olga03 16.02.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Pytanie laika:) Skąd mam wiedzieć, że instalacja elektryczna została poprawnie wykonana? Buduję dom z poddasze użytkowym, parter i to co było możliwe na poddaszu jest juz zatynkowane, przewody są przykryte. Zakupiłam już część gniazdek i przełączników (takich tańszych) ale z częścią chciałabym poczekać (kuchnia salon, łazienki) aż urodzi się ostateczna koncepcja:), zwłaszcza że nie są to tanie rzeczy:( Czy elektryk ma możliwość sprawdzenia poprawności wykonania instalacji teraz? Mój zaparł się kopytami i stwierdził, że albo wszystko albo nic. Szczerze mówiąc boję się wpuszczac ekipę do garażu i na poddasze czy gładzić ścian, bez sprawdzenia instalacji, co w przypadku kiedy coś będzie nie tak? Z drugiej strony, nie bardzo mam ochotę kupować gniazdka na cito, bo do wykończenia jeszcze duuużo czasu, chciałabym po prostu zamknąc jeden z etapów. Co w na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.02.2018 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Zaprosić elektryka z miernikami, niech wykona sprawdzenie instalacji i wystawi protokół dopuszczający ją do użytkowania.Zresztą protokół ten będzie potrzebny jako załącznik do zgłoszenia do starostwa w celu zezwolenia na użytkowanie budynku. Swoją drogą co to za elektryk, który nie poświadczy poprawności wykonania swojej roboty i nie potwierdzi możliwości załączenia instalacji pod napięcie ?Murarz ją robił czy jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.02.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Kwestia co rozumiemy pod pojęciem poprawności instalacji. Czy kable wystające z puszek spełniają ten warunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.02.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Nie spełniają.Poprawność instalacji bazuje na wykonaniu jej zgodnie z przepisami, wiedzą techniczną oraz normami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.02.2018 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 To jak ma poświadczyć poprawność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.02.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Proszę to pytanie skierować do autorki wątku i wykonawcy jej instalacji, nie do mnie.Ja wiem, jak należy ją wykonać oraz jakie czynności przeprowadzić sprawdzając instalację "po kimś". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 16.02.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Proszę to pytanie skierować do autorki wątku i wykonawcy jej instalacji, nie do mnie. Ja wiem, jak należy ją wykonać oraz jakie czynności przeprowadzić sprawdzając instalację "po kimś". Piotr - ale to właśnie jest dylemat z jakim przyszła autorka - czy musi "na już" kupować/montować wszystkie gniazdka. Dodatkowo ma obawy,czy wykańczać ściany przed kontrolą poprawności instalacji - tu raczej obaw nie powinno być, nawet, jeśli coś będzie nie tak, to w puszkach/rozdzielni które są dostępne. Gładź na ścianach można robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 16.02.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Tylko jeśli coś "będzie nie tak z przewodem", np. przerwanie żyły, to żadna puszka ani nawet najlepiej wyposażona rozdzielnia(nica) nie pomoże. I to da się sprawdzić bez ani jednego gniazdka. I dylemat autorki łatwo rozwiązać. Skoro elektryk się upiera - to tak, musi kupić. Albo zmienić elektryka na takiego, który na tym etapie sobie poradzi.A na pytanie "Skąd mam wiedzieć, że instalacja elektryczna została poprawnie wykonana?" odpowiedź jest również prosta - nie, nie została poprawnie wykonana, gdyż (jak tu ustalono wyżej) nie została jeszcze całkowicie wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.02.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Tylko jeśli coś "będzie nie tak z przewodem", np. przerwanie żyły, to żadna puszka ani nawet najlepiej wyposażona rozdzielnia(nica) nie pomoże. I to da się sprawdzić bez ani jednego gniazdka. I dylemat autorki łatwo rozwiązać. Skoro elektryk się upiera - to tak, musi kupić. Albo zmienić elektryka na takiego, który na tym etapie sobie poradzi. A na pytanie "Skąd mam wiedzieć, że instalacja elektryczna została poprawnie wykonana?" odpowiedź jest również prosta - nie, nie została poprawnie wykonana, gdyż (jak tu ustalono wyżej) nie została jeszcze całkowicie wykonana. Normalny elektryk nie pozwoli sobie na to by położyć uszkodzony przewód i ma do tego narzędzia. Co do oczekiwań inwestorki i togo co uparł się elektryk to niewiele wiadomo. Chcesz protokół odbiorczy to ma być całość, znam mądrali co chcieli podpis pod instalacją typu WLZ plus jeden S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.02.2018 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 A na pytanie "Skąd mam wiedzieć, że instalacja elektryczna została poprawnie wykonana?" odpowiedź jest również prosta - nie, nie została poprawnie wykonana, gdyż (jak tu ustalono wyżej) nie została jeszcze całkowicie wykonana. Nie potrzeba zamontowanego osprzętu, by stwierdzić stan techniczny instalacji, tak a`propos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 17.02.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Wiem, ale skoro ów elektryk "zaparł się kopytami" i nie będzie sprawdzał.... Dalej pozostaje albo wszystko po montować, albo zmienić elektryka, albo nic nie robić i wierzyć, że wszystko będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.02.2018 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Wiem, ale skoro ów elektryk "zaparł się kopytami" i nie będzie sprawdzał.... Bo d... nie elektryk. Sprawdzam instalację, piszę oświadczenie dla klienta z adnotacją o braku osprzętu typu gniazda, wyłączniki i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.02.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Bo d... nie elektryk. Bo elektryk to paprok i gamoń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 28.02.2018 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 (edytowane) Riso powinieneś mieć zmierzone przed tynkami dla każdego obwodu !!!! Robi to ten który robił instalację Jeśli to było by blisko mogę ci sprawdzić Edytowane 28 Lutego 2018 przez thomyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts