mawi5 16.02.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Witam. W przyszłym tygodniu będziemy robić strop monolityczny, obecnie firma robi nam zbrojenie i deskowanie stropu. Udaliśmy się do jednej z firm, aby rozrysowała przykładowy rozstaw otworów na rury dla rekuperatora. Dom parterowy, czerpnia i wyrzutnia w garażu najprawdopodobniej. W kotłowni i garażu wentylacja grawitacyjna, oraz w kuchni komin wentylacyjny nie podłączony do rekuperacji. Tak zalecają firmy. Zastanawia mnie czy rozstawienie przepustów jest prawidłowe, obawiam się, że już teraz musielibyśmy zdecydować z jakich rur chcemy korzystać, oferowano Nam Peflex, w drugiej firmie Spiro. Czy samo umiejscowienie podanych otworów w stropie na tym etapie wystarczy? Projekt będziemy mieć później, a nie chcielibyśmy wiercić w stropie żelbetowym, gdyż słyszałam, że koszt jest spory,a poza tym łatwiej zrobić przepusty teraz.. Z drugiej strony poczytałam trochę o samej instalacji i nie wiem czy dobrze wszystko rozumiem odnośnie potrzebnych nawiewów i wywiewów. Jak dalej przeliczyć ilość potrzebnej wymiany powietrza? Proszę o sprawdzenie. Nawiewy: 8 salon x3 pokój x1 pokój x1 sypialnia x1 gareroba x1 spiżarka x1 Wywiewy: 5 kuchnia x1 łazienka x1 łazienka x1 schowek x1 wiatrołap x1 Dołączam rozrysowane otwory (fi 125mm to otwór ok.150, rura fi200 - otwór ok. 300, rura fi 100 - otwór ok. 120) oraz rzut parteru. Edytowane 16 Lutego 2018 przez mawi5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.02.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 kuchni komin wentylacyjny nie podłączony do rekuperacji. To musisz zamknąć kuchnię i to szczelnymi drzwiami. Strefa z wentylacją grawitacyjną nie może być połączona ze strefą z wentylacją mechaniczną. IMO to zły pomysł - lepiej całą powierzchnię wentylować mechanicznie. Jak nie masz kotła z otwartą komorą spalania to w kotłowni też bym dał wentylację mechaniczną. Nie mieszałbym średnic - wszędzie taka sama (125 to chyba standard najczęściej montowany). W salonie 2 nawiewy to aż nadto. W kuchni wywiew dałbym przy oknie. Najważniejsze są przepusty do wyrzutni i czerpni. Bo te kanały muszą być izolowane (im grubiej, tym lepiej) i mają sporą średnicę. Tak 160 średnicy przyjmij jako minimum a nie zaszkodzi 200 i do tego dookoła z 5cm izolacji daje 260 albo 300mm średnicy (a lepiej jeszcze więcej, jak uda się wcisnąć). Jak zapomnisz o zostawieniu miejsca na izolację to wyrzutnia i czerpnia będą wychładzały strop czy mur i będzie się tam skraplać woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mawi5 16.02.2018 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 W tej kuchni każda firma doradza komin wentylacyjny grawit. do okapu, lub też pochłaniacz i powiem szczerze, że też mi to nie pasuje bo skoro mamy odgradzać szczelnie garaż i kotłownię od reszty domu w której będzie reku to dlaczego w kuchni zezwalają na podpięcie okapu do komina graw.? W kotłowni będziemy mieć kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mawi5 16.02.2018 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Czyli z salonu usuwamy 1 nawiew, a czy jeszcze macie jakieś rady? Bardzo o nie prosimy. Czy nie lepiej w kuchni dołożyć drugi wywiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 18.02.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 W tej kuchni każda firma doradza komin wentylacyjny grawit. do okapu, lub też pochłaniacz i powiem szczerze, że też mi to nie pasuje bo skoro mamy odgradzać szczelnie garaż i kotłownię od reszty domu w której będzie reku to dlaczego w kuchni zezwalają na podpięcie okapu do komina graw.? W kotłowni będziemy mieć kocioł gazowy. Dobrze mówią. Okap podłącz do kanału wywiewu wentylacji grawitacyjnej. Na czas nieużywania okapu kanał ma być zamknięty przepustnicą lub (np. u mnie) klapą typu DAOS. Pochłaniacze są do niczego. W praktyce po krótkim okresie nie działają, bo nikt nie będzie zmieniał wkładów węglowych co miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts