enzo89 08.02.2018 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Przede mną kapitalny remont domu z lat 80. Będzie nowa elewacja, dach i remont dwóch pięter wnętrza. W nowych domach często instalowane są różnego rodzaju innowacje. Co warto i można zrobić w tego rodzaju domu? Dom nie posiada żadnej klimatyzacji. Co sądzicie o rekuperacji? Czy jest to wykonalne i opłacalne w starym domu? Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.02.2018 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 jest wykonalne. I najlepiej ogrzewanie bezobsługowe (gaz, prąd lub PC).Ogrzewanie podłogowe. Nie wiemy jakie są twoje potrzeby, nie znamy domu, wiec ciężko coś doradzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enzo89 20.02.2018 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Obawiam się, że ogrzewanie bezobsługowe pociągnie zbyt duże koszty. Ogrzewanie podłogowe oczywiście jak najbardziej ale czy we wszystkich pokojach i piętrach? Chętnie pomogę poznać wam mój dom i potrzeby tylko musicie mnie naprowadzić gdyż jestem laikiem w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2018 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 mieszanie sposobu ogrzewania odradzam. Albo podłogówka albo kaloryfery w całym domu.98% użytkowników podłogówki powie, że nigdy nie wróci do kaloryferów. Ale przy piecu na paliwo stałe podłogówka to komplikowanie systemu mieszaczem obniżającym temperaturę czynnika grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
george39 18.03.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Jesli mogę spytać bo jestem w podobnej sytuacji - co będziesz robił ze starymi tynkami? Czy będą skuwane czy coś na nie planujesz dać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enzo89 26.03.2018 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Myślałem o grzejnikach w całym domu plus podłogówce na korytarzu, w kuchni i łazience. To nie będzie dobre rozwiązanie? Myślę, że nie ma potrzeby skuwania starych tynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.03.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 nie miesza się kaloryferów z podłogówka - chyba, że dla kaprysu. Bo to komplikowanie instalacji, więc ekonomicznie bez uzasadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
george39 08.04.2018 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Ja będąc w trakcie remontu domu z 84r ogrzewanie wykonałem podobnie - część podłogówki ( tam gdzie skuwałem posadzki) i część grzejników (gdzie nie było potrzeby skuwania posadzki). Może i to nie ekonomiczne ale wydaje mi się najbardziej rozsądne. Łącznie wyszły rozdzielacze 9 obwodów na podłogówkę i 6 na grzejniki ( na jeden poziom). To wszystko ogrzewam kotłem na ekogroszek. Nie widzę na chwilę obecną możliwości ogrzewania innym paliwem ( na wsi) no chyba że pompa ciepła. Pytałem o tynki ponieważ stare tynki wapienne różnie się trzymają i ich równość też pozostawia wiele do życzenia. U siebie zacząłem od skucia narożników na tzw. butelkę i wyrównania tego GOLDBANDEM na siatkę. I tak się zastanawiam czy płyty GK mocowane na kołki nie były by lepsze. Jeśli chodzi o to co warto zrobić w takim domu to jako pierwsze ( oczywiście jeśli jest taka potrzeba i jeszcze tego nie ma) uważam odprowadzenie wody deszczowej z dachu oraz wykonanie drenażu opaskowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiktorB 17.04.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 jest wykonalne. I najlepiej ogrzewanie bezobsługowe (gaz, prąd lub PC). Ogrzewanie podłogowe. Nie wiemy jakie są twoje potrzeby, nie znamy domu, wiec ciężko coś doradzać. Dobry i nowy kocił na ekogroszek też nie za bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.04.2018 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Żeby za 5 lat musiał wymienić, bo wprowadza zakaz palenia paliwem stałym?Poza tym po to robisz gruntowną modernizację, by jechać na etacie palacza jak w XIX wieku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gips 31.05.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 (edytowane) Przede mną kapitalny remont domu z lat 80. Będzie nowa elewacja, dach i remont dwóch pięter wnętrza. W nowych domach często instalowane są różnego rodzaju innowacje. Co warto i można zrobić w tego rodzaju domu? Dom nie posiada żadnej klimatyzacji. Co sądzicie o rekuperacji? Czy jest to wykonalne i opłacalne w starym domu? Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę? Na pewno kosztorys, nawet prosty na podstawie porównywarek :spam:pozwoli to na orientacje o kosztach i priorytetach w remoncie. Edytowane 27 Listopada 2018 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts