Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, chciałbym prosić o pomoc w wyborze rozwiązania instalacji wideofonu, oraz w wyborze modelu.

Nie gra dla mnie roli czy będzie przewodowy czy bezprzewodowy gdyż zarówno kabel, jak i zasięg WiFi przy furtce jest.

Co gra rolę: opcja otwierania bramy wjazdowej z panelu wideofonu, i ewentualnie też furtki z pilota (centralka od bramy pozwala na wysterowanie sygnału na dodatkowe wyjścia) . Czego nie mam obmyślanego: panel przy furtce, jak rozwiązać wchodzenie z zewnątrz gdy nikogo niema w domu?

osobiście najchętniej widział bym chyba panel z szyfratorem, lub czytnik rfid (w tym przypadku zastanawiam się czy wideofon z rfid, czy czujnik osobno).

• 4 weeks później...

Nie gra dla mnie roli czy będzie przewodowy czy bezprzewodowy gdyż zarówno kabel, jak i zasięg WiFi przy furtce jest.

bezprzewodowy to będzie dobry ale czajnik a nie wideodomofon ;p

Co gra rolę: opcja otwierania bramy wjazdowej z panelu wideofonu,

każdy z dodatkowym przyciskiem w panelu

i ewentualnie też furtki z pilota (centralka od bramy pozwala na wysterowanie sygnału na dodatkowe wyjścia) . Czego nie mam obmyślanego: panel przy furtce, jak rozwiązać wchodzenie z zewnątrz gdy nikogo niema w domu?

sam sobie odpowiedziałeś: pilotem....

osobiście najchętniej widział bym chyba panel z szyfratorem, lub czytnik rfid (w tym przypadku zastanawiam się czy wideofon z rfid, czy czujnik osobno).

klawiatura pomoże jeśli chcesz wpuszczać obcych (kurier, listonosz), karty średnio się sprawdzają w domkach - przynajmniej ja mam takie doswiadczenia (nie wiem jak u innych)

jezeli i tak masz w zamysle uzywać pilota to temat załatwiony

wideodomofon z panelem z dodatkowym przyciskiem (do otw. bramy), radiolinia 2 kanałowa np ELMES - do otwierania bramy i rygla, odpowiednio zrobione okablowanie i smiga

sprzęt commax albo urmet....

:)

• 4 weeks później...

Proponuje V 500 Somfy z 7 '' ekranem dotykowym. Rejestruje osoby przychodzące do nas podczas naszej nieobecności (np. listonosz). Umożliwia otwieranie furtki, bramy przesuwnej, bramy dwuskrzydłowej, podnoszenie rolet. Bardzo dobra widoczność w nocy.

Zobacz rysunek

:spam:

Edytowane przez Greengaz

Wideofon super sprawa, bo widzisz, kto się czai za furtką ;) Natomiast możesz też wszystko otwierać aplikacją, jak masz zainstalowaną odpowiednią centralę alarmową- podpinasz pod nią bramę, furtkę, czy co tam chcesz i jak np. teściowa przyjedzie, a Ciebie nie ma jeszcze w domu, to jej wszystko otwierasz i np. wpuszczasz do domu bramą garażową. :p