Pawel_13 12.02.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Cześć!Ostatnio zastanawiałem się ile średnio trwa budowa domu i jaki wpływ ma na to technologia. Czy możecie podać jak to wyglądało w waszym przypadku?W jakiej technologii budowaliście, ile czasu zajęło postawienie SSZ, a po jakim czasie się wprowadziliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.02.2018 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 (edytowane) 4 lata od wbicia łopaty do wprowadzenia się - systemem gospodarczym - wielu wykonawców, z przerwami technologicznymi, ale też wymuszonymi oczekiwaniem na fachowców. Wprowadzenie się do praktycznie wykończonego wnętrza. Czy to długo ?! Warto jeszcze napisać do jakiego stanu się wprowadzamy, bo można 3 lata mieszkać prawie że na budowie, albo przez 10 wykańczać poddasze Edytowane 12 Lutego 2018 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.02.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Rok i cztery miesiące od fundamentów do wprowadzki. Wiele zależy od ustawienia kolejnych ekip wykonawczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 12.02.2018 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Lipiec 2016 - wrzesień 2017, SSZ 4 miesiące, normalny czas, z przerwami technologicznymi, jedynie co to trzeba wcześniej dogrywac ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2018 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Prawie dwa lata - blokował nas bank nie chcąc wypłacać kolejnych rat na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.02.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Cześć! Ostatnio zastanawiałem się ile średnio trwa budowa domu i jaki wpływ ma na to technologia. Czy możecie podać jak to wyglądało w waszym przypadku? W jakiej technologii budowaliście, ile czasu zajęło postawienie SSZ, a po jakim czasie się wprowadziliście? 10 miesięcy ... Koniec listopada rozpoczęcia prac , zamieszkanie pod sam koniec sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.02.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Wszystko zależy od funduszy i organizacji ekip. Mając kasę w kieszeni w technologii murowanej w rok czasu można ogarnąć budowę na gotowo do wprowadzenia się. Mi to zajęło rok i cztery miesiące z przerwą zimową na "lezakowanie" płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 12.02.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Wbicie łopaty lipiec 2016 zakończenie grudzień 2017. Szybciej nie dałbym rady chyba że zwolniłbym się z pracy. Tak to codziennie od 16 do 21 po pracy. Trochę sił i zdrowia mnie to kosztowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 12.02.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Pierwszy dom 16 miesięcy ( 2 przerwy niezaplanowane: czekajac na ekipe i kase)Drugi dom planuje na gotowo w 8 miesiecy... pozostało mi 3 miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.02.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Prawie dwa lata - blokował nas bank nie chcąc wypłacać kolejnych rat na budowę. Kiepski bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.02.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 W moim przypadku budowa trwała trzy lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 12.02.2018 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 21 miesiecy, bez pospiechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 13.02.2018 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Normalny czas to 18-24 miesiecy od wbicia łopaty do wprowadzenia się. Nam właśnie tyle zajęło. Kilku rzeczy nie przeszkoczysz, zawsze któraś ekipa zawali (nie stawi sie na czas) i czekasz. Według mnie wyboduwanie sie w 12 miesiecy to już ekspres, ale zdarzają się takie rzeczy jak nie ma niespodzianek. Wpływ techlogi (murowany vs szkieleciak) ma znikomy wpływ i tak wykonczenie i instalacje zajmują najwięcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlade 14.02.2018 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 27.04 - 30.06 - od wytyczenie domu do stanu deweloperskiego14.08 - przeprowadzka do gotowego, ogrodzonego domu i ogrodu. - 110 dni ( szkielet prefabrykowany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 14.02.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 technicznie myślę że w 6 miesięcy można zrobić wszystkopraktycznie uwzględniając perypetie z wykonawcami 1 rokzakładam że przed rozpoczęciem budowy wszystko jest zaplanowane i wykonawcy zaklepani czyli nie działanie na zasadzie - wybudowali mury, wchodzę i zastanawiam się co zrobić w tym pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 14.02.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Plan planem a życie życiem. Co nie znaczy, że jest nie możliwe takie zaplanowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.02.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Największym problemem jest "koordynacja" prac oraz umiejętność dogrania ekip i ich terminów. U mnie miałem pewne przestoje i czekałem trochę na fachowców .. Znajomy deweloper buduje domy w 3-4 miesiące , tyle że on buduje cale osiedle więc wszystkie brygady ma na miejscu i jak kończą jedną rzecz w jednym domu to od razu ią na kolejny a wtedy chodzi od razu inna ekipa i przestojów nie ma żadnych albo symboliczne. Dodatkowo przerwy technologiczne jaie stosuje są delikatnie mówiąc bardzo krótkie a zastosowane technologie (np. brak lanych nadproży czy wieńców) jeszcze przyśpieszają prace. Tyle że to są domy na sprzedaż , więc tam czas jest najważniejszy , a jak mówił deweloper czas to pieniądz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 14.02.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Największym problemem jest "koordynacja" prac oraz umiejętność dogrania ekip i ich terminów. U mnie miałem pewne przestoje i czekałem trochę na fachowców .. Znajomy deweloper buduje domy w 3-4 miesiące , tyle że on buduje cale osiedle więc wszystkie brygady ma na miejscu i jak kończą jedną rzecz w jednym domu to od razu ią na kolejny a wtedy chodzi od razu inna ekipa i przestojów nie ma żadnych albo symboliczne. Dodatkowo przerwy technologiczne jaie stosuje są delikatnie mówiąc bardzo krótkie a zastosowane technologie (np. brak lanych nadproży czy wieńców) jeszcze przyśpieszają prace. Tyle że to są domy na sprzedaż , więc tam czas jest najważniejszy , a jak mówił deweloper czas to pieniądz Jak wykonuje się wieniec inaczej niż poprzez zalanie go betonem. Pytam bo nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.02.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Jak wykonuje się wieniec inaczej niż poprzez zalanie go betonem. Pytam bo nie wiem. Deweloper obecnie daje kształtki z gazobetonu , tam zapewne jakieś zbrojnie i zalewa betonem .. Z tego samego robi nadproża nad oknami .. Patrząc jakiej średnicy daje stal i jaki "oszczędny" beton to raczej wytrzymałe i trwałe to nie jest , ale później zwali się winę na "osiadanie" domu iitd Te kształtki to są tak "wytrzymałe" że obok budowy leży góra pokruszonych kształtek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 14.02.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Deweloper obecnie daje kształtki z gazobetonu , tam zapewne jakieś zbrojnie i zalewa betonem .. Z tego samego robi nadproża nad oknami .. Patrząc jakiej średnicy daje stal i jaki "oszczędny" beton to raczej wytrzymałe i trwałe to nie jest , ale później zwali się winę na "osiadanie" domu iitd Te kształtki to są tak "wytrzymałe" że obok budowy leży góra pokruszonych kształtek ... Czyli wieniec nadal jest "lany" z tym, że w szalunku traconym, ja dawałem L-ki. Część elek miałem zbrojonych i te były bardzo mocne, reszta to zwykłe i bardzo kruche. Nadproża u siebie dawałem gotowe systemowe, robota o razu idzie dalej bez czekania na związanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts