Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont domu z lat 80.

enzo89

Recommended Posts

Przede mną kapitalny remont domu z lat 80. Będzie nowa elewacja, dach i remont dwóch pięter wnętrza. W nowych domach często instalowane są różnego rodzaju innowacje. Co warto i można zrobić w tego rodzaju domu? Dom nie posiada żadnej klimatyzacji. Co sądzicie o rekuperacji? Czy jest to wykonalne i opłacalne w starym domu? Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?

Obawiam się, że ogrzewanie bezobsługowe pociągnie zbyt duże koszty. Ogrzewanie podłogowe oczywiście jak najbardziej ale czy we wszystkich pokojach i piętrach? Chętnie pomogę poznać wam mój dom i potrzeby tylko musicie mnie naprowadzić gdyż jestem laikiem w tej dziedzinie.

mieszanie sposobu ogrzewania odradzam. Albo podłogówka albo kaloryfery w całym domu.

98% użytkowników podłogówki powie, że nigdy nie wróci do kaloryferów.

Ale przy piecu na paliwo stałe podłogówka to komplikowanie systemu mieszaczem obniżającym temperaturę czynnika grzewczego.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Ja będąc w trakcie remontu domu z 84r ogrzewanie wykonałem podobnie - część podłogówki ( tam gdzie skuwałem posadzki) i część grzejników (gdzie nie było potrzeby skuwania posadzki). Może i to nie ekonomiczne ale wydaje mi się najbardziej rozsądne. Łącznie wyszły rozdzielacze 9 obwodów na podłogówkę i 6 na grzejniki ( na jeden poziom). To wszystko ogrzewam kotłem na ekogroszek. Nie widzę na chwilę obecną możliwości ogrzewania innym paliwem ( na wsi) no chyba że pompa ciepła. Pytałem o tynki ponieważ stare tynki wapienne różnie się trzymają i ich równość też pozostawia wiele do życzenia. U siebie zacząłem od skucia narożników na tzw. butelkę i wyrównania tego GOLDBANDEM na siatkę. I tak się zastanawiam czy płyty GK mocowane na kołki nie były by lepsze. Jeśli chodzi o to co warto zrobić w takim domu to jako pierwsze ( oczywiście jeśli jest taka potrzeba i jeszcze tego nie ma) uważam odprowadzenie wody deszczowej z dachu oraz wykonanie drenażu opaskowego.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Przede mną kapitalny remont domu z lat 80. Będzie nowa elewacja, dach i remont dwóch pięter wnętrza. W nowych domach często instalowane są różnego rodzaju innowacje. Co warto i można zrobić w tego rodzaju domu? Dom nie posiada żadnej klimatyzacji. Co sądzicie o rekuperacji? Czy jest to wykonalne i opłacalne w starym domu? Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?

Na pewno kosztorys, nawet prosty na podstawie porównywarek :spam:pozwoli to na orientacje o kosztach i priorytetach w remoncie.

Edytowane przez Greengaz