Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak rozpoznać ścianę noścną

Recommended Posts

Dzień dobry. Panowie czy jesteście w stanie mi powiedzieć czy ściana zaznaczona na czerwono jest ścianą nośną? Dom jednorodzinny, strop monolit. Wykułem w tym miejscu wnękę na rozdzielnice (zaznaczona na niebiesko) i dostałem opieprz od kierownika budowy że nie wolno takich rzeczy robić bo wszystkie ściany na parterze są ścianami nośnymi? Jego zdaniem rozdzielnie mają być natynkowe i koniec. Trochę mnie to zdziwiło bo przecież większość ludzi ma podtynkowe no i przecież nie każda ściana jest ścianą nośną. druga sprawa to przecież nie wycinam w niej otworu na wylot wielkiego jak okno czy drzwi.

a.jpg

b.jpg

Edytowane przez hudy8

Mam takie rzuty stropu. Zaznaczyłem tą ścianę na czerwono i rozdzielnicę na niebiesko. U dołu oczywiście zrobiłem podcięcie na wylot by przeszły przewody i u góry tak samo. Na dole otwór na przewody ma ok 30cm szerokości 4 cm wysokości u góry 20cm szerokości ok 6 cm wysokości.

c.jpg

d.jpg

Edytowane przez hudy8

Boje się co jeszcze ten twój kier-bud wymyśli:). Ja osobiście bałbym się dać w ściance działowej takiej rozdzielni, ponieważ ma ona około 12 cm i wykucie około 8cm na rozdzielnie byłoby ryzykowne, bo zostałoby bardzo mało ciała na grubości. Na ścianie nośnej to 8cm nie jest w stanie w żadnym stopniu osłabić ścianę i w zasadzie w tych ścianach ludzie najczęściej montują rozdzielnie.

11cm to i tak nawet nie połowa ściany nośnej, która po tynku ma około 26cm, zatem wszystko ok. Sam widzisz, że w ścianie działowej o grubości 12cm ciężko byłoby wykuć wspomniane 11 i na ścianie działowej musiałbyś dać natynkową rozdzielnie.
po co mieszasz do tego ściany działowe?

Teoria jest taka. Czyli są limity poniżej których można działać bez obliczeń.

Praktyka jest taka, że wnęk nikt nie przelicza i kierbud kieruje się zdrowym rozsądkiem. Ja musiałem wyciąć otwór na czerpnię fi 32cm (na wylot) między oknem a narożnikiem ściany zewnętrznej gdzie miałem do dyspozycji z metr. To kierbud tylko wymagał, żeby minimum 30cm od okna się odsunąć. Podobnie z rozdzielnią, którą mam akurat na krótkiej ścianie zewnętrznej pomiędzy dwoma narożnikami (takie załamanie muru w kształcie zbliżonym do litery Z z kątami prostymi). Na dobrą sprawę tej "ścianki" pewnie mogłoby w ogóle nie być. A mam wyryte pod głębszą, bo 20cm głębokości rozdzielnię.

Przy monolicie to problematyczne mogą być miejsca podparcia nadproży czy wąskie ścianki przenoszące obciążenia z większej powierzchni. Bo na dobrą sprawę można by sporą część pozostałych ścian nośnych wyburzyć, i zostawić tylko trochę "słupów" na które monolit ładnie rozłożyłby obciążenie.

Więc teoretycznie kierbud ma rację. W teorii trzeba to przeliczyć. To jakiś młody kierbud?

Praktycznie inżynier działając intuicyjnie i dokładając rozsądny zapas na słabą intuicję nie będzie się w takiej sytuacji wygłupiał, że to może czemuś zaszkodzić.

......... Facet nie jest nowicjuszem bo KB już jest 40 lat a takich bzdur się czepi.............
-

......................................To jakiś młody kierbud?

Praktycznie inżynier działając intuicyjnie i dokładając rozsądny zapas na słabą intuicję nie będzie się w takiej sytuacji wygłupiał, że to może czemuś zaszkodzić.

Co do rozdzielni to miała być ona w wiatrołapie także na ścianie nośnej, w projekcie miała być także podtynkowa 3x24. Ja ją przerzuciłem do garażu i dałem 4x18. Jakoś nie wyobrażam sobie takiej skrzyni na ścianie w małym wiatrołapie. Także nie wiem dlaczego się czepia tych ścian nośnych. Edytowane przez hudy8