majjjlenka 08.02.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 [ATTACH=CONFIG]406809[/ATTACH] Dzień dobry, w załączniku moje rzuty, stan surowy otwarty z deskowaniem i papowaniem został wyceniony na 42000 zł - sama robocizna, czy to nie za dużo? Ponadto pytanie o rekuperację - w projekcie nie była uwzględniona, ale zdecydowaliśmy się ją zrobić, ile więc od tej kwoty należałoby odliczyć z racji usunięcia 2 kominów? Mówi się, że kominy są taaaaakie drogie... Będzie kominek i piec gazowy z zamkniętą komorą spalania. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.02.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Jak z deskowaniem i papowaniem, to bardzo tanio. Nawet jak na Radom chyba.Komin wentylacyjny systemowy to niewiele większa pracochłonność, niż zwykły mur (a jak zostanie dymowy, to żadna różnica). Więc nie spodziewałbym się, że obniżą zauważalną kwotę za rezygnację.Kominy dymowe - systemowy izostatyczny, robocizna, obróbka klinkierem - materiał i robocizna wyszły mi góra 4K zł (robocizna wliczona w SSO, więc trudno dokładnie wyliczyć - raczej trochę mniej). A tak z ciekawości - jak się tak wciskasz, między istniejące budynki, to w którym momencie i jak robi się izolację termiczną od strony istniejących budynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 08.02.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Mnie dwa kominy (systemowe) wyszły może z 2500zł z robocizną, może nawet mniej. Nie mam klinkieru tylko obróbkę blachą i lekkie ocieplenie pod tynkiem. ]A tak z ciekawości - jak się tak wciskasz, między istniejące budynki, to w którym momencie i jak robi się izolację termiczną od strony istniejących budynków? Widziałem jak dobudowywali blizniaka do starego istniejącego, po prostu wkładali płyty styro etapami co kilka rzędów połozonych bloczków porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majjjlenka 09.02.2018 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Budynek od strony salonu jest ocieplony i będzie wyższy od mojego, a ten od strony garażu to budynek gospodarczy i będzie trochę niższy od mojego - między mój a te 2 mają kłaść styropian. Słyszałam, że warto zainwestować w rekuperację, a jej koszt nie jest taki wysoki, biorąc pod uwagę rezygnację z budowy kominów... no więc widzę że nie za dużo zaoszczędzę na tych kominach ... rekuperację wstępnie wycenili na 13-15 tys. co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 09.02.2018 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 bo to pic na wodę z oszczędności nie budowania kominów. te oszczędności są tylko na papierze. Owszem, zaoszczędzisz na klinkierach jeśli miały by być i paru duperelach, ale i tak zamiast jednego musisz dać coś drugiego w miejsce pierwszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts