Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

olalez

Recommended Posts

Witam, bardzo proszę o pomoc w temacie remontu domu z roku 78. Zależy mi bardzo na radach i wskazówkach a przede wszystkim zastanawiam się jaki będzie koszt tego przedsięwzięcia. Jeżeli ktoś mógłby w tym temacie pomoc bardzo proszę o reakcje. Przyznam szczerzeze nie orientuje się wcale a wcale i nawet nie wiem gdzie zacząć. Czy należy sprawdzić najpierw stany techniczny budynku, konstrukcje i wytrzymałość nośna? Gdzie się po to udać? Dom bedzie zamieszkały przez 6 osobowa rodzine która zajmuje parter i nie może się doczekać dodatkowych pomieszczeń i przestrzeni do życia .....

Pozdrawiam.

Będzie rozbudowa/przebudowa/adaptacja poddasza?

W takim razie architekt-inwentaryzacja-projekt-pozwolenie na budowę-kierownik budowy+ekipa

Jeśli tylko remont do kierownik budowy czy inny ogarnięty majster, który przejrzy izolacje,stan stropów, ścian, instalacji.

. Nie będzie rozbudowy. Będzie adaptacja poddasza : ścianki działowe, wylewka, ocieplanie dachu. Na pewno należy podciągnąć centralne na strych oraz instalacje wodnokanizacyjne - łazienka. Poza tym na pietrze zrywanie podłóg, wylewki, układanie podłóg, zbijanie tynków (odparzone), wymiana grzejników i dodanie kilku. Nowe ścianki działowe. Czy te prace wymagają pozwolenia?

Zastanawia mnie bardzo koszt całego remontu. Czy ktos może z podobnego remontu i własnego doświadczenia mniej więcej napisać jaka kwota wchodzi w rachubę? Z góry dziekuję.

nie da się określić bez przedmiaru robót. Tym bardziej, że nie podałaś nawet powierzchni.

tu masz wykazane co wymaga pozwolenia, co zgody a co idzie bez papierów:

http://mib.gov.pl/2-proces_budowlany.htm

Piętro 100m2, strych ...hmmm... mniej o skosy. Okna dachowe sa. Nie wymieniam stolarki okiennej. Na pewno hydraulika, wymiana grzejników, podłogi zadzieranie (na pietrze), wylewki, Wygłuszanie. Zbijanie tynków, tynkowanie. Wykończeniowa. Stawianie nowych ścianek. Strych hydraulika, elektryka, wylewki, ocieplanie dachu, ścianki. Dodatkowo do remontu dwie łazienki i Kuchnia.

Łazienka to min. 10 tyś

Chyba, że to mają być najtańsze płytki i armatura.

No, nie najtańsze i nie najdroższe. Średnia ale (hmmmm) solidna półka. Łazienki są małe. Jedna około 6m2. Druga na poddaszu do zrobienia mam nadzieje ze wyjdzie większa. Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie

6 m2 - policz płytki, robociznę majstra, fugi, klej, armaturę, sanitariaty.

10 tyś to będzie tak z dolnej półki.

OMG zupełnie nie orientuje się w cenach .... 10 tys to dolna półka? Szok. Jakaś nie dzisiejsza jestem. Ostatnio łazienkę robiłam 13 lat temu. Wtedy płytki tańsze z tych najdroższych ... do tej pory mi się podoba ta łazienka. A teraz nie chce lecieć po taniości zwłaszcza ze to już ma być ta wymarzona living space ;) czyli 150 liczyć na luźno ... o ile niespodzianek po drodze nie będzie