Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe w całym domu

wroniszcze

Recommended Posts

Witam.

Czy mogła bym prosić o opinie osób które maja ogrzewanie podłogowe w całym domu.

My planujemy panele podłogowe na pow. ok 70-80 %. Czy damy radę dogrzać dom, żeby komfort cieplny był przyjemny.

Czy w pokojach dzieci pow. ok 10m i 11m gdzie będzie to ogrzewanie podłogowe na panelach + meble które trochę tego ciepła pochłoną będzie przyjemnie ciepło?? Nie będziemy dogrzewać domu niczym innym, jedynie went. mech z reku.

Czy rezygnując z paneli na rzecz płytek będzie łatwiej uzyskać ciepły klimacik ??

Dom parterowy, 100 m2, będziemy się starać docieplić od podłogi dość mocno. Nad parterem będzie lany strop, docieplony styropianem, na ścianach zewn. mamy mieć 15 cm styropianu.

Co możecie doradzić żeby było łatwo i tanio dogrzać dom.

Na razie jesteśmy na etapie kopania fund. więc wiele rzeczy możemy jeszcze zmodyfikować.

Ja się bałem dać deske barlicką bo każdy mówił że zatrzymuje ciepło, ale od kiedy byłem w domu gdzie jest właśnie założona taka deska ale na odpowiednim podkładzie Ambition która kosztuj e ok 22zł za 1m2 to już nikogo nie słucham bo podłoga cieplutka i aż przyjemnie w domu. Moim zdaniem opinia iż deska barlicka się nie nadaje na podłogi jest opisana przez osoby które chcą mieć ładną podłoge ale poskąpiły na podkładzie i zakupiły taki za 7-8zł za 1m2

Gość Arturo72
Witam.

Czy mogła bym prosić o opinie osób które maja ogrzewanie podłogowe w całym domu.

My planujemy panele podłogowe na pow. ok 70-80 %. Czy damy radę dogrzać dom, żeby komfort cieplny był przyjemny.

Czy w pokojach dzieci pow. ok 10m i 11m gdzie będzie to ogrzewanie podłogowe na panelach + meble które trochę tego ciepła pochłoną będzie przyjemnie ciepło?? Nie będziemy dogrzewać domu niczym innym, jedynie went. mech z reku.

Czy rezygnując z paneli na rzecz płytek będzie łatwiej uzyskać ciepły klimacik ??

Dom parterowy, 100 m2, będziemy się starać docieplić od podłogi dość mocno. Nad parterem będzie lany strop, docieplony styropianem, na ścianach zewn. mamy mieć 15 cm styropianu.

Co możecie doradzić żeby było łatwo i tanio dogrzać dom.

Na razie jesteśmy na etapie kopania fund. więc wiele rzeczy możemy jeszcze zmodyfikować.

Oj,oj,reku to raczej domu nie zagrzejecie bo on służy tylko i wyłącznie do wentylacji :D

Oczywiście,że podlogowka po całości da radę rozprowadzić ciepło po całym domu,nawet jak będą tam panele. Ja mam 80% paneli.

Następna sprawa,to skoro jesteście jeszcze na etapie fundamentów to jest okazja pozbyć się kotłowni i komina ;)

Proponuję zwiększyć izolację na ścianach do 20cm,na stropie niech będzie 30cm,podłoga 15-20cm i będzie milutko,cieplutko i taniutko :)

Mam wszędzie panele oprócz łazienek i podłogówkę po całości. Wszystko jest ok, rachhunki niskie.

Co do deski berlinieckiej to poczytaj opinie ludzi, prawie nikt nie jest zadowolony z tego wynalazku.

I przemyślcie te pokoje 10metrowe, takie klitki sa kompletnie nieustawne i za małe nawet dla dziecka, które przecież wkrótce bedzie nastolatkiem. Kiedys czytałem wytyczne architektów i tam było wskazanie że najmniejsza sypialnia powinna mieć min 12-13m2. Mniejsze powierzchnie są kompletnie niepraktyczne jeśli chodzi o pokoje. Takie coś to w bloku z wielkiej płyty a nie w nowobudowanym domku. Jeśli możecie to jeszcze zmienić to pokombinujcie.

Oj,oj,reku to raczej domu nie zagrzejecie bo on służy tylko i wyłącznie do wentylacji :D

Oczywiście,że podlogowka po całości da radę rozprowadzić ciepło po całym domu,nawet jak będą tam panele. Ja mam 80% paneli.

Następna sprawa,to skoro jesteście jeszcze na etapie fundamentów to jest okazja pozbyć się kotłowni i komina ;)

Proponuję zwiększyć izolację na ścianach do 20cm,na stropie niech będzie 30cm,podłoga 15-20cm i będzie milutko,cieplutko i taniutko :)

wiem że reku nie zagrzeje, ale może trochę ciepła ponownie wykorzystam.

Kominów nie ma, została tylko pralnio- kotłownia - spiżarka.

Też Nam się wydaje że 15 cm na ścianach może być mało i damy chyba 20 cm. Jak będziemy strop ocieplać to jeszcze kwestia do ustalenia.

Dziękuje za informacje.

Pozostają więc panele z dobrym podkładem.

Do płytek na podłogach w pokojach i salonie ciężko Nam się przekonać.

A powiedz jaki chcesz dawać styropian na ściany zew. bo jeśli chcesz dać grafit to moim zdaniem 15 wystarczy przy 20cm robią sie już wnęki przy oknach nie małe i mniej światła wpada do środka. Na poddasze dawać aż 30cm styropianu to koszty że hej 20 też bym powiedział wystarczy jak nic nie najtańszego i nie podłogowego jeśli tam nikt lub żadko będzie chodził, bo zawsze możesz położyć pare desek do chodzenia.

Pokoje dla dzieci to fakt 10m2 troszki maławe alę jeśli ktoś jest przyzwyczajonych do starych blokowych pokoi to spokojnie da rade, gorzej jak by to było na poddaszu bo tam już dochodzą skosy.

Przeraża mnie ilość szczegółów nad którymi trzeba pomyśleć.

Rok przygotowywaliśmy się do budowy, myśleliśmy że mamy dogadany każdy szczegół budowy, a im dalej w las tym więcej drzew.

W życiu by mi nie przyszło do głowy żeby pomyśleć

"... przy 20cm robią się już wnęki przy oknach nie małe i mniej światła wpada do środka."

Wiem że pokoje dla dzieci są małe 10.40m2 i 11,40m2, ale był to kompromis między możliwościami finansowymi a komfortem.

W tym momencie mieszkamy w domu 110m2 w 7 osób, więc pojęcie komfortu jest nam obce :)

Gość Arturo72
A powiedz jaki chcesz dawać styropian na ściany zew. bo jeśli chcesz dać grafit to moim zdaniem 15 wystarczy przy 20cm robią sie już wnęki przy oknach nie małe i mniej światła wpada do środka. Na poddasze dawać aż 30cm styropianu to koszty że hej 20 też bym powiedział wystarczy jak nic nie najtańszego i nie podłogowego jeśli tam nikt lub żadko będzie chodził, bo zawsze możesz położyć pare desek do chodzenia.

.

Słuchaj jaki knif z oknami i nie dziękuj bo masz już wybudowany dom ;)

Okna wysuwasz na listwie progowej max na koniec sciany i z automatu ramę okna masz wysunieta 3cm w warstwę ocieplenia i przy 20cm styro masz 17cm wneke :)

Izolacja na ścianę tylko z grafitu i 20cm jest optymalne,strop 30cm jest ok czyli dobra izolacja to niskie rachunki za ogrzewanie.

Tak mam i rachunki za ogrzewanie to za sezon grzewczy ok.500zl,fakt,że z COP ale gdybym grzal prądem placilbym za ogrzewanie 1500zl dzięki właśnie dobrej izolacji.

No mam zrobione bardzo podobnie tylko ze ja mam na ciepłych parapetach i wysunięte tylko maks 1cm, ja daje grafit 0,31 15cm, bo z tego co patrzyłem na parametry miedzy 15 a 20 już nie ma tak znaczącej różnicy , a miedzy 20 a 25 juz sytuacja jest znikoma by inwestować tyle kasy.

500zł na sezon powiadasz ogrzewanie to juz powinieneś dostać moim zdaniem Nobla.

Gość Arturo72

500zł na sezon powiadasz ogrzewanie to juz powinieneś dostać moim zdaniem Nobla.

A tam,magia :D

Oczywiście to samo ogrzewanie od września do kwietnia,z cwu ok.1000zl rocznie.

A magia to COP>1 ;) A przede wszystkim niskie zapotrzebowanie domu na energię.

Nwysunięte tylko maks 1cm

Wysunięcie jest dobre energetycznie tylko dla samorobów-pedantów. Takie wycinanki w styropianie to żmudna i czasochłonna praca.

To trzeba potem precyzyjnie obrobić i nie ma co liczyć, żeby ekipa to zrobiła dobrze - a jak zrobione nieprecyzyjnie, to więcej ciepła tedy ucieknie, niż przy oknie zlicowanym z murem i wyjechaniem te 2-3cm na ramę ze styropianem.

Ja będę miał podłogówkę obliczoną pod deskę warstwową lub jakiś parkiet przemysłowy (ogólnie pod okładzinę drewnianą), Czy potem mogę zmienić wykończenie na płytki? Czy moc grzejnika nie będzie wtedy za duża i samym przepływem da się ją wystarczająco zmniejszyć? Edytowane przez kemot_p

Gość Arturo72
Ja będę miał podłogówkę obliczoną pod deskę warstwową lub jakiś parkiet przemysłowy (ogólnie pod okładzinę drewnianą), Czy potem mogę zmienić wykończenie na płytki? Czy moc grzejnika nie będzie wtedy za duża i samym przepływem da się ją wystarczająco zmniejszyć?

Przepływem to ogarniesz spokojnie.

Przeraża mnie ilość szczegółów nad którymi trzeba pomyśleć.

Rok przygotowywaliśmy się do budowy, myśleliśmy że mamy dogadany każdy szczegół budowy, a im dalej w las tym więcej drzew.

W życiu by mi nie przyszło do głowy żeby pomyśleć

"... przy 20cm robią się już wnęki przy oknach nie małe i mniej światła wpada do środka."

Wiem że pokoje dla dzieci są małe 10.40m2 i 11,40m2, ale był to kompromis między możliwościami finansowymi a komfortem.

W tym momencie mieszkamy w domu 110m2 w 7 osób, więc pojęcie komfortu jest nam obce :)

Wnęki będą przy stosunkowo małych oknach. Ja mam tak duże przeszklenia, że choć bym dał 30 cm styro to i tak będzie widno w domu.