lukasg 15.02.2018 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 (edytowane) Dzień dobry forumowicze! Kieruję się do Was z małym problemem(choć w sumie nie takim małym). Otóż od jakiegoś czasu planuję z dziewczyną aranżację wnętrza w naszym nowym mieszkaniu, które odbierzemy za parę miesięcy. Z początku plan pomieszczenia z aneksem wyglądał absolutnie świetnie, ale po czasie zorientowaliśmy się o obecności komina wentylacyjnego, który skutecznie pomniejsza wymiary kuchni. Niestety to co zaplanował deweloper totalnie nam nie odpowiada dlatego zaczęliśmy kombinować. Strasznie uparliśmy się na wysoką szafkę z piekarnikiem na wysokości głowy i wokół tego budujemy nasze pomieszczenie. Początkowo planem było pociągnięcie blatów po długości, pod oknem w kształcie L. Zlewozmywak trafia w narożnik, płyta ląduje o jeden blat roboczy dalej, a pozostała część blatów pod oknem mogłaby służyć do pichcenia. Wczoraj wpadliśmy jednak na pomysł z wyspą i nie ukrywam, że spodobał on się nam najbardziej i przesłonił wszelkie inne koncepcje. Udało się to nawet ładnie zaprojektować, ale niestety problem pojawia się z salonem, który automatycznie staje się mniejszy. Stół przesuwamy, kanapę przesuwamy i nagle wszystko znajduje się obok wyspy co daje mało przestrzeni na poruszanie się. Dodatkowo na montaż instalacji przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać, więc chcę odpowiednio szybko zareagować i powiedzieć deweloperowi, że chcielibyśmy mieć poprowadzone zasilanie do płyty grzewczej na wyspie, tak samo jak inne umiejscowienie gniazdek. Czy w takich sytuacjach firmy są elastyczne i z łatwością można zmienić ich zamysły? Spędziłem wczoraj trochę czasu z dziewczyną na pracy z planerem ikei i chętnie pokażę Wam to co udało już się stworzyć. Będę wdzięczny za sugestie z Waszej strony P.S Podsyłam dodatkowo dokładny plan techniczny pomieszczenia. Edytowane 15 Lutego 2018 przez lukasg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 15.02.2018 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 WOW wyspa na 25m2... Już odległość między kanapą a wyspą mówi sama za siebie. Żeby wyjść na balkon będziesz musiał zrobić slalom obijając się o meble. Tutaj nawet wstawiając kuchnię w U jest ciasno. Wyspa powinna być szarsza niż 60cm, bo wygodniej się na niej pracuje. A już na pewno musi mieć min. 90cm jak chcesz tam umieścić płytę. Co będzie jak ktoś się oparzy od garnka omijając kanapę??? Zasadnicze pytanie, czy patrzyłeś na okapy wyspowe? Jesteś w stanie tyle wydać na okap? Jest to drogi interes i często sama cena okapu skutecznie odstrasza taki pomysł z płytą na wyspie. Między dwoma ciągami musi być min. 90cm żeby było to funkcjonalne, stąd rząd od salonu możesz postawić dopiero za linią deweloperskiej lodówki. Więc u Ciebie na planie nie będzie już całkiem przejścia między wyspą a kanapą. Lepiej zostać przy propozycji dewelopera na tak małym metrażu. Ewentualnie tak jak pokazałam, zrobić półwysep z dostawianym małym stolikiem, ale raczej obracanie kanapy tyłem do stołu tutaj nic nie da. Może jeszcze w tą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasg 15.02.2018 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 (edytowane) Zdaje sobie sprawę, że miejsca robi się mało, dlatego najważniejszym jest by uzyskać jak najwięcej przy zachowaniu możliwe wysokiego komfortu, a do tego potrzeba wielu pomysłów, zwłaszcza wtedy, gdy chce się mieć wymarzoną kuchnię w nowym mieszkaniu. Uwierz, te 1400zł za okap w takiej sytuacji absolutnie mi nie wadzi. Ale wracając do tematu, nie przemyślałem kwestii technicznej wentylacji, więc pomysł z płytą można odrzucić. Kształt U też był brany pod uwagę tylko pojawia się problem w postaci grzejnika, który znajduje się zaraz przy oknie. W dodatku zależy nam na stole, gdzie będą 4 krzesła. Upierając się nadal przy wyspie..może by tak po prostu zrobić ją na szerokość 120cm(czyt. 2 robocze szafki z blatem), ale o głębokości np. 40cm? Deweloper przewidział przejrzysty salon, ale niestety kuchnia przez to została potraktowana drugoplanowo i ciężko zgodzić się z jego założeniem. Edytowane 15 Lutego 2018 przez lukasg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2018 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 (edytowane) Moim zdaniem usiłujecie na siłe wprowadzać rozwiązania które tylko utrudnią korzystanie z przestrzeni. Edytowane 15 Lutego 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasg 15.02.2018 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Sprawa musi być dobrze przemyślana dlatego pomyślałem, że warto będzie rzucić taki temat na forum aby się poradzić, nic na siłę Ostatecznie najlepszym rozwiązaniem pozostaje kształt L, który kończy się na równi z oknem. Zlewozmywak ląduje na wysokości środka okna, płyta grzewcza tak jak na powyższym zdjęciu i pozostaje nam około 130-140cm roboczego blatu (licząc narożnik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 15.02.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Zlewozmywak ląduje na wysokości środka okna Według informacji na rzucie okno w aneksie zaczyna się 15cm od podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasg 15.02.2018 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ale numer.. Szybko skonsultowałem to z deweloperem i okazuje się, że wszystkie okna w mieszkaniu są typu studyjnego i mają ponad 2m wysokości. Niezły twist. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 16.02.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Ja okna nie zauważyłam... chociaż wymazywałam te 15cm... Ale nawet jak będziesz chciał postawić drugi ciąg, to trzeba liczyć 90-120cm przestrzeni między. I salon wcale nie jest taki super, bo niestety, ale plan kwadratu jest bardziej kłopotliwy niż prostokąta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasg 16.02.2018 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Opcja z wielkimi oknami w sumie to nawet przypadła mi do gustu, światło w domu zawsze mile widziane. Wobec tego spróbowałem pójść jeszcze w innym kierunku czego efektem będzie pozbycie się ściany odgradzającej lodówkę od salonu. Pomysł widoczny na planie. Nie jestem tylko pewien, czy dobrym rozwiązaniem jest posadzenie lodówki obok piekarnika. Jednak technologia na dziś jest już chyba na tyle rozwinięta, że te piekarniki nie oddają ciepła na zewnątrz? Edytowane 16 Lutego 2018 przez lukasg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 16.02.2018 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 W takim wypadku między piekarnik a lodówkę można wstawić odpowiednią izolację. Ale przy niespełna 180cm blacie roboczym, lepiej zrezygnować całkowicie ze słupka z piekarnikiem i umieścić piekarnik pod płytą. A druga rzecz, masz niefunkcjonalny ciąg kuchenny. Należy zamienić miejscami płytę ze zlewem. Co więcej, lodówka i piekarnik się nie zmieszczą na tej ścianie od komina, bo masz tam 104cm, a na wysoką zabudowę potrzeba minimum 120cm. Dodatkowo przy takich zygzakach musisz się liczyć że kuchnia będzie raczej na zamówienie. Ciężko dopasować gotowe moduły. Pytanie banalne: zmywarka postawiona koło zlewu. Gdzie masz szuflady na garnki, talerze, sprzęt? Chyba że nie planujesz zmywarki. Tylko pomyśl, gdzie pomieścisz "ciężkie" rzeczy, które się nie nadają do chowania w górnych szafkach... Nie ma wtedy na to wygodnej szafki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 16.02.2018 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Ewentualnie: - przesunięcie drzwi w salonie, - nadbudowanie "pleców" lodówki wąską szafką, - umieszczenie piekarnika "na blacie" http://bi.gazeta.pl/im/4a/84/f7/z16221258Q,W-malej-kuchni-bardzo-trudno-zachowac-wszystkie-za.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 01.03.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Pomysł na wyspę w tak małym wnętrzu jest raczej nie trafiony. 40cm wyspa to bardziej barek. Rozwiązanie dewelopera wydaje się być optymalne i warto do niego wrócić lub wziąć pod uwagę jako punkt wyjścia. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts