Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie buforem z grzałkami elektrycznymi?

norbbii

Recommended Posts

Witam. Kolega wyżej pytał o dom 70m2. Ze względu na to, że zdecydowałem się budowę 69m2 z bloczków silikatowych zacząłem się bardzo intensywnie zastanawiać nad akumulacją. W związku z tym mam kilka pytań. Większość wcześniejszych postów dotyczyła domów dobrze ponad stu metrowych i mowa była o buforach min 800L.

Według projektu wskaźnik EP wynosi 77kwh/m2. Według cieplowlasciwie.pl obciążenie przy -20 to 4,4kw a przeciętne zapotrzebowanie to 2,2 (wyniki dla temperatury 22 stopnie wewnątrz). Czy ktoś mógł by mi pomóc w oszacowaniu wielkości zbiornika buforowego? Jeśli bym się zdecydował na takie rozwiązanie to czy 12cm to nie zbyt mało pod wodną podłogówkę? Mówimy oczywiście o grzaniu bufora w taniej taryfie.

Inną opcją jest potraktowanie wylewki i ścian jako bufora a grzać mógłbym kotłem elektrycznym. Nie oczekuję od Was gotowego rozwiązania bo to jedna opcja z wielu ale jeśli się zdecyduje to później juz styro na podłogę nie dołożę.

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gawel

Zastanowiłeś się może ile potrzeba paneli żeby zimą z wytworzonej przez nie energi elektrycznej ogrzać dom powiedzmy 140m2 ??

Tak bez zbędnych obliczeń potrzebna instalacja minimum 10kW bardziej realne 15kW+ bo zimą z takich 15kW uzyskasz średnio 2-3kW w porywach 5-6kW

Pora roku nie ma znazcenia bo panele pracują 3 h w grudniu z moca około 10% to co za debilne pytanie. Ale TAk zastanawiałem się i potzreba 1000 paneli ale nie amma takeigo dachu ani działki zeby tyle zmieścić

@swierol

Kilka postów wyżej (na poprzedniej stronie) jest wpis kol. budowlany_laik, ale skup się na przeczytaniu tekstu z jego stopki.

To droga i kierunek planowania dla Ciebie, a konkretnie 30/30/51 plus reku.

Zacnie, owszem ale to nie do końca dla mnie. Ja już fundamenty mam więc płyta odpada. O ile z ilością styropianu w podłodze mogę jeszcze powalczyć, wełny na stropie i pod dachem dołożyć to więcej niż 20cm na ścianach nie chcę mieć. To dom z założenia rekreacyjny (w projekcie mieszkalny) więc kominek lub koza będzie na 100% i tym chce "podgonić" ewentualne kw uciekające wentylacją.

Ale masz racje, kwota za ogrzewanie naprawdę robi wrażenie bardzo pozytywne.

Pora roku nie ma znazcenia bo panele pracują 3 h w grudniu z moca około 10% to co za debilne pytanie. Ale TAk zastanawiałem się i potzreba 1000 paneli ale nie amma takeigo dachu ani działki zeby tyle zmieścić

Czemu się tu dziwić jak do tej pory słyszę, że ludzie chcą zakładać fotowoltaNikę :) Sorry za off.

Edytowane przez swierol

• 2 weeks później...

przyszły pierwsze rachunki, dom w trakcie robienia, aktualnie tynki itd, czyli nei zamieszkały temperatura w środku 15st, sterowanie SALUS każde pomieszczenie oddzielnie, co teraz ma pewnie małe znaczenie, garaż 66m2, całość około 235m2, wszędzie podłogówka włącznie z garażem.

Ogrzewanie bufor 1000l z grzałkami akurat tak sie wstrzeliło, że pierwsze uruchomienie weszło prawie w okres rozliczeniowy, bo start był 10.10 a okres zaczęty 15.10 i wychodzi tak:

15.10.2019 - 16.12.2019 zużyto 20306kWh koszt-791,24zł dzieląc na 2 wychodzi 395,62zł dzieląc znowu na dwa (okres grzewczy i nie) mamy 197,81zł

Ja jestem mega zadowolony :D

przyszły pierwsze rachunki, dom w trakcie robienia, aktualnie tynki itd, czyli nei zamieszkały temperatura w środku 15st, sterowanie SALUS każde pomieszczenie oddzielnie, co teraz ma pewnie małe znaczenie, garaż 66m2, całość około 235m2, wszędzie podłogówka włącznie z garażem.

Ogrzewanie bufor 1000l z grzałkami akurat tak sie wstrzeliło, że pierwsze uruchomienie weszło prawie w okres rozliczeniowy, bo start był 10.10 a okres zaczęty 15.10 i wychodzi tak:

15.10.2019 - 16.12.2019 zużyto 20306kWh koszt-791,24zł dzieląc na 2 wychodzi 395,62zł dzieląc znowu na dwa (okres grzewczy i nie) mamy 197,81zł

Ja jestem mega zadowolony :D

Kazdy byłby zadowolony gdyby miał 1 kWh za 3,9 gr. Skąd masz tak niską cene energii?

to jest sumaryczny wynik nie rozdzielony na taryfy,

Czyli średnia cena za cały prąd, a nie tylko za grzanie bufora, tak? Bo przecież nie po to go masz by pędzić go w drogiej.

U mnie średnia wieloletnia do tej pory za CAŁY PRĄD w domu to też ok. 40 gr/kWh.

Edytowane przez budowlany_laik

Mnie się też podoba.

Właśnie zbudowałem domek gościnny o pow. użytkowej 55m2 (35m2 pow. zabudowy).

Grzeję go grzałką 2.4kW w 80 litrowym "buforze" (zbiornik do CWU z wężownicą)

Utrzymuję w nim 14C i od 26 listopada na ogrzewane do dzisiaj poszło ok 180kWh.

Stos Ty masz tam podłogówkę bo już nie pamiętam?

Aha no i ponawiam pytanie. Jaką pojemność bufora proponowalibyście do domku 70m2? Jak kolega na 235m2 ma 1000L to analogicznie mi powinno styknąć 300L.

Mam w nim wodną podłogówkę (pow. grzana 30m2) grzaną poprzez wężownicę ze zbiornika na CWU, grzanego grzałką 2.4kW. Zbiornik ma 80l.

Ten system grzewczy kosztował mnie ok 3000 zł.

Nie wiem jaki bufor potrzebujesz do grzania w 2 taryfie bo ja mam G11. :)

Dlatego taki mały bufor.

Masz 30m2 podłogówki ale sporo większą kubaturę (przy zwykłych 30m2 kubatura wynosiłaby 75-90m3). Ja przy 69m2 będe miał lekko ponad 200m3. hmm nie wiem jak do tego podejść.