

• 6 months później...
  • 2 weeks później...
U mnie Ytong PP4/0,6S+GT = 9,68 brutto, Ytong PP4/0,6S = 5,28 brutto, Solbet 24 Optimal KL 600 = 9,73 brutto, Solbet 12 5.53 brutto. Moja ekipa twierdzi, że solbet będzie lepszym wyborem..jest o dziwo dokładniej wykonany a myślałem, ze jest dokładnie odwrotnie.

Masz jakieś wskazania do 600? To zimniejsze i droższe.

Co do precyzji wykonania, to przy BK i tak zawsze łatwo przeszlifować i wyrównać. Zresztą w instrukcji Solbet (i pewnie innych też) masz że należy zeszlifować każdą warstwę przed położeniem następnej.

Zwróć też uwagę, że Ytong jest mniejszy, więc cena m2 wyjdzie większa. Chyba cała reszta producentów ma ten sam standard wymiarów. Do tego ta sama wysokość i głębokość pozwala tam, gdzie trzeba (np. pod oknem czy ostatnią warstwę) położyć cieńszy bloczek zamiast ciąć z grubego. A Ytong ma 19,9x24 (jest niższy) więc go nie położysz.

Masz jakieś wskazania do 600? To zimniejsze i droższe.

Co do precyzji wykonania, to przy BK i tak zawsze łatwo przeszlifować i wyrównać. Zresztą w instrukcji Solbet (i pewnie innych też) masz że należy zeszlifować każdą warstwę przed położeniem następnej.

Zwróć też uwagę, że Ytong jest mniejszy, więc cena m2 wyjdzie większa. Chyba cała reszta producentów ma ten sam standard wymiarów. Do tego ta sama wysokość i głębokość pozwala tam, gdzie trzeba (np. pod oknem czy ostatnią warstwę) położyć cieńszy bloczek zamiast ciąć z grubego. A Ytong ma 19,9x24 (jest niższy) więc go nie położysz.

nie mam nigdzie wskazań na 600.. skład sam sobie tak założył. Pewnie im zalega. Czyli korzystniej trzymać się Optimal 700..czemu 600 jest droższa skoro ma mniejszą gęstość?l

nie mam nigdzie wskazań na 600.. skład sam sobie tak założył. Pewnie im zalega. Czyli korzystniej trzymać się Optimal 700..czemu 600 jest droższa skoro ma mniejszą gęstość?l

Raczej im nic nie zalega, bo w dzisiejszych czasach schodzi na pniu - co najwyżej jak klient poprosi o przechowanie to leży na składzie. A tak to tylko przepakowują z TIRa na HDSy.

Raczej 500 albo i 400 się trzymaj. Chociaż popytaj wykonawcę. Powinny być symbolicznie tańsze. Ale prawo rynku jest takie, że coś tańszego w produkcji a lepszego nie musi być tańsze. A 400 i 500 ma lepszą lambdę. Ma mniejszą wytrzymałość, ale i tak wystarczającą do domków jednorodzinnych.

Raczej im nic nie zalega, bo w dzisiejszych czasach schodzi na pniu - co najwyżej jak klient poprosi o przechowanie to leży na składzie. A tak to tylko przepakowują z TIRa na HDSy.

Raczej 500 albo i 400 się trzymaj. Chociaż popytaj wykonawcę. Powinny być symbolicznie tańsze. Ale prawo rynku jest takie, że coś tańszego w produkcji a lepszego nie musi być tańsze. A 400 i 500 ma lepszą lambdę. Ma mniejszą wytrzymałość, ale i tak wystarczającą do domków jednorodzinnych.

ok, dzięki za info Zapytam na koniec czy warto się szczypać z Ytongiem jest tylko na jednym miejscu 10 tyś sztuk. Z Solbetem nie ma problemu w żadnym składzie.