Detivas 12.02.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Witam wszystkich,To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. A teraz do brzegu. Mam działkę rolną ok 3 000 m2. Planuję za rok postawić na niej domek drewniany na zgłoszenie do 35 m2 . projekt domku będzie itd ale najpierw chciałem uzbroić działkę w media- i tu zaczynają się problemy. Jako nr 1 zdecydowałem załatwić sprawę prądu. Wchodzę na stronkę ENERGA i widzę: przed złożeniem wniosku należy dołączyć załączniki - dokumenty potwierdzające tytuł prawny i plan zabudowy lub szkic sytuacyjny. Akt własności mam więc zero problemu ale plan zabudowy.. Idę na gminę i tłumaczę a oni, że nie mają czegoś takiego, więc pytam czy może chodzi o plan zagospodarowania przestrzennego- też dla takiej działki nie ma. Dzwonię do Energi to powiedziano mi " no , że to taki jakby szkic o promieniu 300m " - 0 wiedzy, jakby zbywanie. i tu moje może banalne dla Was ale dla mnie (laika robiącego to pierwszy raz) gdzie załatwić takie coś skoro w gminie nawet nie wiedzą o co chodzi i powiedziano mi, że są w konflikcie z energą bo są niekompetentni, sami nie wiedzą o co chodzi itd i tyle mi pomogli. I drugie pytanie - wyczytałem, że nie da się teoretycznie "uzbroić pustej działki", zawsze trzeba przyłączać pod budowę itp. Skoro chce postawić domek mały całoroczny to wiadomo- na zgłoszenie do urzędu, i czy na podstawie czegoś takiego mi podłączą prąd ? Przepraszam za chaotyczny post ale tak jak mówiłem, dla mnie to całkiem obca dziedzina a chciałbym się z tym uporać więc proszę o porady, wyjaśnienia. Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 12.02.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Kupujesz mapę sytuacyjno-wysokościową (taką z granicami) najlepiej w skali 1:1000, swoją działkę obwodzisz (lub zakolorujesz) żółtym zakreślaczem fluorescensyjnym, na czerwono wrysowujesz projektowany obiekt i ewentualnie projektowane przyłącza. Może tylko energetyczne? Bo np. wode będziesz nosił wiaderkiem ze studni a za hajzel będzie służyc wynajęta ToiToi (konieczny dojazd aby wypompować, wąż ma chyba 5metrów). Czyli swoje skrystalizowane marzenia przelewasz na ten papier, z boku legenda co jak opisane( np. 1- domek drewniany, 2- studnia, 3- loalizacja ToiToi...), tytułujesz (co to i gdzie - według danych z wypisu: gmina, obręb, działka), podajesz skalę i orientację (północ, w typowej mapie jest do góry), na dole podpis i data wykonania. Oryginał sobie zostaw, kolorowe kopie dajesz w urzędach aby mieli sie nad czym pochylić.kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Detivas 13.02.2018 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 W jednej małej odpowiedzi dowiedziałem się więcej niż przez cały dzień ganiając po dziwnych urzędach i biorąc na klatę terminy których nie rozumiem... Dzięki wielkie, pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts