Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciekawe rozwiazanie ogrzewania mieszanego - konkurs weekendowy :)

RaczyEmeryt

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pisalem, ze dolem (podloga) rzadzi automatyka kotla i robi to bardzo dobrze - tak ma zostac.

Po to wylalem 7cm jastrychu zamiast 12cm betonu ;) zeby miec mozliwosc regulowania temperatury automatycznie. Dziala to swietnie.

Podologowka z grupa mieszajaca to rozwiazanie prymitywne obrazajace moje uczucia technika ;)

Ps. Puszacznie "automatyki z kotla na kaloryfery" to blad. Dwie automatyki beda ze soba walczyc, albo trzeba bedzie otworzyc kaloryfery na full a wtedy nie bedzie regulacji temperatury w kazdym pomieszczeniu. Chyba , ze sie rozbuduje o kolejne czujniki co przy tak malym domu jest bez sensu... Najlepiej zasilic kaloryfery nominalna temperatura zasilania i dac glowice elektroniczne, ktore juz sa tanie jak barszcz - bedzie tez automatyczne obnizenie temperatury w nocy...

R.E.

Edytowane przez RaczyEmeryt

Może najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie oddzielnego kotła do grzania piętra.

Będziesz kombinował z wymiennikiem, okaże się za mały, kupisz większy. Co z przepływem pompy CWU, będzie mały, trzeba większa pompę ale takich brak a przynajmniej w rozsądnej cenie. Podniesiesz temperaturę CWU będzie można się oparzyć, zastosować zawór mieszający, no to weźmie w łeb cała koncepcja.

Tak nagadałem ale się nie przejmuj bo to są tylko moje wątpliwości, może ktoś doradzi jak dobrać te wszystkie klocki aby działało OK.

Wiesz, ze tez o tym myslalem, ale raz ze nie mam miejsca na kolejny kloc, a dwa to juz byloby szalenstwo :)

Jak narazie trzymam sie wersji z wymiennikiem i kaloryferami. Podlogowka bylaby fajna, ale za duzo roboty...

Na pietrze bede mial prawie same panele wiec nie bedzie tak nieprzyjemnego wrazenia chodzenia po kamieniu.

W lazience planuje wyfrezowac rowki w istniejacej wylewce, wcisnac rurki i jednak zrobic podlogowke, ale lazienka to lazienka - wiadomo.

Chyba, ze okaze sie ze frezowanie idzie latwo to kto wie ;) Ale nie sadze...

R.E.