Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co oferuje rynek - wybór pompy ciepła w określonym budżecie

mku7i

Recommended Posts

Zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze pompy ciepła.

Dom 121 m2, parter z poddaszem użytkowym.

OZC:

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 5013W

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie: 7392 kWh/rok

Zapotrzebowanie na ciepło: 54,1 kWh/m2/rok

100 % podłogówka. Pompa ma grzać dom i CWU.

Budżet: 25 000 zł na całość.

Przed OZC zastanawiałem się nad najpopularniejszym Panasem TCap 9kW. Dziś zdaje się, że będzie przewymiarowana.

Nie nastawiam się na grzanie tylko w taniej taryfie. Zależy mi na komforcie cieplnym głównie popołudniami i wieczorami.

Zastanawiam się nad nową Althermą 3 6 kW, ale tu dopłata jest dość znaczna, 2-3 tysiące w komplecie ze zbiornikiem - "lodówką 230l". Jeśli jest uzasadnienie do dopłaty, to się skuszę. Jak zweryfikować czy jest ?

Co jeszcze oferuje rynek pomp P-W ?

Samsung lub słabszy niż TCap Panasonic ? Może nowa Therma od LG ?

Pewnie jak każdy szukam najlepszego stosunku jakości do ceny.

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Forumowa prawda jest taka,że użytkownik będzie polecał to co mu akurat grzeje,sprzedawca będzie polecał to na czym ma najwyższą marżę a prawda prawd jest taka,że markowi producenci oferują urządzenia technicznie zbliżone do siebie A różnią się jedynie niuansami i wyglądem i wg mnie jedynie cena powinna być tutaj wyznacznikiem.

Dom 121 m2, parter z poddaszem użytkowym.

OZC:

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 5013W

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie: 7392 kWh/rok

Zapotrzebowanie na ciepło: 54,1 kWh/m2/rok

Coś tu się nie dodaje

121*54,1!=7392

A ile jeszcze na CWU?

Chcesz grzać 24/7 czy głównie w tańszej strefie G12(w)?

Budżet: 25 000 zł na całość.

W sensie cała kotłownia, z montażem i zasobnikiem? To pozbieraj oferty i napisz, ile mieści się w tym budżecie i co zawierają.

Osobiście po zdjęciach jakie zamieścił CNC dotyczących Panasonica w wersji H to na 100% bym nie kupił Panasonica ..

Plastikowe elementy , niestandardowa pompa , montaż na szybkozłączkach ?

Wygląda jak tania chińska zabawka ...

Normalnie plastik fantastik ;)

Ja rozumie że firmy szukają oszczędności , ale to ma być niezawodne urządzenia na dziesiątki lat a nie zabawka która po gwarancji sie wywali ..

Ja jednak wolę aby wnątrze było z miedzi / mosiądzu / metalu , łączenia lutowane czy też spawane a podzespoły (np. pompa) standardowa a kiedyś w razie awarii dało się to naprawić a nie wymieniać wszystko ...

Wracając do tematu .

Myślę że tak jak napisał Arturo , sugerowałbym się ceną i wybrał coś co jest w atrakcyjnej cenie ale tylko znanego producenta (LG,Samsung,Altherma).

Obecnie firmy oferuja pompy o bardzo zbliżonej efektywności i wydajności i różnią się głównie ceną , wyglądem i "bajerami"

Kiedyś sam stałem przed wyborem LG czy Panasonic i ciesze się że nie wybrałem Panasonica ..

Osobiście wybrałbym albo LG albo Samsunga w tej cenie.

Edytowane przez kaszpir007

Osobiście po zdjęciach jakie zamieścił CNC dotyczących Panasonica w wersji H to na 100% bym nie kupił Panasonica ..

Plastikowe elementy , niestandardowa pompa , montaż na szybkozłączkach ?

Wygląda jak tania chińska zabawka ...

Ja rozumie że firmy szukają oszczędności , ale to ma być niezawodne urządzenia na dziesiątki lat a nie zabawka która po gwarancji sie wywali ..

Ja jednak wolę aby wnątrze było z miedzi / mosiądzu / metalu , łączenia lutowane czy też spawane a podzespoły (np. pompa) standardowa a kiedyś w razie awarii dało się to naprawić a nie wymieniać wszystko ...

Wracając do tematu .

Myślę że tak jak napisał Arturo , sugerowałbym się ceną i wybrał coś co jest w atrakcyjnej cenie ale tylko znanego producenta (LG,Samsung,Altherma).

Kiedyś sam stałem przed wyborem LG czy Panasonic i ciesze się że nie wybrałem Panasonica ..

Od kilku dni testuję nowego LG, obiecałem filmik ale horrorów jednak nie kręcę. swoja drogą pompa na którą wszyscy psioczą jest tez w daikin i LG i Panasonic i jest to bardzo dobre mocne urządzenie.

Odnośnie porównania, LG i Panasonic LG tez jest bardziej plastikowe w nowej wersji, ale nie to jest problemem tak spierdzielili serownik że ja od 4 dni nie potrafię pompą nagrzać wody CWU mocniej niż 39st.C bo jest jakaś mega tempa logika sterownika. Grzeje do 40st.C agregatem a powyżej do 55st.C chce grzałka. No mega głupota.

Przetłumaczyli sterownik na polski i przetłumaczyli np. słowo z angielskiego "Date" na polskie słowo "Randka" i to jest jeden z mniejszych problemów w tłumaczeniu ale ten akurat jest zabawny.

jeszcze kilka dni zabawy z nowym LG i spakuję go do kartonu i odeślę do Korei, założę sobie Panasonic na który psioczycie że jest plastikowy ale za to bardzo dobry i mi się ten plastik podoba bo to nie marchew tylko solidne wykonanie. Jak wszystko jest na miedzi to zawsze są dużo większe problemy z wymianą niż na złączkach które odpinamy płaskim i można wymienić, grzałkę, pompkę, filtr, zawory odpowietrznik i jeszcze kilka elementów. Powodzenia przy wymianie tego jak jest to polutowane na twardo!!!

Chcesz grzać 24/7 czy głównie w tańszej strefie G12(w)?

Tak, by było komfortowo. Przykład kaszpira pokazuje, że nie ma co się napalać tylko na grzanie w taniej. Ma być przede wszystkim ciepło.

W sensie cała kotłownia, z montażem i zasobnikiem? To pozbieraj oferty i napisz, ile mieści się w tym budżecie i co zawierają.
Tak, cała kotłownia. Mieszczę się z Panasem TCap 9 kW, Panasem Aquera 9kW generacja H, LG Therma. Do nowej Althermy 3 6kW muszę dopłacić 2 tys. Samsunga nie wyceniałem.

Mam podobnie i raczej ani T-CAP, ani daikin w tym budżecie się nie mieści.

Mi się T-Cap mieści w 25600. Ale nie jest mi on potrzebny, jest za mocny to moich potrzeb.

Tylko co dalej? Panas H okazuje się jakiś plastikowy, nowa LG Therma - CNC włąśnie informuje, że to koszmar.

Zostaje więc Altherma 3 i Samsung, którego nie znam.

Zubadan za drogo.

Stąd moje pytanie w temacie - co oferuje rynek pomp ciepła.

Od kilku dni testuję nowego LG, obiecałem filmik ale horrorów jednak nie kręcę. swoja drogą pompa na którą wszyscy psioczą jest tez w daikin i LG i Panasonic i jest to bardzo dobre mocne urządzenie.

Odnośnie porównania, LG i Panasonic LG tez jest bardziej plastikowe w nowej wersji, ale nie to jest problemem tak spierdzielili serownik że ja od 4 dni nie potrafię pompą nagrzać wody CWU mocniej niż 39st.C bo jest jakaś mega tempa logika sterownika. Grzeje do 40st.C agregatem a powyżej do 55st.C chce grzałka. No mega głupota.

Przetłumaczyli sterownik na polski i przetłumaczyli np. słowo z angielskiego "Date" na polskie słowo "Randka" i to jest jeden z mniejszych problemów w tłumaczeniu ale ten akurat jest zabawny.

jeszcze kilka dni zabawy z nowym LG i spakuję go do kartonu i odeślę do Korei, założę sobie Panasonic na który psioczycie że jest plastikowy ale za to bardzo dobry i mi się ten plastik podoba bo to nie marchew tylko solidne wykonanie. Jak wszystko jest na miedzi to zawsze są dużo większe problemy z wymianą niż na złączkach które odpinamy płaskim i można wymienić, grzałkę, pompkę, filtr, zawory odpowietrznik i jeszcze kilka elementów. Powodzenia przy wymianie tego jak jest to polutowane na twardo!!!

Czyli widać nowe nie znaczy lepsze ...

Widać że zarówno Panasonic jak i LG w nowym modelu poszli w mocne oszczędności ...

W starszej LG jest u mnie pompa elektroniczna energooszczedna Grunfosa , standardowych rozmiarów i można ją wymienić na co się chce.

W LG mam wszystko na miedzi , mosiądz i stal . Wszystko wygląda bardzo solidnie i sądzę że wytrzyma baaaaaaaardzo długo.

Z grzaniem nie ma problemu.

Od tygodnia prawie mam w nocy temperatury od -10 do prawie -14 stopni.

Grzanie do 45 stopni (tyle mam ustawione) bez żadnego problemu i szybko.

A kto powiedział że w razie awarii klient to będzie naprawiał ? Wzywa się fachowca do klimatyzacji i spokojnie wymieni , naprawi , bo takie łączenia to dla nich standard ...

Cudów nie ma. Przejście z miedzi/stali/mosiądzu na plastik jest podyktowane uzyskaniem niższej ceny i większego zysku dla producenta , oraz dużo tańszymi kosztami montażu nawet przez niedoświadczonym pracowników (szybkozłoączki).

Dla klienta końcowego nie ma żadnej zalety , a są same wady , bo otrzymuje produkt wykonany na materiałach dużo niższej jakości , trwałości i wytrzymałości. Dodatkowo zastosowanie "niestandardowych" rozwiązań skutkuje późniejszymi duuużo droższymi naprawami (wyższe ceny oryginalnych częsci , brak możliwości zastosowania "zamienników" )

Tyle że jedyne zalety (spore obniżenie kosztów produkcji i kosztów montażu) jest dla fabryki) i nie przekłada się na niższą cenę zakupu przez klienta ...

No chyba że firma dodatkowo jako "bonus" daje lepszą marże dla sprzedawców , bo klient końcowy nie odczuwa w kieszeni tych oszczędności .,.

Edytowane przez kaszpir007

Mi się T-Cap mieści w 25600. Ale nie jest mi on potrzebny, jest za mocny to moich potrzeb.

Tylko co dalej? Panas H okazuje się jakiś plastikowy, nowa LG Therma - CNC włąśnie informuje, że to koszmar.

Zostaje więc Altherma 3 i Samsung, którego nie znam.

Zubadan za drogo.

Stąd moje pytanie w temacie - co oferuje rynek pomp ciepła.

Altherma 3 jest droższa od T-CAPa i gorsza :-) Panasonic jak najbardziej ok żadnych problemów z tym nie ma.

Samsung też mam i jest jak na razie ok,

W razie czego u mnie w biurze zawsze można zobaczyć na expo:

Panasonic SDC 9kW

Samsung 9kW

LG 9kW

Mitsubishi Zubadan 11kW

Kaszpir ma sporo racji, firmy idą w kierunku oszczędności, byłem dość długo związany z branżą AGD gdzie ta tendencja była szczególnie widoczna na przestrzeni ostatnich 10 lat. Nacisk na generowanie oszczędności jest tak duży, że odbija się to na jakości. I nie ma cudów, zmywarki czy pralki poprzednich generacji działały lepiej/dłużej niż nowe wypusty planowane a 2-5 lat żywotności.

Reasumująć wybór zawęża się do Samsunga, Althermy i TCap.

Czyli nie mieści się w budzecie, który podałeś.

A co konkretnie obejmuje oferta? Jaki zasobnik, jaka wężownnica, czy jest sprzęgło albo bufor itd?

600 zł pewnie uda się urwać jak już mamy być drobiazgowi.

Oferta obejmuje:

TCap 1 faz 9kW

Przewody 3x4mm2 S302 B25A

Rury i kształtki Al-Pex i PP

Izolacja kauczukowa

podłączenie i montaż

Zasobnik Sunex FISH 200 S15 (dopłata do nierdzewki 2000)

wężownica 2m2, 12,3dm3

Odpowietrzniki, śrubunki, gruba bezpieczeństwa + naczynie CWU

Zawory, kształtki Al-Pex

Pompa cyrkulacyjna CWU Grundfos

Zawór trójdrogowy przełączający CO i CWU Honeywell DN1

Stojak pod jednostkę zew.

Bez podłogówki.

Głowne pytanie - już padło, jak chcesz grzać, czy tylko w taniej czy 24/7. Jeśli tylko w taniej to gruba wylewka betonowa i pompa może być przewymiarowana.

Ja po kilku miesiącach mieszkania (od września mieszkam) grzeje 24/7, pompa chodzi cały czas i w połączeniu z ahhydrytem sprawdza się super.

Jesli chcesz grzać non stop, to pompa powinna być dopasowana do obciążenia, bo mniejsza pompa ma mniejszą modulację mocy i nie bądzie taktowała.

Ja mam tak, że sprężarka chodzi nawet na 20HZ i wogóle się nie wyłącza, pobór mocy w tym tygodniu to około 15 KW dziennie (a mamy minusy w dzień i noc) a COP w lutym mam lepszy niż za poprzednie miesiące.

Nie wypowiem się jak sie mają bebechy Panasa w stosunku do innych modeli, ale plus Panasa H to super intuicyjny sterownik (który można zamontowac w dowolnym miejscu) , informacje o COP, zuzyciu, startach sprężarki itp. oraz możliwość sterowania przez internet, a z tego co wiem Aquaera Smart Cloud jest cały czas rozwijany i będzie wkrótce możliwość dokonywania przeglądów/zmiany ustawień przez instalatora.

24/7 - jak już wspominałem interesuje mnie komfort cieplny. Z tego też tytułu TCap 9kW odpadł, bo będzie taktował.

Te wszystkie wodotryski Panasa są na pewno super i bez wątpienia są wartością dodaną. Ale to wciąż tylko wartość dodana. Zależy mi na niezawodności, nawet kosztem info o COP czy sterowaniem przez neta. Co mi z nich jak "strzelą" bebechy.

24/7 - jak już wspominałem interesuje mnie komfort cieplny. Z tego też tytułu TCap 9kW odpadł, bo będzie taktował.

Te wszystkie wodotryski Panasa są na pewno super i bez wątpienia są wartością dodaną. Ale to wciąż tylko wartość dodana. Zależy mi na niezawodności, nawet kosztem info o COP czy sterowaniem przez neta. Co mi z nich jak "strzelą" bebechy.

Czyli wygląda że obecnie przed zakupem należy zobaczyć jak zbudowana jest dana pompa i jakie ma "bebechy" ...

Jak wewnątrz pompy "króluje" plastik i jakieś dziwne rozwiązania to taką pompę sobie darować bo na 100% będzie miała ona dużo niższą trwałość / wytrzymałość/szczelność niż pompy wykonane na elementach ze stali/miedzi/mosiądzu ...

Cudów nie ma ...

Przejście na plastik nie jest podyktowany chęcią zwiększenia trwałości , wytrzymałości , dłługowieczności produktu a jedynie ograniczeniem kosztu produkcji i ... żywotności produktu ...

Tego to już nie wiem, CNC montuje rocznie kilkaset pomp to chyba wie, co jest dobre. Na sprężarkę jest 5 lat gwarancji (nie wiem jak u innych), jeszcze nie słyszałem żeby w pompie padło coś innego niż sprężarka. Nikt tutaj nie pisał, że w Panasie padaja bebechy, tylko że wygląda bardziej plastikowo niż poprzednie modele.