Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie lampy nad półwysep

maksimini

Recommended Posts

Proszę o pomoc w doborze lamp nad barek, który dzieli kuchnię od jadalni. Nad stołem w jadalni mam lampę z kryształków, lampy w tym samym stylu mam też w holu. Siedząc w salonie widzi się i tę nad stołem i tę w holu. Szukam teraz jakiś zwisów nad barek. Uważam że kolejne kryształowe to już przesada - co za dużo to nie zdrowo. Jakie lampki będą pasowały nad barek do mojego wnętrza? Ze szklanym (przezroczystym) kloszem? z metalowym? z materiałowym? A może jeszcze jakieś inne? Dodam tylko że w kuchni nie mam jeszcze żadnej lampy więc nie ma ewentualnie do czego nawiązać. W salonie mam lampę metalowo drewnianą z abażurami, - daję jej fotkę). I jeszcze jedna prośba - nad barkiem mam kable na trzy lampy, ale może lepiej zrobić dwie?

1d00a79752b27f09med.jpg

4d9079f5b8568104med.jpg

50d1b7b2bb0b79d8med.jpg

0a670467b4217da4med.jpg

dziękuję za wszelkie pomysły. Podoba mi się lampa zaproponowana przez nat.kes, ale inspiracja pokazana przez Elfir na pierwszym zdjęciu najbardziej mi się podoba. Te zwisy są chyba metalowe - chrom albo nikiel. Elfir - dziękuję jeszcze za wpis o dywanie

Coś takiego udało mi się jeszcze znależć - co myślicie na temat tych zwisów:

b4a230a93146b088m.jpg091d40578e192d6em.png1cf68157a88fb49am.jpg39418c0a78319a1cm.jpga6e481caffb15dc7m.jpg

I jeszcze mały problem - dwa czy trzy zwisy?

a ja dalej w kropce, choć coraz bardziej skłaniam się ku którejś z poniższych

b4a230a93146b088m.jpg091d40578e192d6em.png

ta pierwsza mała (9 cm średnicy więc 3 sztuki), kryształowa z wykończeniem chrom (w chromie są też kryształy w holu i nad stołem)

ta druga metalowa (17,5 cm średnicy więc raczej 2 sztki) z wykończeniem nikiel (w niklu mam kinkiety oraz lampę stojącą)

4b41c5a87639571emed.jpg5df0196d636ceb78med.jpg

nuxe dzięki za inspiracje, te małe kryształowe/szklane fajne, z tym że nie znoszę przy lampach linek

A Twój mieszczański też bardzo ładny :yes:

Kusi mnie zmiana żyrandola w salonie, hmmm....

Edytowane przez maksimini

Elfir oświetlenie nad barkiem ma przede wszystkim pełnić funkcję dekoracyjną, ale również oświetleniową ale niekoniecznie intensywnie bo na blacie od strony kuchni właściwie nie pracuję, tylko np. odkładam talerze, robię herbatę, itp. Główny front robót kuchennych to blaty przy oknach. Oświetlenie nad barkiem ma też pełnić funkcję wizualnie oddzielającą nieco kuchnię od reszty (tpodobnie jak sam barek). Długość barku to dokładnie 184 cm, głębokość całkowita 74 cm, z tym że blat na standardowej wysokości ma głębokość 69 cm a część wyższa 35 cm i zachodzi od stony kuchni na ten niższy. Foty zrobione przed chwilą na szybko ale myslę że widać o co chodzi

3bf893897679dbd1m.jpg 7aab8bbfe95bba17m.jpg 601eca9c2c0e04acm.jpg adb8e6dbdfa788aam.jpg

Dodam tylko że krzesła przy stole które widać na którymś wcześniejszym moim poście zamierzam zmienić na coś w tym stylu 3585ce3000af2f73med.jpg

Edytowane przez maksimini

• 2 months później...

nuxe

wybrałam metalowe. Na razie są tylko dwie sztuki dlatego wiszą "na słowo honoru". Czekam na dostawę trzeciej, jak przyjdzie zostaną wszystkie zamontowane bo mąż powiedział że na raty nie będzie montował. A fota zrobiona przed chwilą na szybko razem z popołudniowym bałaganem :)fe8165b1b6b006eamed.jpg

Podobają mi się. Na żywo muszą wyglądać cudnie.

Mój mąż chciał mi zrobić niespodziankę i sam powiesił nową lampę - brudną, nie skrócił kabla i jeszcze zostawił etykietę z ceną.

Był szczerze zdziwiony gdy mu zwróciłam na to uwagę - i tak dziwi się do dziś, bo lampa wisi sobie z ceną od 2 miesięcy...

Mój mąż chciał mi zrobić niespodziankę i sam powiesił nową lampę - brudną, nie skrócił kabla i jeszcze zostawił etykietę z ceną.

Był szczerze zdziwiony gdy mu zwróciłam na to uwagę - i tak dziwi się do dziś, bo lampa wisi sobie z ceną od 2 miesięcy...

:rotfl: Otóż to....z tymi mężami tak już jest. Ale liczy się intencja - chciał Ci zrobić niespodziankę i lampę powiesił....a reszta to już szczegół, nieistotny przecież. Miała lampa wwisieć? I wisi.:D

• 1 year później...