Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z naturalnych tynków ja tam myślałam o tynkach gipsowych... ;)

Rozmawiałam z producentem tynków i mówił, że najzdrowsze są gliniane, potem wapienne, potem wapienno-cementowe, potem cementowo-wapienne, potem cementowe, potem gipsowe. Glina nie nadaje się za bardzo do łazienek i kuchni, ale tam położę wapienne lub wapienno-cementowe. Gips może i naturalny ale glina ma lepsze właściwości jak dla nas.

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Kilka tygodni temu dzwoniłam do gazowni i powiedziano mi, że nie powinno być problemu z pociągnięciem gazu do mnie. Gdy jednak zaszłam do gazowni złożyć wniosek o warunki przyłączenia to panowie brutalnie wyprowadzili mnie z błędu. Do pokonania jest co najmniej 150m więc nie pociągną gazu na taką odległość. No i na czym ja będę gotować?

• 2 weeks później...

Wniosek o warunki złożony w gazowni. Pan powiedział, że nawet gdybyśmy współfinansowali budowę przyłącza to i tak nie ma szans na to, że gazownia się zgodzi. Poczekamy, zobaczymy.

W piątek mieliśmy robione odwierty geologiczne pod dom i oczyszczalnię. Dziś za 700zł pan dał nam kartkę z info, że mamy sam piach i zero wody gruntowej do głębokości 4m. Jest więc szansa na grawitacyjną oczyszczalnię korzeniową.

Jutro rano wytyczanie domu na gruncie. Dowiemy się czy majster ruszy z budową wtedy kiedy chcemy czyli jak najszybciej.

Czy jesteś przekonana, że jedzenie gotowane na indukcji ma inny smak niż to z gazu? Czy jest jakiś inny powód niechęci do indukcji? ;)

Hahaha :-D Nie mam pojęcia czy smak jedzenia z indukcji i gazu jest inny:-D Jak tak pomyśleć to chyba nie jadłam jeszcze jedzenia z indukcji. Nie o to chodzi. Ja nie chcę mieć niepotrzebnego pola elektromagnetycznego w domu. Jeżeli nie podciągną nam gazu to być może zakopiemy zbiornik na gaz i z niego będziemy korzystać aż dorobimy się sąsiadów.

Dom na gruncie już jest wytyczony. Jakiś taki malutki... Jak go urządzałam w SketchUp to wydawał się większy. Jutro chyba pojadę pomierzyć te punkty bo nie wytrzymam :-D

Jesienią posadziliśmy dwa młode drzewka owocowe na działce. Działka bez ogrodzenia. I wiosną tylko jedno puściło listki. Drugie martwe. Patrzymy, a te drugie jakoś tak się skurczyło. A potem doszliśmy do wniosku, że dzikie zwierzę obgryzło nam czubek tego młodego drzewka. Ludzie mówią, że łoś chodzi po okolicy i te drzewko jakoś tak wysoko obgryzione. Może rzeczywiście lokalny łoś nam się do drzewka dobrał :o

Na profilu zmieniłam już status z "przygotowuję się do budowy" na "właśnie buduję" :-D Mała rzecz, a cieszy:-D

Edytowane przez Husteczka

Witam, ja też jestem z Białegostoku ;)

Budowę zaczynamy na wiosnę 2019 w Klepaczach

Jestem na etapie dopieszczania projektu (ale to brzmi ;) i szukania geodety oraz człowieka który zrobi nam badania geotechniczne , jak ktoś ma namiary to chętnie skorzystam

Edytowane przez iw6k

Witam, ja też jestem z Białegostoku ;)

Budowę zaczynamy na wiosnę 2019 w Klepaczach

Jestem na etapie dopieszczania projektu (ale to brzmi ;) i szukania geodety oraz człowieka który zrobi nam badania geotechniczne , jak ktoś ma namiary to chętnie skorzystam

Witamy kolejnego bocianka :-)

Odwierty geologiczne robiła nam firma Aquapomp. Wiem, że robią też studnie, ale do studni braliśmy ludzi z Wysokiego Mazowieckiego z polecenia.

To przynajmniej zaoszczędzisz na instalacji elektrycznej, która również takie pole chyba wytwarza.

No właśnie tej elektryki trochę będzie, bo wiadomo że teraz ludzie to wygodnie lubią żyć i mieć dziesiątki włączników pod ręką i ja pewnie podobnie:-) Trochę nas będzie od tego pola chronić tynk gliniany ale wiadomo, że od tego się nie ucieknie.

Dziś koparka wykopała nam dół pod fundamenty i piwnicę. Fajnie to wygląda jak już zaczęło się dziać:-D

Wczoraj było zbrojenie i czekanie na beton, który nie dojechał. Dziś rano dojechał i mamy zalane ławy:-) Ślubny włożył chleb św. Agaty w każdy narożnik i teraz czekamy na bloczki betonowe do budowy ścian piwnicy. Kupiliśmy też agregat prądotwórczy bo nie będziemy ciągnąć budowlanego od PGE. Majster mówi, że może agregat zabierać swoim vanem codziennie z budowy więc nie musimy jeździć po niego codziennie na budowę. Droga dojazdowa, o którą się martwiłam, została usypana przez dewelopera, którego osiedle też z niej korzysta i fakt, że jego ludzie wywalili tam śmieci :'( ale już się stało, opieprz poszedł w świat, a droga wytrzymała betoniarę:-D

Dziś obudził mnie telefon od kierbuda.

K: Chyba nie obudziłem?

Ja: Nieeeee, tak trochę tylko.

K: Byłem na budowie i panią też zachęcam.

Ja: A coś się stało?

K: Czy wie pani ile osób buduje pani dom?

Ja: Jedna?

K: Dziesięć proszę pani. Nigdy nie widziałem tyłu osób na budowie domu jednorodzinnego!

Pojechaliśmy i zobaczyliśmy, że jest gruszka z betonem. Strop leją wariaty? Wczoraj zrobili piwnicę do połowy! Okazało się, że piwnica gotowa i wylewają podłogę w piwnicy. Nie wiem jak to się fachowo nazywa. Przyjechali architekci i stwierdzili, że może rzeczywiście wprowadzimy się na zimę:-D