baksik28 13.02.2018 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Dzień dobry.Jestem kompletnym laikiem w tych sprawach a chcemy wybudować dom energooszedny i tu mam parę pytań od czego zacząć. Projekty domów na stronach internetowych przeważnie nie oferują nam zawartego projektu ogrzewania czy cwu I w takim przypadku jakie jest postępowanie? Czyli:Kupuje projekt na stronie internetowej a później idę z tym projektem do kolejnego projektanta żeby mi zaprojektował instalacje ogrzewania podłogowego z cwu i z pompą ciepła np. powietrze - woda? I ten projektant dobiera mi rodzaje tych pomp? I on także usuwa mi z projektu komin i kominek? Czy również on wylicza wszystko co do działki? Mógłby mi ktoś wszystko wytłumaczyć krok po kroku? Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.02.2018 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Projekty domów na stronach internetowych przeważnie nie oferują nam zawartego projektu ogrzewania czy cwu I w takim przypadku jakie jest postępowanie? Rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego twierdzi, że instalacje wchodzą w skład projektu. Pewnie, że gotowce wymagają adaptacji, ale zazwyczaj zawierają wszystko, co nie zależy od warunków lokalnych (np. zagospodarowanie działki). Jak kupiłeś gotowca bez - to projekt musi zrobić Twój architekt adaptujący projekt (często rękami podwykonawcy) bo bez tego nie dostaniesz PnB. Ale to bez sensu, bo sprzedawca gotowca to zrobiłby raz, a nie każdy inwestor osobno. Ja w gotowcu miałem i CO, i CWU, i rekuperację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts