grubymiki91 16.02.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Witam serdecznie. Kupiłem dom w stanie surowym otwartym(wybór taki ponieważ wszystko odpowiada i atrakcyjna cena) Moim największym zmartwieniem jest ogrzewanie domu, oczywiście rachunki mają być jak najniższe i stąd moje pytanie,w dniu dzisiejszym był u mnie hydraulik i powiedział, że albo pelet albo PC powietrzna, wysłałem mu na meila wszystkie informacje o które prosił i teraz czekam na odpowiedź co i za ile. Chciałbym się od mądrzejszych od siebie dowiedzieć w którą stronę iść ? Trochę o domu.Dom z projektu Miniaturka 2N Ściany beton komórkowy 24 (będzie 15-18 styro grafit 0.31) Poddasze wełna 20+5 cm W całym domu będzie ogrzewanie podłogowe Proszę również o informację ile przypuszczalnie powinienem przeznaczyć na PC Powietrzną ? Waszym zdaniem. Z góry dziękuje za pomoc.Jak dostanę odpowiedź od hydraulika to oczywiście ją tutaj zamieszczę, co i za ile na jakich podzespołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 16.02.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Jakbyś zwiększył ocieplenie do min. 20cm styro oraz dał min. 30cm wełny, to spokojnie możesz ogrzewać gazem lub prądem. Czemu nie rozważasz innych opcji poza tymi przesłanymi przez hydraulika (Czemu akurat od niego?)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grubymiki91 16.02.2018 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Hydraulik jest z polecenia i wiem , że nie będzie poprawek.Gazu nie ma w ulicy, dlatego. Ogrzewanie prądem ? Pompa ciepła rozumiem tak? Ma być tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grubymiki91 16.02.2018 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Zastanawiam się czy zwiększyć ilość ocieplenia do 20 cm, początkowo myślałem o 20, lecz usłyszałem parę opini żeby nie przesadzać, że 15cm grafitu 0.31 to i tak już bardzo dużo i ciepło. Patrząc na styropiany to wydaję mi się, że lepiej dać 15cm grafitu 0.31 niż 20 biały 0.35, dobrze myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.02.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Niedobrze. Dajesz 25% styropianu mniej z lambdą niższą tylko o 11%. Jeżeli dom bardzo mały i dobrze izolowany to PC raczej nie wyjdzie lepiej od czystego prądu. Np kabli, czy kotła elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.02.2018 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Optymalna ekonomicznie ilość styropianu zależy od kosztu kWh ciepła.To powiązane. Zbierz oferty na wszystkie opcje, które bierzesz pod uwagę i podsumuj całościowo (czyli podłogówka, kotłownia, przyłącza).Policz OZC w różnych wersjach ocieplenia i porównaj jedno z drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grubymiki91 16.02.2018 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 To jaki najlepiej dać styro 20 grafit 0.31 ? i więcej nie kombinować ? Dom 125m2 użytkowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 16.02.2018 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Najlepiej to cały dom ze styro postawić a tak na poważnie, to przeczytaj ze zrozumieniem to co napisał Kaizen: "Optymalna ekonomicznie ilość styropianu zależy od kosztu kWh ciepła." Czyli najpierw liczysz OZC, a potem zwiększasz grubość styro do akceptowalnego przez siebie poziomu kosztu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 16.02.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Zastanawiam się czy zwiększyć ilość ocieplenia do 20 cm, początkowo myślałem o 20, lecz usłyszałem parę opini żeby nie przesadzać, że 15cm grafitu 0.31 to i tak już bardzo dużo i ciepło. Patrząc na styropiany to wydaję mi się, że lepiej dać 15cm grafitu 0.31 niż 20 biały 0.35, dobrze myślę ? Ja jeśli bym szedł w prąd to na ściany zainwestował bym 20cm grafitu 0,31 i poddasze 2x15 na przemianke.To napewno ci sie odbije w rachunkach i komforcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 16.02.2018 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 A wiemy coś o izolacji posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grubymiki91 16.02.2018 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Będzie 15 cm . Idąc w prąd masz na myśli pompę ciepła czy ogrzewanie typowo elektryczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 16.02.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Daj 15 cm na posadzkę 20 cm na ściany i 30 cm na poddasze, po podłogach masz ok 150m2 gazem miesięcznie wyszło by Cię około 250zł.Koszt KWh raczej nie spadnie tylko wzrośnie. Możesz zainstalować PC i kable jak nie masz gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.02.2018 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Będzie 15 cm . Idąc w prąd masz na myśli pompę ciepła czy ogrzewanie typowo elektryczne ? Mają na myśli ogrzewanie typowo na prąd czyli kociołek elektryczny Kospel lub Elterm,koszt 2,5-3tys.zl W tym domu zużycie energii na ogrzewanie to ok.6000kWh czyli ok.2000zl.przy prądzie. Pompa p-w to koszt ok.25tys.zl ale rachunek za ogrzewanie ok.800zl. Pellet czy jakiekolwiek paliwo stałe to byłaby jedna wielka pomyłka i głupota nawet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz19029 17.02.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Należy też pamiętać, że w takim przypadku należy zrobić rekuperator, czyli koszt pewnie około 15 tyś. Oraz doliczyć jego koszty utrzymania.Moje prywatne zdanie jest takie, że dom stawiany od podstaw można przyszykowac pod PC, nie robić kotłowni, kominów i na tym zaoszczędzić. Jednak do domu już postawionego w którego cenę jest wliczony komin i kotlownia to już można się zastanowić. Najprościej mówiąc najtaniej byłoby ogrzewać ekogroszkiem, gdyż względnie mało trzeba wydać na początek, a później koszty nie są duże, ale trzeba się liczyć z pracą przy tym.Pompa ciepła i rekuperator w rachunkach może minimalnie lepiej wypadną od ekogroszku, ale potrzebne są dużo większe nakłady finansowe. Jednak korzyścią jest bezobslugowosc i czyste powietrze na podwórku.Rozwiązaniem pośrednim jest gaz. Sam musisz podjąć decyzję.Co do ocieplenia to ja ocieplalem 18 cm grafitowego 0,33.Generalnie czytałem, że styropian 0,33 jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem cena/jakość. Jeżeli bardzo chcesz to daj tego styropianu 20 cm i będziesz spokojny, chociaż wiele osób uważa, że powyżej 15 cm robi się to nieoplacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 24.04.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Witam, Znacznie bardziej opłacalnym rozwiązaniem ogrzewania będzie wybór powietrznej pompy ciepła. Mimo wyższych kosztów inwestycyjnych przy zakupie powietrznej pompy ciepła uzyskujemy tanie, bezobsługowe i całkowicie ekologiczne ogrzewanie budynku. W porównaniu do kotła na pellet, nie będzie wymagana żadna praca związana z dostarczaniem paliwa do kotła, jego czyszczeniem oraz wynoszeniem popiołu. Koszty eksploatacji pompy ciepła są na znacznie niższym poziomie w porównaniu do kotła na pellet. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła z rodziny Logatherm zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla W razie pytań lub wątpliwości, pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 24.04.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 ble ble ble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nana44 25.04.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Witam serdecznie. Kupiłem dom w stanie surowym otwartym(wybór taki ponieważ wszystko odpowiada i atrakcyjna cena) Moim największym zmartwieniem jest ogrzewanie domu, oczywiście rachunki mają być jak najniższe i stąd moje pytanie, w dniu dzisiejszym był u mnie hydraulik i powiedział, że albo pelet albo PC powietrzna, wysłałem mu na meila wszystkie informacje o które prosił i teraz czekam na odpowiedź co i za ile. Chciałbym się od mądrzejszych od siebie dowiedzieć w którą stronę iść ? Trochę o domu. Dom z projektu Miniaturka 2N Ściany beton komórkowy 24 (będzie 15-18 styro grafit 0.31) Poddasze wełna 20+5 cm W całym domu będzie ogrzewanie podłogowe Proszę również o informację ile przypuszczalnie powinienem przeznaczyć na PC Powietrzną ? Waszym zdaniem. Z góry dziękuje za pomoc. Jak dostanę odpowiedź od hydraulika to oczywiście ją tutaj zamieszczę, co i za ile na jakich podzespołach. Masz trudne zadanie głowa może się rozboleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts