Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe wybór sterowania

przebudowniczy

Recommended Posts

Witam

Kocioł gazowy kondensacyjny, planuję zakup: Viessmann Vitodens 200-W 13kW jednofunkcyjny do tego zbiornik 150 lub 200L c.w.u.

W projekcie podłogówki mam dane w kotłowni:

20,7 kPa

5,4 kW

657,6 kg/h

Dom parterowy całość ogrzewanie podłogowe, dwa rozdzielacze (7 obwodów i 8obwodów).

Foto jednego rozdzielacza:

https://ibin.co/3ra8GBcLClRH.jpg

Cyrkulacja ciepłej wody.

W planie sprzęgło łączące dwa rozdzielacze.

Powierzchnia domu ogrzewana ~160m2.

Ilość osób: 4.

Termostaty pokojowe planuję kablowe, wyprowadzone przewody do skrzynek.

Moc pieca 13kW będzie wystarczająca?

Potrzebuję pomocy, czym wysterować ogrzewanie podłogowe?

Chciałbym wykorzystać do tego Salusa tylko nie wiem jak sobie poradzi z tym piecem.

Jakieś porady i sugestie mile widziane ;]

Zgodnie z sugestiami przeszukałem forum i nic konkretnego.

Odnośnie Salusa i Viessmann Vitodens 200-W nic wnoszącego w temat.

Znajomy mi mówi zastanów się*za Viessmanna możesz kupić dwa Termety... Hmm

Co prawda nie mam ogrzewania gazowego ale miałem styczność zawodową z kilkoma piecami gazowymi czy też z podgrzewaczami przepływowymi i potwierdzam co mówią ci znajomi, to tylko ładny obrazek z dobrą reklamą za duże pieniądze. A z serwisem to jest różnie, bo mnie w kospelu padł układ sterowania (moja wina) i jeden z autoryzowanych serwisantów do dziś od listopada nie przyjechał a za to drugi po zgłoszeniu w południe był następnego dnia po południu i jeszcze przeprosił że tak długo musiałem czekać. Serwis to tylko ludzie.

Dzisiaj rozmawiałem z infolinią tech. Viessmann i w moim przypadku odpada.

Chciałbym zrobić sterowanie na Salusie i mieć regulatory temp. w pomieszczeniach.

Listwa sterująca wysyła sygnał do kotła on/off palnik, kocioł reaguje zgodnie, ale jak jest na off nie grzeje cwu zasobnika, trzeba by symulować*zew. temp dużo dodatnią aby poszło tylko grzanie cwu...

Odnośnie Termeta powiedzieli mi, że piec będzie chodził nonstop - palnik. I w rezultacie może dojść do przegrzania, obieg na samym sprzęgle.

Teraz celuję*na: Vaillant VC 146/5-5 ecoTEC plus

Z infolinii: Salus będzie chodził bez problemu, komunikacja palnik on/off i cwu jeżeli ma dogrzać działa niezależnie czy palnik dostał on/off z listwy sterującej.

Dla domu parterowego i 100% podłogówki podłączonej z kotłem za pomocą sprzęgła Vaillant 14kW będzie OK. Celował bym tu także w Viessmana 19kW który ma moc minimalną na poziomie 1,9kW który sprawdzi się ze zbiornikami 150 - 200l.

Jeśli koniecznie SALUS i sterowanie w każdym pokoju a instalacja jak widzę jest już położona to można nie podłączać kotła do tego Salusa, i pozwolić aby sama automatyka kotła utrzymywała w miarę stałą temperaturę zasilania na poziomie ok 50*C.

Ze względu na sprzęgło i całkowicie niezależnie sterowane pętle podłogówki dobrze by było aby kocioł był wyposażony w pompę elektroniczną która automatycznie dopasuje swoją prędkość do ilości pętli.

Ze względu na dodatkowy czujnik temperatury powrotu Vaillant sprawdzi się tu znakomicie.

Oczywiście ze Vaillant lub Viessman cenowo wychodzą na półtorej Termeta lub Aristona.

Salus lub kocioł powinien także powodować załączanie pomp obiegowych obu rozdzielaczy.

Druga sprawa to obwód cwu jest całkowicie oddzielnym nie mającym związku z przekaźnikiem sterującym ON/OFF dla obwodu co więc prawdopodobnie nie zrozumieliście się z infolinią.

Charakterystyka domu jest taka że gdy ogrzewanie załączy się 0,5 godziny później ze względu na kąpiel i zapotrzebowanie na cwu to temperatura w pomieszczeniach nie spadnie gwałtownie i będzie utrzymywała się na takim samym poziomie lub ewentualnie spadnie o 0,5*C które będzie zupełnie nie odczuwalne dla człowieka.

Dlatego jeśli dla prawidłowego działania CWU miało by znaczenie zworka ON/OFF dla obwodu CO to po wyczerpaniu zbiornika brak by było ciepłej wody.

Myślę że to dość logicznie wytłumaczyłem, dlatego obwód cwu z powodu czasu i zapotrzebowania na wodę jest dla kotła pewnym priorytetem więc działa to niezależnie, automatycznie przełączając się z obwodu CO lub załączając samoczynnie po wykryciu spadku temperatury w zasobniku.

Edytowane przez Mareks77

Witam,

Potrzebuje Waszej pomocy a raczej dobrej rady popartej Waszym doświadczeniem.

Jestem na etapie projektowania ogrzewania podłogowego. Dom 140 m2 (parter plus poddasze użytkowe), w całym domu ogrzewanie podłogowe plus 3 grzejniki (2 recznikowce w lazienkach i 1 grzejnik w garażu dla złamania temperatury), podłogówka podłączona do 2 rodzielaczy; osobno dół i osobno góra.

I tu zaczyna sie mój problem, śledziłem i czytałem to forum i starałem sie jakoś ugruntować swoją wiedzę na ten temat ale dalej mam wiecej pytań i wątpliwości.

Dom bedę ogrzewał piecem gazowym kondensacyjnym jednofunkcyjnym plus zasobnik 150 litrów. Do pieca w zestawie jest dołączony regulator pogodowy (marki nie piszę aby nie robić reklamy i nikogo tym nie denerwować).

Mój instalator od ogrzewania chce przy piecu podłączyć sprzęgło hydrauliczne a od niego podłączyć 2 pętle podłogówki (przy rodzielaczach bedą oczywiscie jeszcze pompy obiegowe). Z moich obserwacji na forum to głównie piszecie coś o zaworach 3 i 4 drogowych a u mnie instalator ich nie przewiduje. Twierdzi że jak zastosuje sprzegło hydrauliczne to zawory te są zbedne i dodatkowo nie musze sie martwić o cisnienie na układzie bo jest ono regulowane przy pomocy tego sprzęgła. Mam pytanie - czy zaufać instalatorowi czy poprosić go o instalowanie zaworó 3 drogowych.

Drugie moje pytanie odnosi sie do sterowania ogrzewaniem podłogowym.

Moje preferencje są nastepujące - jak odpale podłogówke w listopadzie tak wyłącze ją w marcu. Czy potrzebuje jakiegoś drogiego i wymyslnego systemu zarzadzania ogrzewaniem podłogowym. Tak na prawde nie potrzebuje wiedziec dokladnie ile w danym momencie jest stopni C w danym pokoju, skoro podloga ma dzialac jako jeden wielki grzejnik to wystarczy ze zadam odpowiednia temperaturę wody w rurach a ona odda ją do podłogi( oczywiscie minus pare stopni).

Proszę o porade taką abym wiedział raz na zawsze o co w tym wszystkim chodzi

Bardzo dziekuje za pomoc

Witam,

Potrzebuje Waszej pomocy a raczej dobrej rady popartej Waszym doświadczeniem.

Jestem na etapie projektowania ogrzewania podłogowego. Dom 140 m2 (parter plus poddasze użytkowe), w całym domu ogrzewanie podłogowe plus 3 grzejniki (2 recznikowce w lazienkach i 1 grzejnik w garażu dla złamania temperatury), podłogówka podłączona do 2 rodzielaczy; osobno dół i osobno góra.

Twój instalator ma rację a sprzęgło z dwoma pompami które będą zasilały oba rozdzielacze podłogówki na parterze i poddaszu zapewnią stabilną pracę układu.

Problemem w tym przypadku są grzejniki i brak mieszaczy podłogówki, gdyż w takim przypadku grzejniki będą zasilane czynnikiem o niskiej temperaturze co może spowodować mierne efekty suszenia ręczników.

Odnośnie do systemu sterowania to ze względu na koncepcję instalacj oraz jej typ potrzebny jest jeden regulator pogodowy od producenta kotła oraz opomiarowanie temperatury zewnętrznej.

Ze względu na dość długi czas reakcji ogrzewania podłogowego regulator pogodowy zapewni natychmiastową reakcję na wszelkie zmiany temperatur na zewnątrz budynku i stałą temperaturę we wszystkich pomieszczeniach.

Ewentualne różnice temperaturowe wynikające z rodzaju pomieszczeń zostaną skompensowane poprzez ustawianie przepływu na rotametrach rozdzielaczy

Radzę umieszczenie go na parterze np. w salonie w miejscu niezależnym od czynników zewnętrznych ( słońca itp. ) .

Dziękuję Panu Mareks77 za odpowiedz.

Mam pytanie odnosnie tych kaloryferow - czy mozna w takim razie miec w jedenj instalacji i sprzegło hydrauliczne i zawory 3 drogowe ? Bo jesli chodzi o garaż to tam nie zalezy mi na temperaturze, chce tylko zeby coś tam jednak grzało. Jesli chodzi o łazienki to faktycznie ma Pan racje i dobrze gdyby były ciepłe i spełniały swoją funkcję "suszenia reczników"

Przepraszam ze zadaje takie pytania-byc może trywialne, ale nauczony już doświadczeniem w kontaktach z inych instalatorami wole posiadać samemu wiedzę na temat co mi jest potrzebne i co sie sprawdza w praktyce a czego nie potrzebuję bo dla instalatora to wszystko jedno bo i tak dobrze na tym zarobią. A jak wcisną coś niepotrzebnego i kosztownego to zarobią dodatkowo.

Wiem ze do pieca ktory chce kupic jest dodawany (w pakiecie albo jako dodatkowy element) dosc dobry regulator pogodowy ktory ludzie na forum sobie bardzo chwala (nie rozumialem tylko do konca jaka jest jego funkcja i jak działa).

aha, jesli zdecydowalbym sie na te zawory 3 lub 4 drogowe czy jest sens w takim razie instalować sprzeglo bo instalując zawory bede musial zamontowac odpowietrzenie instalacji czyli sprzeglo bedzie zbedne.

Bo ja rozumiem to tak:

goraca woda wychodzi z pieca i leci rurami ogrzewajac podloge i wraca do pieca juz chlodniejsza i tak w kółko. Wazne jest aby ta woda na powrocie byla na tyle niska zeby nie zniszczyć kotła gazowego i na tyle niska na obwodzie aby nie zniszczyła rur od podłogowki. Zatem potrzebuje uzycia takich elementow ktore beda mi mieszaly wode goraco z zimna tworzac odpowiednia dla instalacji podlogowej. Po drugie, ze wzgledu na roznice w wielkosciach petli (wiekszosc bedzie po okolo 80 mb ale np w przedpokoju wyszlo niecale 50 mb a w kuchni okolo 40 mb) bede potrzebowal uzyc w instalacji takich instrumentow aby opor wody stawiany na poszczegolnych petlach nie zaklucal sprawnego funlcjonowania stad pompa przy rozdzielaczu oraz odpowietrzniki.

sprzęgło nie jest zależne w tym wypadku od zaworów trójdrogowych. One służą tylko do obniżenia temperatury wody w obiegach podłogówki gdyż powodują zmieszanie gorącego czynnika pochodzącego z kotła z tym chłodniejszym pochodzącym z powrotów pętli podłogówki.

W takim pzrypadku musimy na obu rozdzielaczach zamontować zawory trójdrogowe oraz pompy które spowodują zasilanie pętli podłogówki.

Pompy są umieszczone za zaworem i powodują wysysanie wody z obu źródeł czyli zasilania i powrotu.

Temperatura na wyjściu jest w tym przypadku zależna od stosunku zmieszania.

Jeśli więc będziemy mieli w instalacji zawory trójdrogowe obniżające temperaturę do dopuszczalnych w instalacji podłogowej z kotła może wychodzić bardziej gorąca woda i wtedy posłuży ona do zasilania kaloryferów które będą zasilane bezpośrednio bez zmieszania.

Odnośnie sprzęgła to przy 140m2 można spokojnie z niego zrezygnować ale instalator ma utrudnione zadanie gdyż może w tym przypadku zaistnieć sytuacja iż parter i jego rozdzielacz będzie podbierał część wody idącej na poddasze.

Tak ogólnie to po prostu taki układ jest trudniejszy do wyregulowania bo jest zależny od odpowiedniego ustawienia rotametrów i pomp.

Tym bardziej że jak zaznaczasz masz dość duże rozbieżności w długości poszczególnych pętli.

Myślę że możesz zaproponować instalatorowi taką wersję nie upierając się przy niej i nie biorąc odpowiedzialności bo po prostu możesz się nie znać.

On wypowie się na ten temat i jeśli ogarnie ten temat swoją wiedzą i doświadczeniem to będzie to najlepsze co może zrobić.

Jeśli będzie się upierał przy sprzągle razem z układem mieszającym ( zawory trójdrogowe i pompy ) to sądzę że obawia się właśnie regulacji.

Edytowane przez Mareks77

Bardzo Panu dziekuję za pomoc, wreszcie wiem już o co chodzi z tym, tzn usytematyzowałem sobie wiedze na ten temat.

Pompy dokupilem sobie osobno bo nie chcialem tych montowanych przy rozdzielaczu. Maja jakoś funkcje autoadapt i same mają sobie regulować i dobierac parametry. Natomist regulacja rotometrow nie powinna mi zajac jakos bardzo duzo czasu.

Zrobie tak jak Pan mi zasugerowal. Wybiore wariant z tym sprzeglem hydraulicznym i z 2 zaworami 3drogowimy przy rozdzielaczach i albo poprosze instalatora zeby te 3 grzejniki puscil osobno prosto z pieca albo (tak jak Pan zaznaczył) grzejniki beda podpiete bezposrednio do rozdzielaczy i zasilane nizsza temperatura.

Jeszcze raz dziekuje za pomoc i rady, tak jak Pan widzi, niewatpliwie sprzeglo to fajna sprawa ale przede wszystkim nie dla mnie jako inwestora a bardziej dla instalatora. Ale coż,...

Grzejniki ma puścić za sprzęgłem a nie bezpośrednio z kotła.

Dodatkową komplikacją w takim układzie jest fakt użycia trzeciej dodatkowej pompy dla obiegu kaloryferów i innej możliwości nie ma.

Istnieje jeszcze opcja zastosowania specjalnego rozdzielacza dwutemperaturowego do którego podłączymy zarówno podłogówkę jak i kaloryfery.

Moim zdaniem tak aby nie pakować Cię w koszta z uwagi na fakt iż te 140m2 to całkiem niewiele niech instalator zrezygnuje ze sprzęgła i dwóch mieszaczy a zastosuje jeden mieszacz czyli zawór trójdrogowy razem z dobrą pompą który będzie mieścił się w samej kotłowni.

Zawór trójdrogowy możesz wtedy wyposażyć w siłownik tak aby kocioł sam automatycznie ustalał temperaturę dla podłogówki.

Za takim mieszaczem będą podłączone dwa rozdzielacze do podłogówek, a kaloryfery puścisz bezpośrednio z kotła.

G..................... niech instalator zrezygnuje ze sprzęgła i dwóch mieszaczy a zastosuje jeden mieszacz czyli zawór trójdrogowy razem z dobrą pompą który będzie mieścił się w samej kotłowni.

Zawór trójdrogowy możesz wtedy wyposażyć w siłownik tak aby kocioł sam automatycznie ustalał temperaturę dla podłogówki.

Za takim mieszaczem będą podłączone dwa rozdzielacze do podłogówek, a kaloryfery puścisz bezpośrednio z kotła.

Najlepsze i najtańsze rozwiązanie jakie może być. Żadne silusy, salusy czy inne sralusy .

Bardzo dziekuję Panu za odpowiedz.

Nawet nie zdawalem sobie sprawy ze instalacja co.cwu sprawi mi tyle problemów i ze wybor wlasciwego rozwiazania bedzie dosc skomplikowany. Poczatkowo myslalem że sprawa co,cwu wyglada tak że jak kupie dobry nowoczesny piec (vaillant ecoTec plus VC 206/5-5 ) i do tego zasobnik (vih r150/6M) to automatyka w tym piecu bedzie tak dostosowana że np ja ustawie sobie temperature 40 st na zasobnik i na ogrzewanie i piec bedzie tylko taka temperature wody podawał. Jeśli w zasobniku ta temperatura spadnie, to bedzie w nim jakas sonda ktora poinformuje kocioł ze temp spadła i "dobije"do tych zadanych 40 st. Nawet do głoby by mi nie przyszlo ze wyglada to zgoła inaczej i że potrzebuję automatykę do regulacji temp na obwodach cieplnych.

Po sumiennym przeczytaniu tematów na forum widzę że sporo ludzi ma podobne problemy co ja tylko (to juz moim zdaniem) wynikają one bardziej z niskiej wiedzy na temat ciepłownictwa oraz z braku "pomocy" ze strony instalatorów ktorzy uwazaja sie za najmądrzejszych a jak coś jest nie tak to przecież inwestor i tak zapłaci( albo inaczej mowiąc przepłaci) i niech sie on martwi.

Jutro jestem umowiony z instalatorem i przekaże mu swoje przemyslenia na temat jak chce zeby funkcjonowala moja kotłownia itp.

Ważne dla mnie jest aby po wykonaniu kotłowni i podczas użytkowania było jak najmniej mojej ingerencji, jak najmniej krecenia zaworami w prawo i lewo bo po prostu nie znam sie na tym. Rozumie że potrzebuję przy rozdzielaczach pompe dlatego wybrałem taką która sama poprzez autoadapt bedzie dobierała sobie moc (Grundfos alpha 2 ). Wiem ze potrzebuję zaworów mieszajacych aby temperatura wody ktora jest wysyłana z pieca była dostosowana do ogrzewania podłogowego. Taj jak Pan zauważył dobrym rozwiazaniem dla mnie jest dokupienie to tych zaworów 3D siłowników, ktore beda dostawały informacje o temperaturze wody w instalacji i beda samemu zwiekszaly badz zmiejszaly mieszanie wody cieplej z zimną.

W sumie to postanowiłem grzejniki łazienkowe podpiąć pod rozdzielacze razem z podłogówka natomiast w garażu na jednej scianie puscic ogrzewanie scienne (takie jak w podłogówce tylko po scianie-nie wiem jak to sie fachowo nazywa).

Zapytam instalatora co z tym sprzedgem i niech mi opowie jaka funkcje bedzie on sprawował w moim ukladzie bo tak na prawde dodatkowy wydatek 1200 zł na sprzegło wcale mnie nie cieszy :-)