jacen 12.02.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Spece, pomóżcie ... palenisko szamotowe + drzwi Hajduk(?) : doprowadzenie powietrza zewnętrznego do paleniska poprzez otwory w poziomych profilach stalowych ramy drzwi : dolny i górny ponoć rozdział strumienia powietrza ma być wyregulowany tak aby górnym otworem wlatywała zdecydowana większość powietrza zewnętrznego mogę to zrobić przysłaniając dolny otwór jakimś płaskownikiem stalowym czy też jakąś dociętą ceramiką ogniotrwałą i w ten sposób zdławić wypływ z dołu i zwiększyć z góry ... w czasie wstępnych pseudo eksperymentów widać różnice w sposobie spalania się wsadu - ale jako amator nie wiem czy są to zmiany pożądane i długofalowe ... może istnieją jakieś ogólne wytyczne znane specom, przekazywane drogą "tradycji ustnej" - bo w necie się tego nie dokopałem, które to wytyczne mogłyby stanowić punkt wyjścia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.02.2018 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Pokaż.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacen 14.02.2018 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 co mam pokazać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.02.2018 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Odniosłem wrażenie, że masz jakąś konstrukcję i chcesz z nią coś zrobić. Fotka pomoże w ewentualnej podpowiedzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacen 15.02.2018 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 stworzyłem amatorski szkic - może lepiej będzie to tak pokazać ... pokazałem element przysłaniający dolny wlot powietrza na szybę drzwi - czyli np płaskownik metalowy , który w zależności od wymiarów może przysłaniać więcej lub mniej przekroju tego otworu ... za tym idzie odpowiednie zmniejszenie strumienia przepływu powietrza, które odbija się od dolnej części szyby a zatem jednoczesne zwiększenie strumienia powietrza przepływającego przez górną ramę , które wlatuje do górnej części paleniska... pytanie : w jakiej proporcji rozdzielić te 2 strumienie powietrza [dolny i górny] - ponoć górny ma być ze 2 razy większy ,,, [nie jestem autorem tej teorii] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 16.02.2018 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Ja bym tą szczelinę skierował w stronę paleniska. Nie wiem, czy taki nadmuch od dołu nie zakłócił by kurtyny powietrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.02.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 stworzyłem amatorski szkic - może lepiej będzie to tak pokazać ... pokazałem element przysłaniający dolny wlot powietrza na szybę drzwi - czyli np płaskownik metalowy , który w zależności od wymiarów może przysłaniać więcej lub mniej przekroju tego otworu ... za tym idzie odpowiednie zmniejszenie strumienia przepływu powietrza, które odbija się od dolnej części szyby a zatem jednoczesne zwiększenie strumienia powietrza przepływającego przez górną ramę , które wlatuje do górnej części paleniska... pytanie : w jakiej proporcji rozdzielić te 2 strumienie powietrza [dolny i górny] - ponoć górny ma być ze 2 razy większy ,,, [nie jestem autorem tej teorii] [ATTACH=CONFIG]407374[/ATTACH]To jest właśnie przedmiotem badań w wielu laboratoriach firmowych, również w moim....Wkraczasz w sferę wiedzy tajemnej, którą każdy najchętniej zabrałby do grobu... Powiem Ci tylko, że jest sterownik, który może odrębnie traktować strumień dolny (pierwotny) i strumień górny (wtórny). Trzeba jednak również konstrukcyjnie to rozdzielić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacen 16.02.2018 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Ja bym tą szczelinę skierował w stronę paleniska. Nie wiem, czy taki nadmuch od dołu nie zakłócił by kurtyny powietrznej. jak dostałem te drzwi - tyż się upewniałem w którą stronę mam skierować tę kierownicę powietrza - bo można ją zamontować tak jak na schemacie - żeby dół dmuchał na szybę a można też odwrotnie - coby dmuchał bezpośrednio do paleniska [tak jak sugerujesz] ... no i ponoć ma być tak jak na rysunku - czyli dół ma dmuchać na szybę ... kominkowiec co oglądał - tak kazał ... ja się na tym nie rozumiem zbytnio - więc tak zostało rozumiem że u ciebie jest odwrotnie ? może spec Piotr rozwieje nasze wątpliwości ...dziesiątki takich drzwi montował i uruchamiał .... plizzz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 16.02.2018 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Mogę ustawić jak chcę, a ustawiłem nawiew do środka. Dolna ramka jest otwarta od góry, a przykrywa ją luźno leżąca blacha. We wnętrzu ramki są wkręcone 4 śruby łebkami do góry. Wykręcając je sprawiam, że blacha nie przylega do ramki, tylko opiera się na łebkach śrub, między ramką, a blachą powstaje szczelina, przez którą dmucha do wnętrza powietrze. Mogę więc sobie ustawić zarówno kierunek nadmuchu (wykręcam tylne, albo przednie śruby) oraz siłę nawiewu - grubość szczeliny (bardziej wykręcam, lub chowam śruby). Z doświadczeń powiem, że bardziej przydało by się powietrze od dołu przez mały ruszcik - taki jak u Remiksa, tylko dno paleniska zrobił bym bardziej skośne. Fajnie dopalało by żar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacen 16.02.2018 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Mogę ustawić jak chcę, a ustawiłem nawiew do środka. Mogę więc sobie ustawić zarówno kierunek nadmuchu (wykręcam tylne, albo przednie śruby) oraz siłę nawiewu - grubość szczeliny (bardziej wykręcam, lub chowam śruby). . 1/ no to masz chyba jakiś lepszy model drzwi ... Hajduk czy coś innego? 2/ a tak w ogóle to znowu mam mętlik w głowicy - Ty masz sprawdzony nadmuch do środka, mnie mówili - na szybę ... bądź tu mądry ... 3/ a ta kurtyna powietrzna to oznacza nadmuch na szybę tylko z góry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.02.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Z doświadczeń powiem, że bardziej przydało by się powietrze od dołu przez mały ruszcik - taki jak u Remiksa, tylko dno paleniska zrobił bym bardziej skośne. Fajnie dopalało by żar. U remiksa nie ma żadnego ruszciku;-) A z praktyki uważam takowy za zupełnie zbędny. Co do kurtyny nie do końca jestem przekonany o jej zaletach;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 16.02.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Piecokominek mam z Cebudu, nie wiem czy drzwi sami spawają, czy ktoś im robi. Z kurtyną jest tak, że ciąg kominowy i kształt szczeliny w górnej ramce powoduje powstanie powietrznej szprycy w dół, jednocześnie jest to najzimniejsze, czyli najcięższe powietrze w palenisku. Mamy więc dwie siły działające w tym samym kierunku - w dół. Jeżeli wszystko jest ok, to powietrze zasłania szybę przed dymem i jednocześnie ją chłodzi podgrzewając się przy tym. Potem trafia w dolną ramkę i jest po niej kierowane w głąb paleniska (już podgrzane). Pytanie więc - po co rozbijać ten strumień powietrza drugim, skierowanym w przeciwnym kierunku z dolnej ramki? U remiksa nie ma żadnego ruszciku A z praktyki uważam takowy za zupełnie zbędny. Co do kurtyny nie do końca jestem przekonany o jej zaletach Ups, coś mi się pokićkało, masz to złamane dno paleniska i aż prosi się tam o mały ruszcik środkiem Edytowane 16 Lutego 2018 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacen 17.02.2018 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Co do kurtyny nie do końca jestem przekonany o jej zaletach;-) 1/ możesz rozwinąć ? 2/ jak masz skierowany dolny nadmuch - do paleniska czy na szybę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.02.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Ups, coś mi się pokićkało, masz to złamane dno paleniska i aż prosi się tam o mały ruszcik środkiem A mógłbyś mnie oświecić w jakim celu prosi się o ten ruszcik, czy po to by po jednym paleniu zapchał się popiołem? W takim palenisku jak mam mieści się popiół z palenia przez kilka tygodni i co by było z tego ruszciku? Za to w miejscu ruszciku mieszczą się kanały doprowadzające powietrze na ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.02.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 1/ możesz rozwinąć ? 2/ jak masz skierowany dolny nadmuch - do paleniska czy na szybę ? W związku z tym że sam to budowałem dodałem kilka udziwnień, np sterowanie (możliwość odcięcia) każdego dolotu powietrza w tym na szybę i takie są moje spostrzeżenia nie koniecznie sprawdzą się w innym palenisku. Dolny nadmuch mam skierowany na szybę ale często go odcinam, górny zresztą też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 17.02.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Żeby dopalić żar. Mam palenisko bezrusztowe. Parę razy coś mi tam w popiele zostało i przy kolejnym rozpalaniu (od góry) drewno zaczynało mi się palić od góry i od dołu jednocześnie, hajc robił się za ostry. Zrobiłem kiedyś taki niby-ruszcik na próbę. Dwie cegły szamotowe postawione na dnie paleniska, na nich mały ruszcik, resztę uformowałem z ubitego popiołu. Nie zapychał się. Co ciekawe nie doprowadziłem ekstra powietrza pod ruszt, był on od przodu otwarty, tzn. powietrze zaraz za drzwiczkami mogło pod niego swobodnie wpływać jak chciało. Działało całkiem fajnie, tylko ta przestrzeń między cegłami była za mała i szybko wypełniała się popiołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.02.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Żeby dopalić żar. Mam palenisko bezrusztowe. Parę razy coś mi tam w popiele zostało i przy kolejnym rozpalaniu (od góry) drewno zaczynało mi się palić od góry i od dołu jednocześnie, hajc robił się za ostry. Zrobiłem kiedyś taki niby-ruszcik na próbę. Dwie cegły szamotowe postawione na dnie paleniska, na nich mały ruszcik, resztę uformowałem z ubitego popiołu. Nie zapychał się. Co ciekawe nie doprowadziłem ekstra powietrza pod ruszt, był on od przodu otwarty, tzn. powietrze zaraz za drzwiczkami mogło pod niego swobodnie wpływać jak chciało. Działało całkiem fajnie, tylko ta przestrzeń między cegłami była za mała i szybko wypełniała się popiołem. Już rozumiem o co Ci chodziło. Coś nie działa to palenisko jak powinno że nie dopala. U mnie nawet jak załaduje na spód kawałek powiedzmy 30x20 to nie ma siły by nie dopaliło chyba że powietrze za wcześnie odetniesz. Jak często palisz tzn. ile godzin minęło do następnego palenia z nie dopalonym drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 17.02.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Teraz palę co wieczór - nie mam takiej masy akumulacyjnej jak Ty Żar zostaje tylko przy paleniu większej ilości drewna. Dopływ odcinam jak większość żaru jest wypalona, czyli coś tam zawsze zostaje. W praktyce - jak idę spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 17.02.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 1/ możesz rozwinąć ? 2/ jak masz skierowany dolny nadmuch - do paleniska czy na szybę ? Poczytaj, na stronie 88 Remiks wchodzi do akcji tam masz zdjęcia i opisy. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172514-Taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.02.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Teraz palę co wieczór - nie mam takiej masy akumulacyjnej jak Ty Żar zostaje tylko przy paleniu większej ilości drewna. Dopływ odcinam jak większość żaru jest wypalona, czyli coś tam zawsze zostaje. W praktyce - jak idę spać Masa akumulacyjna raczej nie wpływa na spalanie, możliwe że masz bardziej szczelną przepustnicę powietrza niż ja albo coś z rozprowadzeniem powietrza w palenisku. Palę też co wieczór i nie zdarzyło mi się by następnego wieczoru zapłon nastąpił od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts