Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile trwa budowa domu

Recommended Posts

4 lata od wbicia łopaty do wprowadzenia się - systemem gospodarczym - wielu wykonawców, z przerwami technologicznymi, ale też wymuszonymi oczekiwaniem na fachowców. Wprowadzenie się do praktycznie wykończonego wnętrza. Czy to długo ?!

Warto jeszcze napisać do jakiego stanu się wprowadzamy, bo można 3 lata mieszkać prawie że na budowie, albo przez 10 wykańczać poddasze

Edytowane przez piotrek0m

Cześć!

Ostatnio zastanawiałem się ile średnio trwa budowa domu i jaki wpływ ma na to technologia. Czy możecie podać jak to wyglądało w waszym przypadku?

W jakiej technologii budowaliście, ile czasu zajęło postawienie SSZ, a po jakim czasie się wprowadziliście?

10 miesięcy ...

Koniec listopada rozpoczęcia prac , zamieszkanie pod sam koniec sierpnia.

Gość Arturo72

Wszystko zależy od funduszy i organizacji ekip.

Mając kasę w kieszeni w technologii murowanej w rok czasu można ogarnąć budowę na gotowo do wprowadzenia się.

Mi to zajęło rok i cztery miesiące z przerwą zimową na "lezakowanie" płyty :)

Normalny czas to 18-24 miesiecy od wbicia łopaty do wprowadzenia się. Nam właśnie tyle zajęło. Kilku rzeczy nie przeszkoczysz, zawsze któraś ekipa zawali (nie stawi sie na czas) i czekasz. Według mnie wyboduwanie sie w 12 miesiecy to już ekspres, ale zdarzają się takie rzeczy jak nie ma niespodzianek. Wpływ techlogi (murowany vs szkieleciak) ma znikomy wpływ i tak wykonczenie i instalacje zajmują najwięcej.

technicznie myślę że w 6 miesięcy można zrobić wszystko

praktycznie uwzględniając perypetie z wykonawcami 1 rok

zakładam że przed rozpoczęciem budowy wszystko jest zaplanowane i wykonawcy zaklepani czyli nie działanie na zasadzie - wybudowali mury, wchodzę i zastanawiam się co zrobić w tym pokoju.

Największym problemem jest "koordynacja" prac oraz umiejętność dogrania ekip i ich terminów.

U mnie miałem pewne przestoje i czekałem trochę na fachowców ..

Znajomy deweloper buduje domy w 3-4 miesiące , tyle że on buduje cale osiedle więc wszystkie brygady ma na miejscu i jak kończą jedną rzecz w jednym domu to od razu ią na kolejny a wtedy chodzi od razu inna ekipa i przestojów nie ma żadnych albo symboliczne.

Dodatkowo przerwy technologiczne jaie stosuje są delikatnie mówiąc bardzo krótkie a zastosowane technologie (np. brak lanych nadproży czy wieńców) jeszcze przyśpieszają prace.

Tyle że to są domy na sprzedaż , więc tam czas jest najważniejszy , a jak mówił deweloper czas to pieniądz :)

Największym problemem jest "koordynacja" prac oraz umiejętność dogrania ekip i ich terminów.

U mnie miałem pewne przestoje i czekałem trochę na fachowców ..

Znajomy deweloper buduje domy w 3-4 miesiące , tyle że on buduje cale osiedle więc wszystkie brygady ma na miejscu i jak kończą jedną rzecz w jednym domu to od razu ią na kolejny a wtedy chodzi od razu inna ekipa i przestojów nie ma żadnych albo symboliczne.

Dodatkowo przerwy technologiczne jaie stosuje są delikatnie mówiąc bardzo krótkie a zastosowane technologie (np. brak lanych nadproży czy wieńców) jeszcze przyśpieszają prace.

Tyle że to są domy na sprzedaż , więc tam czas jest najważniejszy , a jak mówił deweloper czas to pieniądz :)

Jak wykonuje się wieniec inaczej niż poprzez zalanie go betonem. Pytam bo nie wiem.

Jak wykonuje się wieniec inaczej niż poprzez zalanie go betonem. Pytam bo nie wiem.

Deweloper obecnie daje kształtki z gazobetonu , tam zapewne jakieś zbrojnie i zalewa betonem ..

Z tego samego robi nadproża nad oknami ..

Patrząc jakiej średnicy daje stal i jaki "oszczędny" beton to raczej wytrzymałe i trwałe to nie jest , ale później zwali się winę na "osiadanie" domu iitd ;)

Te kształtki to są tak "wytrzymałe" że obok budowy leży góra pokruszonych kształtek ...

Deweloper obecnie daje kształtki z gazobetonu , tam zapewne jakieś zbrojnie i zalewa betonem ..

Z tego samego robi nadproża nad oknami ..

Patrząc jakiej średnicy daje stal i jaki "oszczędny" beton to raczej wytrzymałe i trwałe to nie jest , ale później zwali się winę na "osiadanie" domu iitd ;)

Te kształtki to są tak "wytrzymałe" że obok budowy leży góra pokruszonych kształtek ...

Czyli wieniec nadal jest "lany" z tym, że w szalunku traconym, ja dawałem L-ki. Część elek miałem zbrojonych i te były bardzo mocne, reszta to zwykłe i bardzo kruche. Nadproża u siebie dawałem gotowe systemowe, robota o razu idzie dalej bez czekania na związanie.