Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt wykonania kominów

Recommended Posts

rzut parter.jpg[ATTACH=CONFIG]406rzut piętro.jpg809[/ATTACH]rzut parter.jpg

Dzień dobry,

w załączniku moje rzuty, stan surowy otwarty z deskowaniem i papowaniem został wyceniony na 42000 zł - sama robocizna, czy to nie za dużo?

Ponadto pytanie o rekuperację - w projekcie nie była uwzględniona, ale zdecydowaliśmy się ją zrobić, ile więc od tej kwoty należałoby odliczyć z racji usunięcia 2 kominów? Mówi się, że kominy są taaaaakie drogie... Będzie kominek i piec gazowy z zamkniętą komorą spalania.

Proszę o pomoc :)

Jak z deskowaniem i papowaniem, to bardzo tanio. Nawet jak na Radom chyba.

Komin wentylacyjny systemowy to niewiele większa pracochłonność, niż zwykły mur (a jak zostanie dymowy, to żadna różnica). Więc nie spodziewałbym się, że obniżą zauważalną kwotę za rezygnację.

Kominy dymowe - systemowy izostatyczny, robocizna, obróbka klinkierem - materiał i robocizna wyszły mi góra 4K zł (robocizna wliczona w SSO, więc trudno dokładnie wyliczyć - raczej trochę mniej).

A tak z ciekawości - jak się tak wciskasz, między istniejące budynki, to w którym momencie i jak robi się izolację termiczną od strony istniejących budynków?

Mnie dwa kominy (systemowe) wyszły może z 2500zł z robocizną, może nawet mniej. Nie mam klinkieru tylko obróbkę blachą i lekkie ocieplenie pod tynkiem.

]A tak z ciekawości - jak się tak wciskasz, między istniejące budynki, to w którym momencie i jak robi się izolację termiczną od strony istniejących budynków?

Widziałem jak dobudowywali blizniaka do starego istniejącego, po prostu wkładali płyty styro etapami co kilka rzędów połozonych bloczków porothermu.

Budynek od strony salonu jest ocieplony i będzie wyższy od mojego, a ten od strony garażu to budynek gospodarczy i będzie trochę niższy od mojego - między mój a te 2 mają kłaść styropian.

Słyszałam, że warto zainwestować w rekuperację, a jej koszt nie jest taki wysoki, biorąc pod uwagę rezygnację z budowy kominów... no więc widzę że nie za dużo zaoszczędzę na tych kominach ...

rekuperację wstępnie wycenili na 13-15 tys. co myślicie? :)