mku7i 08.02.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze pompy ciepła.Dom 121 m2, parter z poddaszem użytkowym.OZC:Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 5013WZapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie: 7392 kWh/rokZapotrzebowanie na ciepło: 54,1 kWh/m2/rok 100 % podłogówka. Pompa ma grzać dom i CWU.Budżet: 25 000 zł na całość. Przed OZC zastanawiałem się nad najpopularniejszym Panasem TCap 9kW. Dziś zdaje się, że będzie przewymiarowana.Nie nastawiam się na grzanie tylko w taniej taryfie. Zależy mi na komforcie cieplnym głównie popołudniami i wieczorami. Zastanawiam się nad nową Althermą 3 6 kW, ale tu dopłata jest dość znaczna, 2-3 tysiące w komplecie ze zbiornikiem - "lodówką 230l". Jeśli jest uzasadnienie do dopłaty, to się skuszę. Jak zweryfikować czy jest ? Co jeszcze oferuje rynek pomp P-W ?Samsung lub słabszy niż TCap Panasonic ? Może nowa Therma od LG ?Pewnie jak każdy szukam najlepszego stosunku jakości do ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2018 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Forumowa prawda jest taka,że użytkownik będzie polecał to co mu akurat grzeje,sprzedawca będzie polecał to na czym ma najwyższą marżę a prawda prawd jest taka,że markowi producenci oferują urządzenia technicznie zbliżone do siebie A różnią się jedynie niuansami i wyglądem i wg mnie jedynie cena powinna być tutaj wyznacznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.02.2018 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Dom 121 m2, parter z poddaszem użytkowym. OZC: Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 5013W Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie: 7392 kWh/rok Zapotrzebowanie na ciepło: 54,1 kWh/m2/rok Coś tu się nie dodaje 121*54,1!=7392 A ile jeszcze na CWU? Chcesz grzać 24/7 czy głównie w tańszej strefie G12(w)? Budżet: 25 000 zł na całość. W sensie cała kotłownia, z montażem i zasobnikiem? To pozbieraj oferty i napisz, ile mieści się w tym budżecie i co zawierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.02.2018 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 (edytowane) Osobiście po zdjęciach jakie zamieścił CNC dotyczących Panasonica w wersji H to na 100% bym nie kupił Panasonica .. Plastikowe elementy , niestandardowa pompa , montaż na szybkozłączkach ? Wygląda jak tania chińska zabawka ... Normalnie plastik fantastik Ja rozumie że firmy szukają oszczędności , ale to ma być niezawodne urządzenia na dziesiątki lat a nie zabawka która po gwarancji sie wywali .. Ja jednak wolę aby wnątrze było z miedzi / mosiądzu / metalu , łączenia lutowane czy też spawane a podzespoły (np. pompa) standardowa a kiedyś w razie awarii dało się to naprawić a nie wymieniać wszystko ... Wracając do tematu . Myślę że tak jak napisał Arturo , sugerowałbym się ceną i wybrał coś co jest w atrakcyjnej cenie ale tylko znanego producenta (LG,Samsung,Altherma). Obecnie firmy oferuja pompy o bardzo zbliżonej efektywności i wydajności i różnią się głównie ceną , wyglądem i "bajerami" Kiedyś sam stałem przed wyborem LG czy Panasonic i ciesze się że nie wybrałem Panasonica .. Osobiście wybrałbym albo LG albo Samsunga w tej cenie. Edytowane 9 Lutego 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 09.02.2018 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Mam podobnie i raczej ani T-CAP, ani daikin w tym budżecie się nie mieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 09.02.2018 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Osobiście po zdjęciach jakie zamieścił CNC dotyczących Panasonica w wersji H to na 100% bym nie kupił Panasonica .. Plastikowe elementy , niestandardowa pompa , montaż na szybkozłączkach ? Wygląda jak tania chińska zabawka ... Ja rozumie że firmy szukają oszczędności , ale to ma być niezawodne urządzenia na dziesiątki lat a nie zabawka która po gwarancji sie wywali .. Ja jednak wolę aby wnątrze było z miedzi / mosiądzu / metalu , łączenia lutowane czy też spawane a podzespoły (np. pompa) standardowa a kiedyś w razie awarii dało się to naprawić a nie wymieniać wszystko ... Wracając do tematu . Myślę że tak jak napisał Arturo , sugerowałbym się ceną i wybrał coś co jest w atrakcyjnej cenie ale tylko znanego producenta (LG,Samsung,Altherma). Kiedyś sam stałem przed wyborem LG czy Panasonic i ciesze się że nie wybrałem Panasonica .. Od kilku dni testuję nowego LG, obiecałem filmik ale horrorów jednak nie kręcę. swoja drogą pompa na którą wszyscy psioczą jest tez w daikin i LG i Panasonic i jest to bardzo dobre mocne urządzenie. Odnośnie porównania, LG i Panasonic LG tez jest bardziej plastikowe w nowej wersji, ale nie to jest problemem tak spierdzielili serownik że ja od 4 dni nie potrafię pompą nagrzać wody CWU mocniej niż 39st.C bo jest jakaś mega tempa logika sterownika. Grzeje do 40st.C agregatem a powyżej do 55st.C chce grzałka. No mega głupota. Przetłumaczyli sterownik na polski i przetłumaczyli np. słowo z angielskiego "Date" na polskie słowo "Randka" i to jest jeden z mniejszych problemów w tłumaczeniu ale ten akurat jest zabawny. jeszcze kilka dni zabawy z nowym LG i spakuję go do kartonu i odeślę do Korei, założę sobie Panasonic na który psioczycie że jest plastikowy ale za to bardzo dobry i mi się ten plastik podoba bo to nie marchew tylko solidne wykonanie. Jak wszystko jest na miedzi to zawsze są dużo większe problemy z wymianą niż na złączkach które odpinamy płaskim i można wymienić, grzałkę, pompkę, filtr, zawory odpowietrznik i jeszcze kilka elementów. Powodzenia przy wymianie tego jak jest to polutowane na twardo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.02.2018 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Chcesz grzać 24/7 czy głównie w tańszej strefie G12(w)? Tak, by było komfortowo. Przykład kaszpira pokazuje, że nie ma co się napalać tylko na grzanie w taniej. Ma być przede wszystkim ciepło. W sensie cała kotłownia, z montażem i zasobnikiem? To pozbieraj oferty i napisz, ile mieści się w tym budżecie i co zawierają. Tak, cała kotłownia. Mieszczę się z Panasem TCap 9 kW, Panasem Aquera 9kW generacja H, LG Therma. Do nowej Althermy 3 6kW muszę dopłacić 2 tys. Samsunga nie wyceniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.02.2018 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Mam podobnie i raczej ani T-CAP, ani daikin w tym budżecie się nie mieści. Mi się T-Cap mieści w 25600. Ale nie jest mi on potrzebny, jest za mocny to moich potrzeb. Tylko co dalej? Panas H okazuje się jakiś plastikowy, nowa LG Therma - CNC włąśnie informuje, że to koszmar. Zostaje więc Altherma 3 i Samsung, którego nie znam. Zubadan za drogo. Stąd moje pytanie w temacie - co oferuje rynek pomp ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.02.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 (edytowane) Od kilku dni testuję nowego LG, obiecałem filmik ale horrorów jednak nie kręcę. swoja drogą pompa na którą wszyscy psioczą jest tez w daikin i LG i Panasonic i jest to bardzo dobre mocne urządzenie. Odnośnie porównania, LG i Panasonic LG tez jest bardziej plastikowe w nowej wersji, ale nie to jest problemem tak spierdzielili serownik że ja od 4 dni nie potrafię pompą nagrzać wody CWU mocniej niż 39st.C bo jest jakaś mega tempa logika sterownika. Grzeje do 40st.C agregatem a powyżej do 55st.C chce grzałka. No mega głupota. Przetłumaczyli sterownik na polski i przetłumaczyli np. słowo z angielskiego "Date" na polskie słowo "Randka" i to jest jeden z mniejszych problemów w tłumaczeniu ale ten akurat jest zabawny. jeszcze kilka dni zabawy z nowym LG i spakuję go do kartonu i odeślę do Korei, założę sobie Panasonic na który psioczycie że jest plastikowy ale za to bardzo dobry i mi się ten plastik podoba bo to nie marchew tylko solidne wykonanie. Jak wszystko jest na miedzi to zawsze są dużo większe problemy z wymianą niż na złączkach które odpinamy płaskim i można wymienić, grzałkę, pompkę, filtr, zawory odpowietrznik i jeszcze kilka elementów. Powodzenia przy wymianie tego jak jest to polutowane na twardo!!! Czyli widać nowe nie znaczy lepsze ... Widać że zarówno Panasonic jak i LG w nowym modelu poszli w mocne oszczędności ... W starszej LG jest u mnie pompa elektroniczna energooszczedna Grunfosa , standardowych rozmiarów i można ją wymienić na co się chce. W LG mam wszystko na miedzi , mosiądz i stal . Wszystko wygląda bardzo solidnie i sądzę że wytrzyma baaaaaaaardzo długo. Z grzaniem nie ma problemu. Od tygodnia prawie mam w nocy temperatury od -10 do prawie -14 stopni. Grzanie do 45 stopni (tyle mam ustawione) bez żadnego problemu i szybko. A kto powiedział że w razie awarii klient to będzie naprawiał ? Wzywa się fachowca do klimatyzacji i spokojnie wymieni , naprawi , bo takie łączenia to dla nich standard ... Cudów nie ma. Przejście z miedzi/stali/mosiądzu na plastik jest podyktowane uzyskaniem niższej ceny i większego zysku dla producenta , oraz dużo tańszymi kosztami montażu nawet przez niedoświadczonym pracowników (szybkozłoączki). Dla klienta końcowego nie ma żadnej zalety , a są same wady , bo otrzymuje produkt wykonany na materiałach dużo niższej jakości , trwałości i wytrzymałości. Dodatkowo zastosowanie "niestandardowych" rozwiązań skutkuje późniejszymi duuużo droższymi naprawami (wyższe ceny oryginalnych częsci , brak możliwości zastosowania "zamienników" ) Tyle że jedyne zalety (spore obniżenie kosztów produkcji i kosztów montażu) jest dla fabryki) i nie przekłada się na niższą cenę zakupu przez klienta ... No chyba że firma dodatkowo jako "bonus" daje lepszą marże dla sprzedawców , bo klient końcowy nie odczuwa w kieszeni tych oszczędności .,. Edytowane 9 Lutego 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 09.02.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Mi się T-Cap mieści w 25600. Ale nie jest mi on potrzebny, jest za mocny to moich potrzeb. Tylko co dalej? Panas H okazuje się jakiś plastikowy, nowa LG Therma - CNC włąśnie informuje, że to koszmar. Zostaje więc Altherma 3 i Samsung, którego nie znam. Zubadan za drogo. Stąd moje pytanie w temacie - co oferuje rynek pomp ciepła. Altherma 3 jest droższa od T-CAPa i gorsza Panasonic jak najbardziej ok żadnych problemów z tym nie ma. Samsung też mam i jest jak na razie ok, W razie czego u mnie w biurze zawsze można zobaczyć na expo: Panasonic SDC 9kW Samsung 9kW LG 9kW Mitsubishi Zubadan 11kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 09.02.2018 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 po pierwsze, w temacie mozna był napisać że chodzi ci o PW, to bym tu nie zaglądał po drugie, co znaczy "całość"? sama pompa, zbiornik do CWU, podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.02.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Mi się T-Cap mieści w 25600. Czyli nie mieści się w budzecie, który podałeś. A co konkretnie obejmuje oferta? Jaki zasobnik, jaka wężownnica, czy jest sprzęgło albo bufor itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.02.2018 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Kaszpir ma sporo racji, firmy idą w kierunku oszczędności, byłem dość długo związany z branżą AGD gdzie ta tendencja była szczególnie widoczna na przestrzeni ostatnich 10 lat. Nacisk na generowanie oszczędności jest tak duży, że odbija się to na jakości. I nie ma cudów, zmywarki czy pralki poprzednich generacji działały lepiej/dłużej niż nowe wypusty planowane a 2-5 lat żywotności. Reasumująć wybór zawęża się do Samsunga, Althermy i TCap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.02.2018 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Czyli nie mieści się w budzecie, który podałeś. A co konkretnie obejmuje oferta? Jaki zasobnik, jaka wężownnica, czy jest sprzęgło albo bufor itd? 600 zł pewnie uda się urwać jak już mamy być drobiazgowi. Oferta obejmuje: TCap 1 faz 9kW Przewody 3x4mm2 S302 B25A Rury i kształtki Al-Pex i PP Izolacja kauczukowa podłączenie i montaż Zasobnik Sunex FISH 200 S15 (dopłata do nierdzewki 2000) wężownica 2m2, 12,3dm3 Odpowietrzniki, śrubunki, gruba bezpieczeństwa + naczynie CWU Zawory, kształtki Al-Pex Pompa cyrkulacyjna CWU Grundfos Zawór trójdrogowy przełączający CO i CWU Honeywell DN1 Stojak pod jednostkę zew. Bez podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 09.02.2018 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Głowne pytanie - już padło, jak chcesz grzać, czy tylko w taniej czy 24/7. Jeśli tylko w taniej to gruba wylewka betonowa i pompa może być przewymiarowana. Ja po kilku miesiącach mieszkania (od września mieszkam) grzeje 24/7, pompa chodzi cały czas i w połączeniu z ahhydrytem sprawdza się super. Jesli chcesz grzać non stop, to pompa powinna być dopasowana do obciążenia, bo mniejsza pompa ma mniejszą modulację mocy i nie bądzie taktowała. Ja mam tak, że sprężarka chodzi nawet na 20HZ i wogóle się nie wyłącza, pobór mocy w tym tygodniu to około 15 KW dziennie (a mamy minusy w dzień i noc) a COP w lutym mam lepszy niż za poprzednie miesiące. Nie wypowiem się jak sie mają bebechy Panasa w stosunku do innych modeli, ale plus Panasa H to super intuicyjny sterownik (który można zamontowac w dowolnym miejscu) , informacje o COP, zuzyciu, startach sprężarki itp. oraz możliwość sterowania przez internet, a z tego co wiem Aquaera Smart Cloud jest cały czas rozwijany i będzie wkrótce możliwość dokonywania przeglądów/zmiany ustawień przez instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.02.2018 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 24/7 - jak już wspominałem interesuje mnie komfort cieplny. Z tego też tytułu TCap 9kW odpadł, bo będzie taktował.Te wszystkie wodotryski Panasa są na pewno super i bez wątpienia są wartością dodaną. Ale to wciąż tylko wartość dodana. Zależy mi na niezawodności, nawet kosztem info o COP czy sterowaniem przez neta. Co mi z nich jak "strzelą" bebechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.02.2018 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 24/7 - jak już wspominałem interesuje mnie komfort cieplny. Z tego też tytułu TCap 9kW odpadł, bo będzie taktował. Te wszystkie wodotryski Panasa są na pewno super i bez wątpienia są wartością dodaną. Ale to wciąż tylko wartość dodana. Zależy mi na niezawodności, nawet kosztem info o COP czy sterowaniem przez neta. Co mi z nich jak "strzelą" bebechy. Czyli wygląda że obecnie przed zakupem należy zobaczyć jak zbudowana jest dana pompa i jakie ma "bebechy" ... Jak wewnątrz pompy "króluje" plastik i jakieś dziwne rozwiązania to taką pompę sobie darować bo na 100% będzie miała ona dużo niższą trwałość / wytrzymałość/szczelność niż pompy wykonane na elementach ze stali/miedzi/mosiądzu ... Cudów nie ma ... Przejście na plastik nie jest podyktowany chęcią zwiększenia trwałości , wytrzymałości , dłługowieczności produktu a jedynie ograniczeniem kosztu produkcji i ... żywotności produktu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 09.02.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Tego to już nie wiem, CNC montuje rocznie kilkaset pomp to chyba wie, co jest dobre. Na sprężarkę jest 5 lat gwarancji (nie wiem jak u innych), jeszcze nie słyszałem żeby w pompie padło coś innego niż sprężarka. Nikt tutaj nie pisał, że w Panasie padaja bebechy, tylko że wygląda bardziej plastikowo niż poprzednie modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.02.2018 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Orientujecie się jak wyglądają pompy Samsunga i Altherma 3 ?Panas 7 kW też został zmieniony tak jak 9kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.02.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 mku7i Dom 121 m2, parter z poddaszem użytkowym.OZC: 5,01 kW ; 7392 kWh/rok ;100 % podłogówkaGdzie ta rezydencja się znajduje?Jakiej grubości masz wylewki i z czego zrobione? Jeżeli poniżej 10 cm i nie z betonu,to bez problemu starczy Tobie PC/PW 7 kW, tak jak ma kolega Marcin34_Śl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts