Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niezawibrowany beton w lanych lukarnach prośba o opinie

Recommended Posts

Witam, buduje dom i oczywiście z każdym dniem mam więcej wątpliwości co do jakości wykonanych prac przez firmę budująca dom. Przy zalewaniu stropu teriva opadła jedną belka w salonie o 4 cm - Wykonawca twierdzi że to nic strasznego i się podróżna miejscowo i będzie ok ale dziś szale goryczy przelało rozszalowanie lanych lukarnach na których będzie oparty strop drewniany poddasza. Widoczne są raki w betonie wystaje zbrojenie, szalunki pochłonęły 10tys na płyty które były zamówione osb22 cięte na wymiar wykonawca musiał je skręcić. Wygląda to moim zdaniem źle. Co zrobić?

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a3d66989044c4a20.jpg Tam w kółku jest pręt pionowy? Jeżeli tak to on nic nie będzie trzymał. Nie zachlapiesz tego niczym.

28f86c2507cb4578.jpg tu mnie zastanawia ten fragment nadproże mini i wieniec osobno a na nad tym taki słup, dokładnie tak masz w projekcie czy poprawka wykonawcy? Wg mnie powinno tu być nadproże połączone z wieńcem skoro na tym stroi taki slup.

Co do jakości betonowania bardzo marna, nie używali wibratora bo....bali się że się szalunek rozleci? Mogli przynajmniej młotkami tłuc w szalunki , a chyba tez tego nie zrobili. Słabo to wygląda.

Tak jest w projekcie. Jest dużo takich miejsc z widocznymi prętami pionowymi próbowali to zachlapać betonem jak widać w niektórych miejscach kierownik jest na to wkurzony że próbowali to zatuszować powiedział że nie odbierze tego w poniedziałek ma rozmawiać z wykonawcą.

Szalunki były z płyt OSB 22 do tego chciał 2 kubiki desek 200 mb lat poszło 40kg wkrętów 55mm do drzewa 20kg gwoździ nie wiem nawet ile prętów gwintowanych do skręcania jak to się miało rozwalić przy wibrowaniu? Teraz wezmą jakiś klej to wyrównają ale to już nie to budynek o wymiarach 23m na 11m na pewno będzie trochę siadał pewnie popęka w najsłabszych miejscach a co z oknami niepowykrzywi

aja się?

Szalunki były z płyt OSB 22 do tego chciał 2 kubiki desek 200 mb lat poszło 40kg wkrętów 55mm do drzewa 20kg gwoździ nie wiem nawet ile prętów gwintowanych do skręcania jak to się miało rozwalić przy wibrowaniu? Teraz wezmą jakiś klej to wyrównają ale to już nie to budynek o wymiarach 23m na 11m na pewno będzie trochę siadał pewnie popęka w najsłabszych miejscach a co z oknami niepowykrzywi

aja się?

40 kg wkrętów na szalunek tego wieńca? 20 kg gwoździ? sory ale nie wierzę w te ilości chyba że budujesz blok albo Ty kupileś materiał na wszystkie roboty ekipy w roku.

Masz fotki calości? Może być w szalunku. Taka ogólna fotka.

Podzielam obawy jajmar.

To projekt indywidualny?

Te nadproża z lewej strony, na których opierają się słupy nie powinny wyglądać tak, jak te z prawej (razem z wieńcem)? Jaką mają wysokość wg projektu? I jak są zbrojone?

Chociaż jak patrzę na ten słup oddzielający dwa duże otwory, to jak tam się też nie przyłożyli z wibrowaniem i odpowiednią otuliną, to miałbym obawy, czy da radę.

A tę belkę, co opadła o 4 cm to jak chcą wyrównać? Zeszlifować? Czy narzucić wszędzie o 4cm więcej tynku na sufit? No i jak opadła, to o co się opiera?

Belka opadła w miejscu otworu na schody jutro dodam zdjęcia jak pojadę na budowe. Projekt indywidualny. Belka opadła z garami nie da się tego zeszlifować pozostaje sufit podwieszany i uważam że wykonawca powinien pokryć jego koszt chyba że źle myślę. Teraz już im nic nie podpowiem bo po fakcie mówiłem by wibrowali beton ale twierdzili że wiedzą co robią i będzie dobrze.wiec szalunki nie były obtlukiwane młotkiem i nie był wibrowany beton.