KromaXXL 15.02.2018 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Mam pytanie czy warto w domu zrobić 2 strefy grzewcze? osobno parter osobno poddasze ? wszędzie 100% podłogówka. Pytam gdyż będzie też rekuperacja i zastanawiam się czy będzie możliwe owe zróżnicowanie temperatur na poziomach skoro rekuperator będzie wysysał powietrze i wdmuchiwał nowe o uśrednionej temperaturze dla obu poziomów takie samo. Ogrzewanie oczywiście powietrzna pompa ciepła niskotemperaturowa. I grzanie będzie raczej tylko w taniej taryfie, Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 15.02.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Pytam gdyż będzie też rekuperacja i zastanawiam się czy będzie możliwe owe zróżnicowanie temperatur na poziomach skoro rekuperator będzie wysysał powietrze i wdmuchiwał nowe o uśrednionej temperaturze dla obu poziomów takie samo. Rekuperacja nie jest do ogrzewania a służy wymianie powietrza. Odzysk ciepła to nie to samo co grzanie. Zastanów się do jakiej temperatury grzejesz w domu ? : zakładam że jest to 19-24 stopnie rekuperator zwykle (bez grzałek) nie pozwoli uzyskac takich temperatur będziesz mieć w najlepszym przypadku 5-16 stopni ( w zależności od temp. zew , rodzaju rekuperatora etc.) Grzanie zapewniasz PC wiec sterowanie będziesz miał na pętlach albo rotametrami albo termostatami a tam nie będzie problemu aby uzyskac to czego potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 15.02.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Mam pytanie czy warto w domu zrobić 2 strefy grzewcze? osobno parter osobno poddasze ? wszędzie 100% podłogówka. Pytam gdyż będzie też rekuperacja i zastanawiam się czy będzie możliwe owe zróżnicowanie temperatur na poziomach skoro rekuperator będzie wysysał powietrze i wdmuchiwał nowe o uśrednionej temperaturze dla obu poziomów takie samo. Ogrzewanie oczywiście powietrzna pompa ciepła niskotemperaturowa. I grzanie będzie raczej tylko w taniej taryfie, Dzięki Jeśli masz zamkniętą klatkę schodową to nie będzie wiekszego problemu ze zróżnicowaniem temperatur. Ja mam otwartą klatkę i to na środku domu - dlatego temperatury podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 15.02.2018 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 u mnie klatka otwarta na środku domu, ale nie za szeroka (schody 90cm), będzie grzanie tylko tanią taryfą na dole wylewka 9 cm na górze 6-7cm :/ Powinienem robić 2 strefy grzewcze skoro grzanie tylko w nocy i raczej trzeba ładować ile się da w tą podłogę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 15.02.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 u mnie klatka otwarta na środku domu, ale nie za szeroka (schody 90cm), będzie grzanie tylko tanią taryfą na dole wylewka 9 cm na górze 6-7cm :/ Powinienem robić 2 strefy grzewcze skoro grzanie tylko w nocy i raczej trzeba ładować ile się da w tą podłogę ? Jak tak grzeje, mam jednak cienką wylewkę, w duże mrozy przydałoby mi się trochę więcej centymetrów wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 15.02.2018 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 czyli 2 strefy czy 1 na cały dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2018 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 (edytowane) czyli 2 strefy czy 1 na cały dom? Nie ogarniesz tego za pomocą sterowników jeśli o to Ci chodzi. Możesz pseudo dwie strefy ogarnąć przy jednoczesnym grzaniu z odpowiednio pod siebie wyregulowana podlogowka chociaż za bardzo nie wiem o co Ci chodzi. Ci z parteru są cieplolubni i preferują 23st.C a Ci z góry lubią chłód i wolą 18st.C ? Jeśli tak to na rozdzielaczu przykrecasz przepływy w petlach z góry i masz chłodniej na górze i niech marzna Edytowane 15 Lutego 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.02.2018 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 czyli 2 strefy czy 1 na cały dom? Dwie strefy czasem się przydają np. jak przepalisz w kominku na dole jest ciepło, a u góry nie koniecznie. Latem czasem zaś cza schłodzić poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2018 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Dwie strefy czasem się przydają np. jak przepalisz w kominku na dole jest ciepło, a u góry nie koniecznie. Latem czasem zaś cza schłodzić poddasze. Ciepło z kominka szybko spieprza a później trzeba nadrabiać. Jak odpalam kominek to nie "wygaszam" ogrzewania i jest jak w trybie codziennym bo jak jest w salonie ciepło to podlogowka i tak nie oddaje ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.02.2018 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Mam pytanie czy warto w domu zrobić 2 strefy grzewcze? osobno parter osobno poddasze ? Jeżeli opędzisz wszystko pompą obiegową i automatyką z PC (co IMO jest najlepszym wyjściem) bez bufora i sprzęgła - to nie ma co komplikować układu. Tylko trzeba dobrze zaprojektować podłogówkę (odstępy między rurami) żeby odpowiadały obciążeniu cieplnemu w poszczególnych pomieszczeniach (bo pewnie na poddaszu będzie większe i trzeba będzie trochę zagęścić). Dobrze zaprojektuj podłogówkę uwzględniając obciążenie cieplne poszczególnych pomieszczeń - wykonawców, co radzą wszędzie co 10cm, bo za dużo nie zaszkodzi przegoń Dopiero jeżeli i tak byś musiał dołożyć grupę mieszającą - to można się zastanawiać, czy robić dwie strefy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.02.2018 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ciepło z kominka szybko spieprza a później trzeba nadrabiać. Jak odpalam kominek to nie "wygaszam" ogrzewania i jest jak w trybie codziennym bo jak jest w salonie ciepło to podlogowka i tak nie oddaje ciepła. Ty masz parterówkę z grzanym 30cm klocem betonu więc wiadomo, że nie chcesz go wychłodzić. Ja właśnie przepaliłem w kominku więc parter dziś nie grzeje, a piętro tak. Każdy dom jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2018 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 (edytowane) Ty masz parterówkę z grzanym 30cm klocem betonu więc wiadomo, że nie chcesz go wychłodzić. Ja właśnie przepaliłem w kominku więc parter dziś nie grzeje, a piętro tak. Każdy dom jest inny. Nie ma znaczenia hajnel,tzn zależy jak podchodzi się do kominka. U mnie to 2-3h radochy z żywego ognia i tylko tyle,u Ciebie może być to sposób na "oszczędzanie" ale ja za parę "fenigow" nie dam se jaj ogolić Jak na dole przestanie Ci grzać kominek to zuzyjesz podwójna ilość energii bo podłoga będzie wychlodzona. Edytowane 16 Lutego 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 16.02.2018 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 To się zdecyduj czy oszczędzam czy zużyje 2x tyle energii. Twój problem jest taki, że równasz każdy dom do twojego. I tylko twoje rozwiązania są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.02.2018 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 To się zdecyduj czy oszczędzam czy zużyje 2x tyle energii. Twój problem jest taki, że równasz każdy dom do twojego. I tylko twoje rozwiązania są ok. Jedyny w swoim rodzaju Ale z życia wzięte zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 16.02.2018 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 u mnie nie będzie żadnego źródła ciepła dodatkowego typu kominek. Jedynie podłogówka na 2 piętrach. Pytam gdyż taki podział stref grzewczych kosztuje 2k zł i zastanawiam się czy to zda egzamin skoro sensem grzania w taniej taryfie jest ładowanie "ile się da" w podłogę... chyba siłą rzeczy na górze będzie trochę chłodniej do spania ponieważ wylewka jest cieńsza i wieczorem się bardziej poddasze wychłodzi. W nocy natomiast szybciej nagrzeje. Nie wiem czy druga strefa grzewcza coś tu da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.02.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 u mnie nie będzie żadnego źródła ciepła dodatkowego typu kominek. Jedynie podłogówka na 2 piętrach. Pytam gdyż taki podział stref grzewczych kosztuje 2k zł i zastanawiam się czy to zda egzamin skoro sensem grzania w taniej taryfie jest ładowanie "ile się da" w podłogę... chyba siłą rzeczy na górze będzie trochę chłodniej do spania ponieważ wylewka jest cieńsza i wieczorem się bardziej poddasze wychłodzi. W nocy natomiast szybciej nagrzeje. Nie wiem czy druga strefa grzewcza coś tu da I dobrze myślisz i chyba już znasz odpowiedź,że nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 16.02.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Jeżeli opędzisz wszystko pompą obiegową i automatyką z PC (co IMO jest najlepszym wyjściem) bez bufora i sprzęgła - to nie ma co komplikować układu. Tylko trzeba dobrze zaprojektować podłogówkę (odstępy między rurami) żeby odpowiadały obciążeniu cieplnemu w poszczególnych pomieszczeniach (bo pewnie na poddaszu będzie większe i trzeba będzie trochę zagęścić). Dobrze zaprojektuj podłogówkę uwzględniając obciążenie cieplne poszczególnych pomieszczeń - wykonawców, co radzą wszędzie co 10cm, bo za dużo nie zaszkodzi przegoń Dopiero jeżeli i tak byś musiał dołożyć grupę mieszającą - to można się zastanawiać, czy robić dwie strefy. Ja właśnie mam monterów co chcą dawać co 10 cm wszędzie, zadałem pytanie na forum co z tym robić, i asolt napisał, że to niczemu nie przeszkadza, tylko trzeba przepływ zmniejszyć, jak się do tego odniesiesz i jaką dasz mi radę jak to rozwiązać, poza radą, aby pogonić monterów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.02.2018 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Zapytaj Asolta, czy jak zamówisz u niego projekt podlogówki, to zaprojektuje co 10 cm wszędzie. Przepływem zniwelujesz małe różnice w obciążeniu. A przy poddaszu będziesz miał pewnie duże. Poszukaj wykonawcy, co policzy, zaprojektuje i wykona instalację z dopasowanym rozstawem. Jak nie znajdziesz, to zamów w necie projekt i OZC a wykonawcę przypilnuj, żeby dokładnie go zrealizował bez "poprawiania". Edytowane 16 Lutego 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.02.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Zapytaj Asolta, czy jak zamówisz u niego projekt podlogówki, to zaprojektuje co 10 cm wszędzie. Przepływem zniwelujesz małe różnice w obciążeniu. A przy poddaszu będziesz miał pewnie duże. Poszukaj wykonawcy, co policzy, zaprojektuje i wykona instalację z dopasowanym rozstawem. Jak nie znajdziesz, to zamów w necie projekt i OZC a wykonawcę przypilnuj, żeby dokładnie go zrealizował bez "poprawiania". Oczywiscie ze nie zaprojektuję co 10 cm, praktycznie nie miałem przypadku zeby obliczenia pokazywały taką koniecznosc. Problem sie bierze stąd ze prawie kazdy chce uczestniczyc w nieustajacym konkursie "kto wybuduje najtaniej". Uczestnikom tego konkursu nie w glowie takie fanaberie jak ozc, projekt podłogówki, doradztwo w zakresie optymalnego ocieplenia. U nich takie doradztwo jest w cenie murowania, wykonania konstrukcji dachowej, czy tez ocieplenia obudynku. Innymi słowy doradzaja osoby kompletnie nie znajace sie na rzeczy, murarz, dekarz, wykonczeniowiec, instalator nie jest projektantem i audytorem, najlepiej jest jak kazdy zajmuje sie swoją profesją, projektowanie, obliczenia, doradztwo zostawi innym. Czasem jednak inwestor ma wątpliwosci i wtedy szuka na forum porady. Forum jak to forum cos poradzi, ale tak szczegolowo i konkretnie tez nie. Ja rozumiem, budowa kosztuje, ale czy inwestora stac na pomyłki wykonawców i darmowych doradców? Edytowane 16 Lutego 2018 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 16.02.2018 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 czyli pomijając mały offtop podsumowując temat. NIE MA SENSU robić 2 stref grzewczych na każde piętro ogrzewając pompą ciepła tylko w taniej taryfie. Miało by to pewnie sens gdyby pompa grzała nie bacząc na taryfy. Zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts