Kaizen 12.09.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 oZapytam na koniec czy warto się szczypać z Ytongiem Ja budowałem z Solbetu. Nie widzę zalet Ytonga, żeby do niego dopłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ucze sie na swoich b 16.12.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Wlasnie stoje przed tym samym wybrac solbet za 8.10 czy ytong 400 za 9.70 czy jest sens przeplacac jak dam 20-25 styropianu lambda 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.12.2018 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Gdybym miał solbet w podobnych parametrach, to bym z niego budował mając taką cenę...ale miałem na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.12.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Wlasnie stoje przed tym samym wybrac solbet za 8.10 czy ytong 400 za 9.70 czy jest sens przeplacac jak dam 20-25 styropianu lambda 31 Przelicz na m2, bo Ytong ma mniejsze wymiary więc wyjdzie znacznie większa różnica, niż w cenie sztuki bloczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazur6987 18.02.2019 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 (edytowane) Biorąc pod uwagę wymiary pustaków i to że chcemy uzyskać cenę za metr kwadratowy przykładowo 66,7 PLN musimy mieć:Termalica - cena 10 PLN za pustaka daje 66,7 PLN/m2Termobet - musi być 0,47 tańszy żeby dał cenę 66,7 PLN/m2Ytong - musiałby być 1,99 PLN tańszy żeby wyszło 66,7 PLN/m2 oczywiście wszystkie pustaki w tej samej klasie np.500Minusem Termobetu jest to że trzeba dokładać pionową spoinę bo nie ma wpustów co zwiększy cenę metra ściany. I kolejną sprawą jest jak rzeczywiście z dokładnością wymiarową.Bo jeśli Termobet będzie mało dokładny to może dojść sporo pracy przy kładzeniu kolejnych warstw żeby to wyrównać. Edytowane 18 Lutego 2019 przez mazur6987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miror 09.05.2019 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Buduję z termobetu 500 PW, jestem zawiedziony tym materiałem z tym że nie wiem w czym dokladnie jest problem. Mianowicie ilość pokruszonych i rozpadajacych się bloczków jest bardzo duża ok. 5-10% w zależności od palety. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale sprawa wygląda tak że pierwsza dostawa byla z kwietnia bardzo wilgotne bloczki i z nimi był największy problem. Potem przywieźli starszą o miesiąc też były wilgotne ale nieco mniej popękane. Dała mi do myślenia jedna sytuacja w pewnym momencie braklo bloczków bo ekipa myślała że ma paletę 24 a to były 12, brak możliwości szybkiej dostawy hds, pożyczyłem dostawczaka i przywiozlem 1 paletę, rozladładowaliśmy rękami i zonk ani jeden bliczek pokruszony! Wszystkie całe i choć wilgotne to nie popekane! Wychodzi na to że hdsem spierdzielil mi masę bloczków!Poza tym powinni je suszyć bardziej, teraz na ścianie zdarza się że niektóre się kuszą.Drugi raz bym z tego nie budował choc podsumowanie przyjdzie czas. Jeśli już to tylko w odmianie 600 niestety takie nie były dostepne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 21.05.2021 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 (edytowane) Odkopę temat, dokładnie to samo zauwazyłem, poza tym nikt mi nie powiedział w hurtowni, że to odmiana 500 tylko załadowali i przywieźli, towar w stosunku do ytonga jest słabszej jakości bo mam porównanie. Niektóre bloczki były mokre. Buduje na szczęście z nich działówki, nie konstrukcyjne.Aha bloczki są strasznie krzywe ,banany po 0,5 cm Edytowane 12 Czerwca 2021 przez KUBEK1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arks20192 02.07.2023 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Jakby ktoś się zastanawiał z czego budować to odradzam H+H gold + uchwyt w bloczku jest tragiczny można podnieść ale wsunąć od góry do drugiego bloczka się nie da bo nie ma miejsca na palce pomiędzy dwoma bloczkami. W filmie instruktażowym pokazane jest żeby docisnąć i opuścić bloczek ale wymaga to bardzo dużej siły po pierwsze po drugie na pierwszej warstwie na zaprawie bloczki się przez to przesuwają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts